Sajtóhírek szerint nem sikerült megkötni az olajszankciókra vonatkozó megállapodást

2022. május 30. 13:25
Diplomáciai források szerint megakadtak a tárgyalások.

Diplomáciai források szerint az EU nagykövetei ismét nem jutottak megállapodásra az orosz olajimportra vonatkozó szankciókról. Hétfő reggel Brüsszelben tartottak megbeszélést, miután vasárnap este nem sikerült megegyezniük a hatodik szankciócsomagról.

Az elmúlt hetekben különböző lehetőségeket vitattak meg – 

a legutóbbi kompromisszumos terv szerint először a tengeri szállítású olajat kellene megszankciózni, a csővezetékeket pedig későbbre hagyni.

A tisztviselők remélték, hogy hétfő délutánra sikerül megegyezniük, amikor az EU vezetői rendkívüli csúcstalálkozóra gyűlnek össze Brüsszelben.

Bár a vezetők valószínűleg nem fognak előrelépést elérni a javaslatok nagyon részletes, technikai aspektusait illetően – és ez még csak nem is szerepel kifejezetten a napirenden –, egyes tagállamok felvethetik a kérdést, akár a teremben, akár kétoldalúan.

Zelenszkij is hozzászólt

Ukrajna elnöke, Zelenszkij is be fog tárcsázni a csúcstalálkozóra. A múlt héten csalódottságának adott hangot a késedelmek miatt:

De honnan van ennyi hatalmuk azoknak, akik blokkolják a hatodik csomagot?”

Míg az olyan tengerparttal nem rendelkező országok, mint Szlovákia és a Cseh Köztársaság hosszabb kivonási időszakot kértek az orosz vezetékes olajtól való függőségük miatt, Magyarországot széles körben a megállapodás legfőbb akadályának tekintik.

Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke a múlt héten levélben fordult az Európai Tanácshoz, amelyben azt írta, hogy szerinte az olajszankciókat nem is kellene megvitatniuk a vezetőknek, mivel az csak a megosztottságot hangsúlyozná.

A magyar kormány az olajtilalmat ahhoz hasonlította, mintha atombombát dobnának a gazdaságára.

Nyitókép: Illusztráció. Fotó: MTI/EPA/Julien Warnand

Összesen 242 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Zelenszkij is hozzászólt"

Namostakkor .elenszkij az ebben a relációban az eladói vagy a vevő oldal, vagy mi a fasz egyéb köze van a dolgokhoz? Kezd ez irritáló lenni!

Zelenszkij milyen alapon pofázik bele mások dolgába? Milyen alapon szól bele mások dolgába egy báb, aki vállalta, hogy addig provokálja az oroszokat, amíg azok letarolják Ukrajnát. Remélem, az ukránok eljutnak odáig, hogy megkérdezik Zelenszkijt, mire volt ez jó, miért volt ez jobb megoldás, mint az, ha békén hagyták volna a donyecki oroszokat, megadták volna az autonómiát, a nyelvhasználatot, és békén hagyták volna az oroszok által bérelt támaszpontot.

Az EU vezetőinek meg el kéne jutni a nagykorúságnak arra a fokára, amikor az unió érdekeit az amerikai érdekek elé helyezik. Mert így csak az röhejes helyzet áll elő, amikor egységet imitálnak ott, ahol az eltérő adottságok és érdekek miatt nem lehet egység. A magyar ellenzék is innen vette a példát.

Tudod, vannak olyan helyzetek, amikor valaki előtérbe helyezve a saját, nélkülözhetetlen igényeit azért, mert egyszerűen nem tehet mást, valaki másnak a kezére játszik. Akár olyan valakinek, akivel éppen nem ért egyet.

De mondhatom úgy is, mi a fenének kéne nekünk bármilyen hátrányt vállalni azért, mert Zelenszkijből amerikai hűbéres lett, és ebben a szerepében vállalta, hogy tönkre menjen a saját országa. Az EU vezető lényegében ugyanezt tették, semmit nem tettek a béke érdekében.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés