Századvég: a lakosság egyetért az extraprofit különadójával

2022. május 26. 13:51

A magyarok 79 százaléka támogatja a kormányzat nagyvállalatokra kivetett különadóját.

2022. május 26. 13:51
null

A magyarok 79 százaléka támogatja, hogy a kormányzat különadót vessen ki azokra a vállalatokra, amelyek extraprofitra tettek szert, hogy az így keletkező bevételek segítségével hosszú távon is fenntarthatóvá váljon a rezsicsökkentés - derül ki a Századvég legfrissebb közvélemény-kutatásából.

A felmérés kitért az árak emelkedésének okaival kapcsolatos lakossági véleményekre, valamint arra a kérdésre is, hogy a magyarok milyen elvárásokat támasztanak a háborús helyzetben is hasznot realizáló vállalatok teherviselésével szemben.

A Századvég kutatása alapján a magyarok úgy látják, hogy az árak emelkedése elválaszthatatlan az orosz-ukrán háborútól, illetve annak következményeitől. Ennek megfelelően a megkérdezettek leginkább a háborút, és általában a háborús helyzetet (89 százalék), az orosz-ukrán konfliktus miatt kialakult energiaválságot (90 százalék), az Oroszország elleni amerikai és uniós szankciókat, szankciós terveket (79 százalék), valamint a spekulatívan, az árakat egyoldalúan emelő nagyvállalatokat, kereskedőket (77 százalék) tartják felelősnek az inflációért.

Azoknak az aránya, akik szerint Brüsszel energiapolitikája és az energia uniós megadóztatása is szerepet játszik az inflációs nyomás fokozódásában 71 százalékra tehető, míg a válaszadók 67 százaléka úgy véli, hogy az Egyesült Államok és Joe Biden politikája is felelőssé tehető az árak emelkedéséért – ismertette a Századvég.

A felmérés rámutat, hogy a megkérdezettek 84 százaléka elvárja, hogy azok a vállalatok, amelyek háborús helyzetben extraprofitot realizálnak, segítsék a magyar embereket és járuljanak hozzá Magyarország védelmi költségeihez, míg 13 százalékuk ezt nem tartja szükségesnek.

A Századvég felmérése hangsúlyozta, hogy a magyarok 79 százaléka egyetért azzal a javaslattal, hogy különadó sújtsa azon vállalatokat, amelyek – az infláció és a spekulatív áremelések révén – extraprofitra tettek szert, majd a kormányzat az így keletkező bevételeket a rezsicsökkentés hosszú távú fenntartására fordítsa.

Nyitókép: Facebook 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 84 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sphaerion
2022. május 27. 21:24
Tudja valaki, hogy mennyibe került 1. az szja visszatérítés 2. két heti helyett négy heti nyugdíj 3. 25 év alattiak szja mentessége 4. a soha be nem érkező EU-s pályázati pénzek előfinanszírozása 5. az orvosok béremelése ? Komolyan kérdezem, szeretnék tisztán látni. Csak az első három pontot 2000 milliárd forintra becsülöm, de lehet, hogy tévedek. Van valakinek forrása?
Isten jobb keze
2022. május 27. 00:31
Egyetértésből hamarosan rívás lesz, amikor átháritják a népre az extra adód! Mielőtt azt mondod hogy nem fogják.. kérlek előtte gondolkozz!
robag
2022. május 26. 19:33
Ez a kutatás két dolgot mutat meg. 1. A magyarok kb 20%-a hülye. 2. A magyarok 80%-a meg normálisan/észerűen gondolkodik.
Tárkány Álmos
2022. május 26. 18:50
A lakosság (plebs) MINDIG egyet fog érteni a gazdagok extra megadóztatásával. Erre minek kell felmérést készíteni? Felesleges, alibista, populista húzás. Esetleg tudnak ellenkező példát is, amikor a jónép tiltakozott a mágnásadó ellen?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik