Szakértő: Látszólag igazi európai járvánnyá kezdi kinőni magát a majomhimlő

2022. május 26. 11:57

Kemenesi Gábor pécsi virulógus szerint az esetszámok növekedése sosem jó.

2022. május 26. 11:57
null

„Látszólag igazi európai járvánnyá kezdi kinőni magát a majomhimlő. Azért látszólag, mert a terjedési láncolat elemei továbbra is csak részben kerültek feltárásra így nehéz bármit is pontosan megítélni. A legtöbb virológus (én is) közben egyre feszültebb figyelemmel kísérik az eseményeket, az esetszámok növekedése sosem jó” – írja posztjában Kemenesi Gábor virológus, a pécsi Szentágothai János Kutatóközpont Virológiai laboratóriumának munkatársa.

A kutató hozzátette, hogy ennek ellenére ne keressük magunkon mindenáron a majomhimlő tüneteit és ne rettegjünk a buszon. 

– írta a posztjában.

Kemenesi Gábor a posztjában a vírusról rendelkezésre álló információkat is összegezte. Ez alapján a mostani vírus nagyon hasonló a 2018-ban, több helyen is leírt vírushoz, annak egy leszármazottja lehet. „Egyelőre csupán annyit tudni, hogy vannak változások a genomban, ami egy természetes folyamat eredménye, ám ezek száma némileg magasabb a vártnál. A vírus alapvető tulajdonságain azonban ezek sem változtatnak, közeli kontaktusra van szükség a terjedéshez és a mostani helyzetben, a jelenlegi adatok alapján továbbra is jól körülhatárolható közösségeket érint” - írja.

A majomhimlő vírus jelenleg több mint 350 megerősített és gyanús esettel rendelkezik, a világ 21 országában. A legtöbb eset az Egyesült Királyságban valamint Spanyolországban van.

Nyitókép: Twitter

 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 83 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
krampus
2022. május 27. 03:39
Buzik seggbebaszos virusa! Nem ertem, hogy lehet ez jarvany. akkor a HIV is az?
sorivo4
2022. május 26. 20:03
Kerülni kell az anális szexet. Főleg majmokkal.
sorivo4
2022. május 26. 20:02
Csak a seggbekúrók körében. Amit csak az érez járványnak, aki a körükben mozog. Vagy majom. Más nem.
budapesti
2022. május 26. 17:26
Eddig homoszexuális szuperterjesztő rendezvényeken szabadult el. Mire eljön a homokos parádék európai szezonja, már 100-szorosa lehet az esetszám a jelenleginek. Nem kéne újabb lendületet adni neki azzal, hogy ilyen rendezvényeket szerveznek, ahol megint összejön egy csomó homokos, akik közül elég sokan nemi életet is élnek egymással. Tehát le kéne tiltani egész Európában a homokos parádékat. Ugyanilyen okból lehetséges, hogy fel fog merülni a nagyobb könnyűzenei fesztiválok (pl. Sziget) ejtése is az idei évben.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik