Beterjeszti a kormány a háborús veszélyhelyzeti intézkedések meghosszabbítását

2022. június 3. 17:16
Ez a különleges jogrend segít abban, hogy a kormány gyorsan tudjon reagálni a háború okozta kihívásokra.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ felidézte: az elhúzódó ukrajnai háború miatt a kormány május 25-i hatállyal háborús veszélyhelyzetet hirdetett.

Ez a különleges jogrend segíti, hogy a kormány gyors és határozott döntéshozatallal, jogszabályalkotással tudjon reagálni a háború okozta biztonsági, humanitárius és gazdasági következményekre,

ilyenek például a honvédelmi és rezsivédelmi intézkedések is – emelték ki.

„A kormány célja, hogy megőrizze Magyarország békéjét és biztonságát, és megvédje a magyar gazdaságot és lakosságot a háború okozta gazdasági, inflációs és energiaválság káros hatásaitól” – fogalmaztak, hozzátéve: az ezt szolgáló kormánydöntésekről, rendkívüli intézkedésekről a veszélyhelyzethez kapcsolódó külön kormányrendeletek rendelkeznek.

Emlékeztettek arra, a kormány létrehozza a rezsivédelmi alapot, amely védi a családokat az egyre jobban emelkedő energiaárak költségeitől, úgy, hogy az emelkedő kamatok és árak révén a bankok és a nagy multicégek extraprofitját ide kell befizetni. Továbbá létrejön a honvédelmi alap, amely a honvédség megerősítésének költségeit szolgálja – közölték.

A kormány megvédi a háborús helyzetben a családokat, a munkahelyeket és a rezsicsökkentést is

 „Ahogy a kormány már korábban vállalta, megvédi a családokat, a nyugdíjasokat, a munkahelyeket és a rezsicsökkentést az elhúzódó háborús helyzetben” – hangsúlyozták.

A kormány most a különleges jogrendben alkotott rendeletei hatályának meghosszabbítására tesz javaslatot az Országgyűlésnek, ezzel is biztosítva az intézkedések jogszabályi erejét és felhatalmazását. A javaslat elfogadásával az Országgyűlés felhatalmazást ad a kormánynak a további intézkedésekre és rögzíti, hogy az Országgyűlés a törvényjavaslat hatálybalépéséig megalkotott, rendkívüli intézkedéseket tartalmazó kormányrendeleteket megerősíti – írták.

Ezáltal az Országgyűlés politikailag elismeri a kormánynak a háború, illetve humanitárius katasztrófa magyarországi következményeinek elhárítása érdekében megtett lépéseit – olvasható a közleményben.

(MTI)

Nyitókép: Földházi Árpád/Mandiner

Összesen 19 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Elfogadva, támogatva. "természetesen" az ellenzék részéről nem. Ők nem érdekeltek Orbán és Magyarország jólétében.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés