Törökország: Svédországnak és Finnországnak „abba kell hagynia a terrorizmus támogatását”

2022. május 27. 15:40
Ankara konkrét lépéseket vár Svédországtól és Finnországtól a NATO-csatlakozás előtt.

Törökország konkrét lépéseket vár Svédországtól és Finnországtól annak érdekében, hogy Ankara ne ellenezze tovább a skandináv országok NATO-csatlakozását – jelentette ki Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter pénteken Isztambulban tartott sajtókonferenciáján, miután tanácskozott a lengyel és a román külügyminiszterrel a két skandináv ország NATO-csatlakozásáról. Cavusoglu kifejtette: Svédországnak és Finnországnak „abba kell hagynia a terrorizmus támogatását”.    A két észak-európai ország küldöttségei szerdán tárgyaltak Ankarában a feszültségek elsimításáról. A felek kedvezően értékelték a találkozót.

Recep Tayyip Erdogan török elnök szóvivője szerint közeledtek az álláspontok a fegyverembargó feloldása tekintetében. Helsinki és Stockholm azután tiltotta be a Törökországba irányuló fegyverexportot, hogy a török hadsereg offenzívát indított a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia ellen Szíria területén. Ankara a PKK nyúlványának, és így terrorcsoportnak tekinti a félkatonai szervezetet. 

Mi is Törökország problémája?

Ann Linde svéd külügyminiszter a Twitteren jelezte: a párbeszéd Ankarával építő jellegű volt, és folytatódni fog. Svédország és Finnország a múlt héten nyújtotta be hivatalos csatlakozási kérelmét az észak-atlanti katonai szövetségnek. A skandináv országok az ukrajnai háborút követően vizsgálták felül hagyományos semlegességüket, a megváltozott biztonsági környezetre hivatkozva. Törökország kifogásolja a lépést, arra hivatkozva, hogy a két ország támogatja az általa terrorszervezetnek nyilvánított Kurdisztáni Munkáspártot (PKK) és Fethullah Gülen hitszónok követőit. Ankara azzal vádolja Gülent, hogy ő állt a 2016-os elvetélt puccskísérlet hátterében. 

Az új tagok felvételéhez a NATO mind a harminc tagállamának beleegyezése szükséges. Pénteki isztambuli sajtókonferenciájukon mind Zbigniew Rau lengyel külügyminiszter, mind Bogdan Aurescu, a román diplomácia irányítója optimizmusának adott hangot a finn és a svéd NATO-csatlakozást illetően. A lengyel külügyminiszter úgy vélekedett, hogy a két skandináv ország csatlakozása „elengedhetetlen” és „javára válik valamennyi NATO-tagországnak, köztük Törökországnak is”. Bogdan Aurescu román tárcavezető „konstruktív párbeszédről” beszélt és reményét fejezte ki, hogy „nemsokára jó híreket hallunk Svédországot és Finnországot illetően”.

(MTI)

Nyitókép: Fatih Aktas /  Anadolu Agency / AFP

Összesen 21 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Erről van szó. Erdogan pasa mindig is értett a zsaroláshoz. Ezt már eljátszotta az EU-val is, a migránsokkal kapcsolatban.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés