Elaltatták a kardszárnyú delfint, ami a Szajnába tévedt

2022. május 30. 10:45
Beteg volt az állat, és szenvedett.

Nem sikerült visszaterelni a tengerbe a Szajnába tévedt kardszárnyú delfint, ezért a francia hatóságok úgy döntöttek vasárnap, hogy elaltatják a szemlátomást beteg és szenvedő állatot. Egy szombati mentőakció kudarcba fulladt, szakértők pedig megállapították, hogy a gyilkos bálnaként is ismert tengeri emlős folyóba tévedt példánya előrehaladott stádiumú mukormikózisban, más néven feketegomba-fertőzésben szenved, amely ismert az észak-amerikai cetfélék körében, de még nem fordult elő Európában.

A négyméteres hím orkát május 16-án látták először a Szajna torkolatánál Le Havre kikötő és a normandiai Honfleur város között, majd 60 kilométert felfelé úszott a folyón, elérve Yainville városát, és megközelítve Rouent. Hazai és külföldi tudósokkal, köztük tengeriemlős-szakértőkkel konzultálva a helyi hatóságok szombaton még kísérletet tettek arra, hogy delfinhangot kibocsátó eszközök, köztük egy drón segítségével visszacsalogassák az állatot a tengerbe. A kardszárnyú delfin azonban zavartan reagált a hangokra, nem a tenger irányába úszott, hanem csak a két part között vergődött, és olyan hangokat bocsátott ki, amelyek a tudósok szerint a faj vészjelzéseihez hasonlók. Hogy megkíméljék az állatot a további stressztől, vasárnap délután felhagytak mentési kísérlettel.

A mentőakció kudarca és delfin reménytelen egészségi állapota miatt, az állat további szenvedéstől való megkímélése céljából a francia hatóságok végül úgy döntöttek, hogy még vasárnap este véglegesen elaltatják az agonizáló orkát egy hajóról végrehajtott művelettel. Az akcióval egyúttal annak is elejét akarták venni, hogy a menthetetlen állat megfertőzzön más legyengült emlősöket is.

A legyengült állat bőrét megfertőzve a gomba behatol belső szervekbe, a szívbe, a tüdőbe és az agyba, ez utóbbi magyarázhatja a Szajnában bolyongó delfin dezorientált magatartását is. A kutatók szerint úgy tűnik, hogy a betegség már nagyon előrehaladott stádiumban volt az állatnál, és vélhetően elviselhetetlen kínokat okozott neki.

(MTI)

Nyitókép: Olivier Morin / AFP


 

Összesen 18 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés