Novák Katalin és a nem létező összmagyarság

2022. május 29. 12:07

Parászka Boróka
Napunk
Kelemen Hunorral tárgyalt. Faramuci helyzet ez.

„Az »összmagyarságot« kívánja képviselni Novák Katalin köztársasági elnök – erről nyilatkozott romániai látogatásán. Ahhoz képest, hogy minimum húsz, de az is lehet, hogy harminc évet késett ezzel a vallomással, diplomáciai vihart kavart. Valószínűleg ez is volt a célja, mi másért jönne »magánlátogatásra« a magyar államfő Romániába?

A »magánlátogatás« azt jelenti, hogy a román kormány nem hívta meg – így a magánlátogatás akkor is magánlátogatás marad, ha történetesen közben a román kormány miniszterelnök-helyettesével, Kelemen Hunorral tárgyalt. Faramuci helyzet ez.

Egyrészt: ilyen körülmények között, ha már a magyar kisebbségi érdekképviselet a román kormány tagja, mi sem lenne természetesebb és könnyebb, mint a magyar államfőt meghívni Romániába. Nem történt ez meg mindeddig – évek óta feszült a román–magyar államközi viszony, a valamikor (a kétezres évek elején) oly természetes, kölcsönös gesztusok, a kormányzati szomszédlátogatások ma már nem mennek olyan olajozottan. (Pontosabban, sehogy sem mennek).

A diplomáciai távolság ellenére Kelemen Hunor és Novák Katalin találkozott egymással, barátságosan, egymást erősítve elbeszélgettek. Olyan politikusokként, mint akik szorosan és vállaltan kötődnek a Fideszhez. Magyar–magyar kapcsolaterősítés – mondhatnánk. Kérdés persze, hogy valójában mi is erősödik ilyenkor (a Fidesz iránti lojalitáson, a politikai közös csapatjátékon kívül). Kelemen Hunor pozíciója a román kormányon belül biztosan nem, és a Kelemen Hunor által képviselt erdélyi magyarok romániai megítélése sem javul attól, ha olyasvalakivel szövetkezik az RMDSZ elnöke, akit a román hivatalosságok nem hívtak.

Bármi lehetne most, akár jó szomszédi viszony, erősödő román–magyar kapcsolat, a történelmi konfliktusok és feszültségek oldódása. Minden adott hozzá: viszonylag nyitott, szomszédsági együttműködésekben érdekelt román kormány, parlamenti mandátumokkal, kormányzati pozíciókkal rendelkező magyar érdekképviselet, és egy olyan magyar kormány, amely elvileg a nemzeti érdekképviseletet tartja legfontosabb stratégiai céljának. Mégsem a párbeszéd és az együttműködés felé haladnak a dolgok.”

Nyitóképen Novák Katalin magyar államfő és Kelemen Hunor. Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 148 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Téged sem szokott idehívni senki, mégis jössz mindenféle rohadt kocsi díjakat átvenni.
Mert akik téged hívnak, ugyanolyan senkik, mint te vagy.

Boróka egyrészt láthatóan segghülye a diplomáciához, másrészt álladóan a románok seggét nyalja. De ezen kívül nincs probléma az írással. :D

Szerintem jó, h. Novák elment, jó, h. Kelemen Hunorral találkozott és elemet a Székelykőre is, Torockó fölé.

Egy nép vagyunk, két külön államban. Romániának a terület kellett, lehetőleg valaha államalkotó őslakosok nélkül.

Nagyjából mindegy, h. mennyire igyekszünk a román rendszer kedvére tenni. Ez önfeladás lenne és BIZTOSAN NEM járna az ott élő magyaroknak, akik éppen olyanok, mint mi, a határokon belül, előnyökkel. Erre VAN tapasztalat. Meg kell tennie a mindenkori magyar államnak mindazt, amire ereje és lehetősége van.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés