Olajembargó, nélkülünk? Oké, Európa, megegyeztünk!

2022. május 24. 07:02

Azt adnák nekünk büntetésül, amit jutalmul kértünk? Egyszerűen kihagynának bennünket az olajembargóból? Rendben!

2022. május 24. 07:02
null
Kohán Mátyás
Mandiner

Úgy nyilatkoznak mostanság Németország legnagyobb elméi, mintha megtalálták volna Orbán Viktor kijátszására a spanyolviaszból öntött svájcibicskát.

Európa nem zsarolható, hiába is próbálja megfejni a Kárpátok Erdoğanja!

Hogy 17-18 milliárd eurót kérne a magyar gazdaság egészét évekre lelassító mesterséges üzemanyagár-drágítás ellentételezésére a beste lelke, a tolvaj, a pofátlan, az! Egymilliárdot még tán adtunk is volna, de most ráfázott, egy fillért sem kap. Kihagyjuk az egészből! Kétsebességes Európa, miénk a felező, övé a rükverc! A fejlett világ maga mögött hagyja Orbánt, és megcsinálja az olajembargót nélküle! Mintha az olajembargóból való kimaradás maga lenne az égető szégyenpad, úgy beszél róla Katarina Barley EP-alelnök és Robert Habeck zöld alkancellár, Németország gazdasági minisztere.

Most látjuk csak igazán, micsoda meglepetésként éri kontinensünk felkent vezetőit, amikor valós dolgokról kell dönteniük. El sem tudják képzelni, hogy az olajembargó kérdése Orbán Viktor számára nem egyszerűen csak valamiféle zsarolási potenciál, amellyel – idézem Barley asszonyt –„a fogaskerekek közé homokot szórva” megpróbál kihalászni magának néhány milliárd eurót a zavarosból, amellyel megbosszulja régi sérelmeit, amellyel feltöri az elszigeteltség üvegkalickáját.

Nem, ez nem egy játék, se nem csirkés, se nem zéró összegű, se nem semmilyen

– Magyarország egészen egyszerűen nem akar olajembargót, mint azt már az egész háború legelején közölte is. Nem Orbán Viktor nem akarja, hanem Magyarország nem akarja.

A lassan egy évtizede csak inflációval lépkedő nyugdíjemelésekről, Görögországnak utalandó virtuális eurókról meg csúnya dolgokat elítélő nyilatkozatokról tárgyaló politikusnemzedék számára pedig teljesen értelmezhetetlen, milyen az, ha valaki valamit nem azért nem akar, mert plusz másfél Závecz-százalékot hoz neki nemakarást színlelni, hanem mert meggyőződésből nem akarja.

Pedig erre az ósdi problémára a legegyszerűbb a megoldás: egyszerűen csak hagyni kell, hogy amit nem akar, azt ne csinálja. Miért is kellene belekényszeríteni? Hiszen Orbán Viktor Magyarországának döntései semmiben nem befolyásolják a lakosságcseréről, LMBTQ-ajnározásról vagy Oroszország befenyítéséről szóló német álmokat – sőt, Putyinnak minden bizonnyal jobban fáj az, ha egy nyolcvanmillió lakosú gazdasági nagyvad nem vesz tőle tőzsdei rekordáron kész oroszdízelt a Q7-esébe, mint az, ha a tízmillió Suzuki és Opel Astra országa a Brenthez képest röhejesen olcsó nyersolaját nem veszi meg.

A német balosok most azt adnák nekünk büntetésül, amit jutalmul kértünk,

egyszerűen kihagynának bennünket az olajembargóból.

Az ajánlat pedig tökéletesen megfelel: mindig is azt mondtuk, hogy aki akar, csinálhat bármit nélkülünk. Olajembargót, bevándorlást, LMBTQ-őrületet.

Ha végre felfogták, bonthatjuk is a békepezsgőt! Fröcsögjön csak az édes nedű szerteszét annak ünnepére, hogy a magyar szót hét év után végre megértették, s ha más nem, legalább egy toleranciaajánlat célba ért. Csak tudnám, miért pont ez – lehet, hogy a többi mellé is irdatlan, de teljesen reális összeget kellett volna írni? Hogy jöhetnek a kvótamenekültek, de akkor Brüsszelé tíz év ellátási költség fejenként német minimálbérrel számolva, plusz az integrációjukhoz a tanári fizetésemelés, plusz a rendészeti költségvetés duplázása? Vagy hogy az LMBTQ-érzékenyítők fogadásáért cserébe csak a gyermekeink fejébe lapátolt radioaktív genderszemét későbbi kilapátolásának szerény, néhány száz nagyjátékfilmnyi összeget kérünk? Erről szólna vajon az Európai Unió, hogy minden őrület addig tart, amíg ki nem tesszük rá az árcédulát, lassan, de biztosan meggyőzve az északnémet kalmárokat arról, hogy talán mégsem volna annyira kifizetődő azt ránk erőltetni?

Most viszont itt az igazság pillanata,

a tiltakozó, bugris magyarokat maguk mögött hagyva az európai huszonhatok zavartalanul lépdelhetek tovább Katar, Irán és Venezuela demokratikusabb olaja felé. Mi pedig pezsgővel a kézben fogjuk nézni, ahogy a magyar kimaradáson felháborodva hirtelen mégiscsak kisomfordál a libasorból Szlovákia, Bulgária, Csehország, Horvátország és Olaszország, magukra hagyva a Putyint csak azért is a saját állampolgáraik kontójára büntető európai huszakat. Akik talán addigra már csak tizennyolcak lesznek. Vagy tizenhatok.

Vagy értelmét veszíti az egész, és az Európai Unió végre felhagy a folyamatos gáz- és olajpiaci pánikkeltéssel,

amellyel mást sem csinál, csak feleslegesen magasra srófolt energiaárakat lapátol Putyin zsebébe.

És rájön, hogy a legrosszabb, amit Putyinnal tehet – már ha egyáltalán vele akar rosszat tenni, nem pedig öngyilkosságot óhajt elkövetni –, az a piacok lenyugtatása és az árak leverése bármiféle energetikai szankció kategorikus kizárásával.

Ha ugyanis megszűnik végre a komoly részben általunk okozott energiapiaci pánik, Oroszország bevételeit úgy tudjuk harmadával-felével csökkenteni, hogy a magunk szájától egyetlen gramm szénhidrogént sem vonunk meg.

Aminek – valljuk be, Frau Doktor Barley, Herr Doktor Habeck – talán eggyel több értelme is volna, mint vágóhídra küldeni az európai gazdaságot Ukrajna állítólagos érdekében, vagy tudja a fene, hogy valójában kiért-miért is. Mi mindenesetre megegyeztünk – ha a helyreállítási alapból eddig oly nagyvonalúan kihagytak bennünket, egyszerűen megtehetik ezt az európai gazdaságfejlesztés ezen új formájával is. Aztán majd meglátjuk, értelmes árú olajjal vagy anélkül lehet-e jobban fejlődni.

 

Nyitókép: MTI/EPA/Larry W. Smith

Kapcsolódó cikkek

Összesen 149 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Karbantartó9
2022. május 25. 06:41
Az Európa Unió öngyilkos alakulata akciójából ezúttal kihagynak minket! Always look on the bright side of life!
mozo2
2022. május 25. 01:29
Ha esetleg csak mi lógunk a Barátság2 vezetéken lehet, hogy véletlen megsérül a harcokban. Mit tudnánk, akkor tenni?
eredmeny
2022. május 24. 21:12
Amerika terve sikerült: Az EU politikusai nem képviselik az unió polgárait, egyes -- főként nyugat európai nemzetek vezetői--politikusok hihetetlen felelőtlenségről, felkészületlenségről tesznek tanúbizonyságot, a szakmaiságot, a stratégiát és a távlati gondolkodásmód őt szembeköpik!!!
Reszelő Aladár
2022. május 24. 14:14
Ha kimaradunk hát kimaradunk. Kb hozzánk jön az orosz olajkivitel 2%-a. Ha úgy érzik, hogy az orosz olajbevételek és az orosz hadműveletek között van összefüggés, akkor legyen. Ha úgy érzik, hogy ettől a 2%-tól megy a verkli tovább legyen. Ha úgy érzik, hogy Orbán Viktor egyszemélyben felelős, akkor legyen. Csak nem fogja elhinni senki.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik