Egyes német városok a közvilágítás csökkentését tervezik az emelkedő energiaárak miatt

2022. május 23. 13:14
Így akarnak spórolni a folyamatosan emelkedő villamosenergia-költségeken.

Alexander Handschuh, a Német Városok és Önkormányzatok Szövetségének képviselője szerint a közvilágítás időtartamának csökkentése az egyik ötlet a lehetséges intézkedések közül, amelyeket a városok jelenleg fontolgatnak. Sok városnak és településnek azonban nincs más lehetősége, mint a közvilágítás további csökkentése – derült ki a dpa német hírügynökség felméréséből.

A keleti Weimarban június elsejétől fél órával később kapcsolják be és fél órával korábban kapcsolják le az utcai lámpákat egy, nyáron bevezetendő intézkedés keretében. Az eredeti világítási időt csak a téli hónapokban csökkentik 10 perccel – közölte a város. Az évi százezer kilowattórát megtakarító csökkentésekkel a jelenlegi energiaárak mellett akár 411 eurót is meg lehet takarítani. Ezzel párhuzamosan a nyugati Mainz város tisztségviselői a gyalog- és kerékpárutak közvilágításának további csökkentését tervezik, miután egyes területeken 50 százalékkal csökkentették a közvilágítást.

A város azt is tervezi, hogy bevezetik az igény szerinti közvilágítást, amikor az utakat gyalogosok vagy kerékpárosok használják. Darmstadt városában a közvilágítás az érzékelőtechnológiának köszönhetően akkor sötétedik és világosodik, amikor az utakat éppen használják.    

A városok villamosenergia-költségeinek akár a felét is a közvilágításra költik

– közölte nemrégiben Hessen tartomány gazdasági minisztériuma.

A keleti városok, Lipcse és Drezda azonban vonakodnak csökkenteni a közvilágítás be- és kikapcsolási idejét, tartva a közlekedésbiztonsági  következményektől. Az északnyugat-németországi Oldenburgban ugyanakkor egy tartományi szóvivő úgy vélekedett, hogy a lakossági kérelmek inkább a világítási órák meghosszabbítására, mintsem csökkentésére irányulnak.

Az energiaárak az ukrajnai háború februári kezdete óta fokozatosan emelkednek Németországban.

(MTI)

Kapcsolódó

Ipsos: A britek negyede kihagy napi egy étkezést az élelmiszerárak miatt

Ötből három brit arra kényszerült, hogy kikapcsolja a fűtést a magas gázárak következtében az Ipsos közvélemény-kutatása szerint. Bővebben...

Nyitókép: Michael Reichel / DPA / AFP

Összesen 41 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Az eredeti világítási időt csak a téli hónapokban csökkentik 10 perccel - közölte a város."

Télen, amikor hosszabbak az éjszakák?

"Az évi százezer kilowattórát megtakarító csökkentésekkel a jelenlegi energiaárak mellett akár 411 eurót is meg lehet takarítani."

411 eurót takarítanak meg? Nem inkább negyvenezret?

Egyébként ha 10-10 perccel rövidebb ideig világítanak a téli hónapokban, és ezzel évi 100 000 KWh-t spórolnak meg, nem lenne jobb kikapcsolni pár lámpaoszlopot? Vagy energiatakarékosabb világítási rendszert használni? Vagy hozzá sem nyúlni, hiszen akkor itt soksok tíz-száz MegaWatt óra fogyasztásról beszélünk, ami kb. eurómilliókat jelent

Kevesebb fürdés, evés és közvilágítás! - ide jutott a Nyugat ma.

Mosni meg a patakokban fognak, már ahol van még olyan.

Nekem bejön a dolog. Boldog ifjú koromban Ceausescu domnule országába jártam, nagy sötét utakon. A dolognak meg is lett az eredménye, lett két gyönyörű lányunk (nem Ceausescu domnule - val).

Most nyáron megyek a nagyobbik lányért Németországba, ösztöndíj, jön haza.

Ismét jönnek a nagy, sötét utak...

Allah likes this.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés