Balhé a fővárosban: összeveszett a DK és a Momentum

2022. május 25. 9:01
Írta: Nagy Gábor
El is maradt a Fővárosi Közgyűlés.

Határozatképtelenség miatt maradt el a szerdai Fővárosi Közgyűlés, miután összeveszett a DK, illetve a Momentum. Karácsony Gergely főpolgármester elnézést kért a jelenlévő Baranyi Krisztinától és kormánypárti képviselőktől. (Legutóbb 2008-ban történt ehhez hasonló eset, hogy tudniillik pártpolitikai vita miatt marad el a közgyűlés. Demszky Gábor egykori városvezetőnek többször kellett nekifutnia a budapesti büdzsé elfogadásának.)

Egyes feltételezések szerint a DK Bősz Anett főpolgármester-helyettesi jelölése miatt kapott össze a két baloldali párt, forrásaink szerint viszont az állhat a háttérben,

hogy a Gyurcsány-párt és a Momentum nem tudott megegyezni az időközi választások jelölti helyein.
Június 26-án négy egyéni választókerületben lesz időközi (önkormányzati) választás: a negyedik, ötödik, hetedik és a nyolcadik kerületben lemondás, valamint haláleset miatt.

Július 10-én a tizenhatodik kerületben, július 31-én a huszonkettedik kerületben szintén lemondás miatt.

A lemondások nagy részének ugyanaz az oka, mint az új főpolgármester-helyettes választásának: a korábbi fővárosi képviselő parlamenti mandátumát választotta.

A Momentum egyébként azt kommunikálta, politikai megegyezés hiánya miatt nem tudták biztosítani Bősz megválasztását, azaz nem szavazták volna meg őt, így nem lett volna elég szavazat az érvényes döntéshez. A Telexnek azt tették hozzá, szerették volna, hogy ettől függetlenül legyen közgyűlés, hiszen lettek volna fontos ügyek, de ebbe a Gyurcsány-párt nem ment bele.

Ezzel némiképp ellenkezik képviselőjük, Soproni Tamás 444.hu-nak adott nyilatkozata, amely szerint a Momentumnak nem Bősz kinevezése ellen volt kifogása, jár a DK-nak a főpolgármester-helyettesi poszt. Azonban úgy gondolják, nekik ugyanígy jár a lehetőség, hogy a szintén a parlamentben jutó képviselőik – Újbudáról Orosz Anna, Bedő Dávid – helyén is momentumosok indulhassanak az időközi választásokon – csakhogy azokban a körzetekben a DK indítana jelölteket, és a kerület polgármestere DK-s.

Gyurcsány-párt: Demokráciában vannak viták

„Bár 2019 óta természetes, hogy az ellenzéki pártok az ellenzéki együttműködés keretében megszavazzák egymás jelöltjeit Budapesten, a Momentum hivatalosan arról tájékoztatta a DK-t, a két párt közötti, időközi választásokkal kapcsolatos viták miatt nem fogja megszavazni Bősz Anett főpolgármester-helyettessé válását – ezért döntött a főpolgármester a Fővárosi Közgyűlés elhalasztása mellett” – olvasható a párt közleményében.

A DK szerint a viták természetes velejárói egy demokratikusan működő közösségnek, ezek azonban nem sodorhatják veszélybe Budapest kormányozhatóságát. „Itt állunk egy törvénytelen kormánnyal szemben, a szabadság szigetén, Budapesten. Ebben a helyzetben nem szabad pártpolitikai érdekek miatt veszélybe sodorni az ellenzéki többséget és Budapest kormányozhatóságát.

A Momentum Mozgalomnak meg kell értenie, hogy vigyáznunk kell Budapestre,

mindarra, amit együtt elértünk, és ez sokkal fontosabb az időközi választásokkal kapcsolatos vitáknál.” Ezentúl felszólították a Momentumot, hogy a következő ülésen szavazzák meg Bőszt főpolgármester-helyettesnek.

Karácsony: Nem mondom el a véleményem

„Mi eddig azt gondolom, hogy elég jól helyt álltunk, megtettünk mindent azért, hogy a várost fejlesszük, és megtettünk mindent annak érdekében, hogy a programunkat végrehajtsuk. Azt gondolom, hogy ez a jövőben is így lesz” – mondta Karácsony a sajtótájékoztatón. „Úgy tűnik azonban, hogy a koalíciót alkotó pártok vezetői között van olyan konfliktus, amit miatt nem tudunk döntéseket hozni,

nem szeretném a konfliktust mélyíteni azzal, hogy ezt érdemben kommentálom.”

A főpolgármester hozzátette, hogy reméli, hogy ezek a konfliktusok nagyon gyorsan rendeződnek.

Szerinte nem az önkormányzat munkájával kapcsolatos konfliktus van, de „sajnos mi isszuk meg a levét, amivel kapcsolatosan sejthetik a véleményemet, nem fogom ezt elmondani, viszont az elkövetkező hónapok időközi választásai miatt olyan konfliktus van a Momentum és a DK között, hogy ma nem tudunk dolgozni” – fűzte hozzá.

Wintermantel Zsolt, a fővárosi Fidesz-KDNP-frakció vezetője a határozatképtelenséget úgy kommentálta,

hogy „a baloldali pártok viszálykodásai és belső konfliktusai miatt Budapest ügyei nem tudnak előre haladni”.
Hogy mi került volna terítékre a szerdai közgyűlésen, azt IDE kattintva tudja elolvasni.

Nyitókép: Facebook

Összesen 133 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Kedves a szívemnek...

Karácsony meg van elégedve magával!!!!!!!!!
Én nem vagyok vele elégedett.

Lehet, hogy ki akarnak lépni a moslékos összegyurcsányozták magukat? Késő már.

Nem hiszem. 11:19-kor írt utoljára.

Több ez annál: a kormányképesség bizonyítása.

Hát azé' eddig sem volt túl erős a felhozatal.

Nem baj, közben meg mi építjük Budapestet.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés