Svéd koordinátor: Az EU közösen vásárol oltóanyagot és antivirális szereket majomhimlő ellen

2022. május 27. 13:49
Világszerte eddig mintegy 250 esetet regisztráltak május eleje óta.

Számos tanácskozás után arra a döntésre jutottunk, hogy közösen szerzünk be vakcinát és a betegség kezelését célzó antivirális szereket – közölte pénteken Richard Bergstrom, Svédország oltási programjainak irányítója. A Bergstromot idéző Dagens Nyheter svéd napilap értesülése szerint az EU a dániai székhelyű Bavarian Nordic biotechnológiai vállalat által gyártott Imvanex vakcinából, illetve az amerikai Siga Technologies vállalat Tecovirimat nevű vírusellenes gyógyszeréből vásárol. 

Bergstrom elmondta, még egyik céggel sem kötöttek szerződést, de úgy véli, a folyamat gyorsan fog menni, nagyjából egy hét múlva meglesznek a szerződések, és az első szállítások akár már júniusban megkezdődhetnek.

Világszerte eddig mintegy 250 esetet regisztráltak május eleje óta 19 országban, ugyanakkor az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vezetése úgy véli: a betegség széles körű terjedésének kockázata továbbra is alacsony. A most megjelent vírusvariánsnak az eddigi tapasztalatok szerint egy százalék körüli a halálozási rátája. Halálesetet a betegség legújabb felbukkanása óta azonban nem jegyeztek fel sehol. 

A majomhimlő betegség elnevezése arra utal, hogy a vírusos fertőzést elsőként afrikai majmokban mutatták ki. A Közép- és Nyugat-Afrika trópusi esőerdeiben is ritka vírust Európában először 2018-ban, az Egyesült Királyságban azonosították. A tünetek közé a jellegzetes kiütések mellett a láz, fejfájás, izomfájdalom, hátfájás, duzzadt nyirokcsomók, hidegrázás és fáradtság tartozik. Az emberről emberre nehezen terjedő betegségnek nincs ellenszere, az eredetileg feketehimlő ellen készült vakcinák mindazonáltal magas fokú védelmet nyújtanak ellene.

(MTI)

Nyitókép: Felix Kästle / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP 

Összesen 10 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az USA nem maradhat ki. Az egész unió képtelen ellátni saját magát. Ebből sem.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés