Szakértő: Látszólag igazi európai járvánnyá kezdi kinőni magát a majomhimlő

2022. május 26. 11:57
Kemenesi Gábor pécsi virulógus szerint az esetszámok növekedése sosem jó.

„Látszólag igazi európai járvánnyá kezdi kinőni magát a majomhimlő. Azért látszólag, mert a terjedési láncolat elemei továbbra is csak részben kerültek feltárásra így nehéz bármit is pontosan megítélni. A legtöbb virológus (én is) közben egyre feszültebb figyelemmel kísérik az eseményeket, az esetszámok növekedése sosem jó” – írja posztjában Kemenesi Gábor virológus, a pécsi Szentágothai János Kutatóközpont Virológiai laboratóriumának munkatársa.

A kutató hozzátette, hogy ennek ellenére ne keressük magunkon mindenáron a majomhimlő tüneteit és ne rettegjünk a buszon. 

Egyelőre a terjedés több szuperterjesztési eseménye is melegrendezvényekhez volt köthető, és nem a koronavírushoz hasonló véletlenszerű/széleskörű közösségi terjedésről van szó”

– írta a posztjában.

Kemenesi Gábor a posztjában a vírusról rendelkezésre álló információkat is összegezte. Ez alapján a mostani vírus nagyon hasonló a 2018-ban, több helyen is leírt vírushoz, annak egy leszármazottja lehet. „Egyelőre csupán annyit tudni, hogy vannak változások a genomban, ami egy természetes folyamat eredménye, ám ezek száma némileg magasabb a vártnál. A vírus alapvető tulajdonságain azonban ezek sem változtatnak, közeli kontaktusra van szükség a terjedéshez és a mostani helyzetben, a jelenlegi adatok alapján továbbra is jól körülhatárolható közösségeket érint” - írja.

A majomhimlő vírus jelenleg több mint 350 megerősített és gyanús esettel rendelkezik, a világ 21 országában. A legtöbb eset az Egyesült Királyságban valamint Spanyolországban van.

Nyitókép: Twitter

 

Összesen 81 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ez is Vuhanban készült?

Aki megkapja így fog kinézni.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés