Triznya 100

2022. május 25. 20:25
Triznya Mátyás 100 éve, 1922. május 29-én született Budapesten.

Kéri Gáspár írása a Mandiner hetilapban.

A Vas megyei Egyházashetyén, az író és szerkesztő Ambrus Lajos portáján találkoztam először az özveggyel a kilencvenes évek közepén. Szőnyi Zsuzsa kávéra és desszertre érkezett a májusi naplementében, miközben a falu szülöttére, Berzsenyi Dánielre emlékeztünk. Szőnyi galambősz haja, jellegzetes karaktere már korábbról megvolt, és azzal is tisztában voltam, hogy a néhány évvel korábban elhunyt festőművész és filmes férjével, Triznya Mátyással évtizedeken át működtették római otthonukban a magyar emigráció, a Római Magyar Akadémia ösztöndíjasai, valamint az anyaországi tűrt és tiltott művészértelmiség és közélet már-már intézményesült találkozópontját, a Triznya-kocsmát. 

A családias atmoszférájú szalon jelentőségét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy egyes hírek szerint a rendszerváltozás előtt még a magyar állambiztonság is megpróbálta időnként beépíteni a maga tégláit Triznyáék otthonába. Abba a lakásba, amelyben Márai Sándortól Cs. Szabó Lászlóig, Weöres Sándortól Csoóri Sándoron át Esterházy Péterig számosan megfordultak az évtizedek alatt. És a Kemenesaljából egy pillanat alatt Róma lett, mialatt hallgattuk Szőnyi Zsuzsa emlékezéseit a férjével közösen celebrált alkalmakról.

Nyitóképen: Szőnyi Zsuzsa és férje, Triznya Mátyás Rómába érkezésükkor, 1949-ben a Spanyol lépcsőnél. Fotó: Juhász Anna Irodalmi Szalon

Ez a cikk csak előfizetéssel rendelkező olvasóink számára elérhető. Ha van érvényes előfizetése, jelentkezzen be!

Bejelentkezés