Oklahoma kormányzója aláírta az Egyesült Államok legszigorúbb abortusztilalmát

2022. május 26. 8:37
A törvény már a megtermékenyítéstől kezdve megtiltja az abortuszt, egyben lehetővé teszi, hogy magánszemélyek bepereljék azokat, akik segítenek a nőknek megszakítani terhességüket.

Kevin Stitt oklahomai kormányzó szerdán aláírta az Egyesült Államok legszigorúbb abortusztilalmát, amely már a megtermékenyítéstől kezdve megtiltja az abortuszt, egyben lehetővé teszi, hogy magánszemélyek bepereljék azokat, akik segítenek a nőknek megszakítani terhességüket.

Megígértem az oklahomaiaknak, hogy kormányzóként minden életpárti törvényt aláírok, amely az asztalomra kerül, és büszke vagyok arra, hogy ma betarthatom ezt az ígéretemet” – hangoztatta Stitt nyilatkozatában. A republikánusok által is támogatott jogszabály, amely azonnal hatályba lép, 

csak orvosi vészhelyzet, nemi erőszak vagy vérfertőzés esetén tesz kivételt.    

Több amerikai állam a napirendjére tűzte az abortusz kérdését, miután nyilvánosságra hozták, hogy az amerikai legfelsőbb bíróság hatályon kívül helyezheti az 1973-as Roe kontra Wade néven ismert peres eljárást, amely megalapozta az abortuszhoz való alkotmányos jogot. Egy május 2-án kiszivárgott legfelsőbb bírósági véleménytervezetből az is kiderült, hogy a testület konzervatív többsége felül kívánja vizsgálni a szövetségi abortuszjogokat, és a kérdést visszautalja a tagállamok hatáskörébe.    

A New York-i székhelyű Reprodukciós Jogok Központja (Center for Reproductive Rights) érdekvédelmi szervezet közölte, hogy hamarosan megtámadja az oklahomai tilalmat a bíróságon. Kiemelte, hogy az állam vezetése annak ellenére tiltotta be az abortuszt, hogy

a Roe kontra Wade ügyben született ítélet még mindig érvényben van.    

Oklahoma négy érintett klinikája már leállította a terhességmegszakítást a tilalomra való tekintettel. Már május elején életbe lépett Oklahomában az a jogszabály, amely a terhesség hatodik hete után tiltotta be az abortuszt. Mindkét törvényjavaslat végrehajtási rendelkezését a szeptemberben életbe lépett texasi jogszabály mintájára alkották meg, amelynek nyomán abban az államban beszüntette tevékenységét szinte minden, az abortusz elvégzésére hivatott klinika. Az oklahomai törvények elfogadása előtt az állam a hat hét utáni abortuszt elvégeztetni kívánó texasi nők célpontjává vált.

Kapcsolódó

Katolikus fegyelmezésben részesül az abortuszpárti Nancy Pelosi
Saját egyházától kapott komoly feddést a magzati életeket nem tisztelő liberális politikus, saját egyházmegyéjében eltiltották a szentáldozástól. Bővebben is érdekel...

 

Nyitókép: a National Geographic Channel által 2005. április 14-én közzétett felvételen egy magzat látható az anyaméhben. MTI/EPA/National Geographic Channel.

Összesen 31 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Bevándorlás mentesen kell gátat vetni a népesség csökkenésnek.

"Lsd. New Jersey -a születés pillanatáig abortálható élet!"

A baloldal ebben a témában elment a falig. Ezért ilyen drasztikus az ellenreakció.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés