Perintfalvi Rita „bázisközösség” létrehozásába kezdett, hogy „együtt túléljük ezt a diktatúrát”

2022. május 27. 20:17

A feminista katolikus teológus kifejtette, „egy olyan közösségre gondolunk, ahol a politikum és a spiritualitás találkozik”.

2022. május 27. 20:17
null

Perintfalvi Rita a Facebookon jelentette be, hogy néhány barátjával együtt bázisközösség építésébe kezdett. Az első beszélgetés során Iványi Gáborral fog beszélgetni arról, hogy mi a szabadság. „Miután Gábor és Perintfalvi Rita elmondják, hogy számukra mit jelent a szabadság itt és most, kisebb csoportokra osztjuk a társaságot, ahol csoportvezetőkkel tovább beszélgethettek arról, hogy Nektek mit jelent a szabadság. Majd a végén plénum előtt ezeket a kincseket is megoszhatjátok a többiekkel. Tehát egy aktív együttlétre számítsatok!” – mutatta be az eseményt a teológus.

A továbbiakban azt is kifejtette, hogy mi az a bázisközösség. „Az alapminta a latin-amerikai bázis közösségek, amelyek a súlyosan elnyomó klerikálfasiszta rezsimek alatt jöttek létre. Persze, amit mi 2022-ben Magyarországon létrehozhatunk, az egészen más lesz” –  nyugtatott meg mindenkit, majd folytatta: „Olyan, amilyen ez a közeg, a maga kihívásaival, nehézségeivel együtt. És olyan, amilyenek mi vagyunk, illetve amilyenek Ti vagytok. Mert veletek együtt szeretnénk ezt építeni!” – hangsúlyozta.

„Egy olyan közösségre gondolunk, ahol a politikum és a spiritualitás találkozik, ahol meghaladjuk a klasszikus jobb és baloldali gondolkodás kereteit, ahol nem számít az, hogy kinek milyen a neme, a vallása, a világnézete, etnikuma vagy bármilyen egyéni sajátossága. Az egységet keressük a sokféleségben. Mégpedig azért, hogy valahogy együtt túléljük ezt a diktatúrát. Együtt!” – emelte ki.

Ezen felül leírta azt is, mi a teendő: „Ehhez először meg kell fogalmaznunk azt, hogy mi az, ami nekünk itt és most a leginkább hiányzik. Szerintem két ilyen dolog van: a szabadság és a szolidaritás. És persze még sok egyéb dolgot is elvettünk tőlünk az elmúlt hosszú években. Meg kell tanulnunk újra értékelni ezeket.” 

Végül leszögezte, hogy „nem engedhetjük meg, hogy elhitessék velünk, hogy szabadnak lenni szégyen! S ha meg tudtuk fogalmazni, hogy mi mindent vettek el tőlünk, akkor mondjuk ki azt is, hogy ami most van, az így teljesen embertelen, tarthatatlan és pusztító. S ha helyesen ítéltünk a jelenről, akkor együtt kereshetjük azokat az utakat is, amelyek a változáshoz és egy emberibb és igazságosabb jövőhöz vezethetnek: látni - ítélni - cselekedni. Megkeresni a felszabadító cselekvés módjait” – zárta posztját.

Nyitókép: Facebook

Kapcsolódó cikkek

Összesen 113 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
rrrrrr
2022. június 14. 11:17
perintfalvi w. rita nak mi a fogalkozasa, mibol el?
formaegy
2022. június 14. 09:56
Ez egy fehérmájú kurva. A nap 24 óra dugás után is kielégítetlen. Hosszantartó klimax. Iványinál megtalálja a mosakodás, tisztálkodás módját ingyen és bérmentve.
Dénia
2022. május 28. 22:00
Ahol a politikum, meg a spiritualitás találkozik? Ez elég rémisztően hangzik.
amca
2022. május 28. 21:19
Pártot csinálj prost. Neve is van. Perint prosti Párt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik