Spanyol miniszterelnök: Mi meg tudjuk menteni Európát

2022. május 24. 9:20
Pedro Sanchez szerint országa – és tágabb értelemben Dél-Európa – választ adhat az Oroszországból érkező gázszállítások hiányára.

„Spanyolországnak - és általánosságban Dél-Európának- lehetősége lesz arra, hogy választ adjon az orosz fosszilis energiától való energiafüggőségre” – idézi Sanchezt a Portfolio. Sanchez a davosi Világgazdasági Fórumon elmondott beszédében kiemelte: Spanyolország képviseli az Európai Unió teljes újragázosítási kapacitásának 37%-át,  ahol a cseppfolyósított földgázt visszaalakítják földgáz végtermékké. Azt is elmondta, hogy

a Spanyolország és Portugália által uralt Ibériai-félszigeten található az EU LNG-tárolóinak mintegy fele.

„Ez a háború egy nagyon fontos leckét is adott nekünk, mégpedig azt, hogy a megújuló energia, a hidrogén, az energiahatékonyság nemcsak az országok és a gazdaságok szövetségese az éghajlatváltozással kapcsolatos erőfeszítések kezelésében, hanem ebben a nagyon összetett és nagyon bizonytalan geopolitikai forgatókönyvben eszközt is biztosít számunkra, hogy növeljük ellenálló-képességünket és autonómiánkat” – tette hozzá.

Az energiaárak idén az egekbe szöktek, mivel Oroszország ukrajnai támadása destabilizálta a piacokat, és a nyugati országok szankciókat léptettek életbe Moszkva ellen. A holland TTF piacon február 16. és március 7. között több mint háromszorosára emelkedtek az árak.

Nyitókép: MTI / EPA / Olivier Hoslet

Összesen 72 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Európa megőrült.

Meg. De nem tud teljes egészében palagazra átállni, mert nincs annyi és drága. Talán ezért mondogatják már most, hogy kevesebbet fűtsünk és vegyünk vissza az életszínvonalunkból

Európa energia ellátása nem az LNG-n múlik.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés