Zelenszkij bírálta, hogy Magyarország elutasítja az olajembargót

2022. május 25. 15:49
Az ukrán elnök a Davosi Világgazdasági Fórumon, a háborús helyzet megvitatásának szentelt egyik rendezvényen szólalt fel.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök bírálta szerdán Magyarországnak azt az álláspontját, amely szerint nem hajlandó támogatni az Oroszországgal szembeni olajembargót annak ellenére, hogy az energiahordozókból származó bevételből finanszírozzák a „Kreml hadigépezetét” – számolt be a Jevropejszka Pravda ukrán hírportál.

Zelenszkij erről a Davosi Világgazdasági Fórumon, az ukrajnai helyzet megvitatásának szentelt egyik rendezvényen beszélt videokapcsoláson keresztül.

„Elérkeztünk a hatodik szankciós csomaghoz, amely magában foglalja az olajembargót” – mutatott rá az ukrán elnök, kiemelve, hogy amíg nem vezetik be az importtilalmat, Oroszország akár 200 milliárd dollárt is kereshet a kőolajexportján, amiből „bármilyen fegyvert megvásárolhat”.

Volodimir Zelenszkij emlékeztetett arra is:

a magyar kormány azzal érvel álláspontja mellett, hogy jelentős forrásokra van szüksége ahhoz, hogy lemondhasson az orosz kőolaj behozataláról.

„Mondogatják nekik, hogy ott, Ukrajnában emberek, gyerekek halnak meg, megölik őket. Úgy, mint a 18 éves gyilkos Texasban, csakúgy hozzánk is 18 éves katonák jöttek Oroszországból, és gyerekeket kínoztak. Beszéltek nekik erről, ők viszont azt mondják: mindent értenek, de honnan szerezhetnének pénzt” – fejtegette.

„A kérdés az, hogy Ukrajna pontosan kivel fog tárgyalni”

Zelenszkij arról a véleményéről is beszélt, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök kitalált valóságban él, és nem veszi észre, hogy az ukránok a végsőkig harcolni fognak a földjükért és a szabadságukért. Szavai szerint Putyin környezetének kellene segítenie abban, hogy az orosz elnök „kijöjjön a virtuális valóságból”. Utána valószínűleg meg lehet majd próbálkozni a háború diplomáciai úton történő lezárásával – tette hozzá. Megjegyezte ugyanakkor, hogy ez a lehetőség napról napra bizonytalanabbá válik, mivel "a megszállás felszámolásával egyre több olyan szörnyűségre derül fény, amelyet orosz katonák követtek el".

„Ez a háború mindenképpen véget ér, biztos vagyok abban, hogy lesz békefolyamat, lesznek tárgyalások, és biztosan lesz béke is. A kérdés az, hogy Ukrajna pontosan kivel fog tárgyalni. Kérdés, hogy Ukrajna melyik orosz elnökkel fog tárgyalni. És ez Oroszország jelenlegi államfőjétől is függ” – jelentette ki Zelenszkij.

(MTI)

Nyitókép: FABRICE COFFRINI / AFP

Összesen 143 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Szarunk rád, zenebohóc.

Orbán levele Zelenszkijhez:

"Kedves Eli, ja k vam pisu. De csak röviden.
Hallottam, hogy nincs benzinetek. Ezt sajnálom.
Nekünk van és lesz is.
Sajnos mennem kell rendbe tenni azt a bajt, amit ti csináltatok.

Üdv

Viktor"

Az arcátlanság teteje, amit művel ez a Zelenszkij.

Kicsi ember, add nekem az ingedet,
Kicsi ember, add nekem az ingedet.

Adjatok, adjatok, adjatok...

Két kezeddel, életeddel,
Segíts engem mindeneddel, ó!
Addig mutasd újra, újra,
Míg mindenki megtanulja, ó!

Tévedsz kis barátom. Orbántól az EU azt csinál, amit akar, de az a mi belügyünk, hogy szükségünk van az orosz olajra és gázra. Zelenszkij pedig fogja be a pofáját, mert amerikai zsoldba állva nem törődött azzal, hogy mi lesz az országával.

De ha lenne gy kis eszed, akkor Zelenszkij követelőzéséből kiéreznéd azt, hogy ez a barom most csalódott. Szavaiból kihallatszik, az, hogy neki nem ezt ígérték. Nem azt ígérték, hogy korlátlan segítséget kap minden téren, ő viszont ezt követeli. Egy hülye báb, aki kezd rájönni, hogy a végén nagyon rosszul járhat.

Hruscsov karrierje nagy mértékben kötődik Ukrajnához, de ő maga orosz volt.

És ettől szeretni kéne az amerikai szolgálatban álló ukrán vezetést? Hogy jobban értsd, nem az ukrán emberekről beszélek, akik talán most veszik észre, mi volt a következménye a felkorbácsolt ukrán nacionalizmusnak. A Kárpátalján lehetett szórakozni, de a Donbasz vidéki oroszokat megvédte az anyaország. Egyszerűbb lett volna elismerni a nyelv használatot, megadni az autonómiát, és békén hagyni a bérelt szevasztopoli támaszpont vízellátását, utánpótlási útvonalát. A világ nem fogja őket a végletekig ellátni ingyen fegyverekkel.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés