Büntetőeljárás miatt bukhatják mandátumukat ellenzéki képviselők

2022. május 24. 13:15
A DK-s Varju László és a momentumos Fekete-Győr András is a vádlottak padján ül már, de elképzelhető, hogy Csárdi Antal és Molnár Zsolt mentelmi jogát is felfüggeszthetik a közeljövőben. A törvény szerint ki kell mondani az összeférhetetlenségét annak a képviselőnek, akit – képviselői megbízatásának ideje alatt – bűntett miatt jogerősen elítéltek. Van olyan baloldali politikusa is a törvényhozásnak, akit korábban garázdaságban találtak bűnösnek.

Több olyan képviselő is van a nemrég megalakult Országgyűlésben, aki ellen büntetőeljárás van folyamatban, és ennek kimenetele parlamenti mandátumukat is érintheti egy jogerős, elmarasztaló ítélet esetén.

A fővárosi 11. számú választókörzetben egyéni mandátumot szerző

DK-s Varju Lászlót az ügyészség választás rendje elleni bűntettel, valamint garázdasággal és súlyos testi sértéssel vádolja.

A per tavaly februárban indult.

Előbbi esetben a vádirat szerint Varju még 2018 februárjában, az akkori országgyűlési választás előtt, egyéni jelöltként anyagi juttatást ígért egy a körzetében induló független jelöltnek, hogy lépjen vissza a javára. Az ajánlatot a független jelölt azonban elutasította.

A vád másik fele az MTVA Kunigunda utcai székháza elleni, 2018 decemberi ellenzéki akcióhoz kötődik, amikor Varjuék saját követeléseiket akarták beolvastatni a köztévé adásában. Az akció másnapján a DK-s képviselő többször is dulakodott a biztonsági őrökkel, akik közül az egyiknek nyolc napon túl gyógyuló sérülést okozott. Az ügyészség emiatt felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását kérte a képviselőre. Varju minden tekintetben ártatlannak tartja magát.

Fekete-Győrt hivatalos személy elleni erőszakkal vádolják

Az ellenzéki országos listán a parlamentbe kerülő

momentumos Fekete-Győr Andrással és társaival szemben szintén 2018 decemberi események miatt emeltek vádat,

társtettesként, csoportosan elkövetett hivatalos személy elleni erőszak miatt.

A vádirat szerint Fekete-Győrék egy Kossuth téri demonstráción „a Parlament épületének védelmét ellátó rendőrsorfalba különböző tárgyakat – köztük üveget és pirotechnikai eszközt – dobtak, illetve tüntetőtársaikat és a rendőröket lökdösték azért, hogy a sorfalat áttörjék”. Az ügyészség a Momentum frakcióvezetőjével szemben is felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását indítványozta.

Varju mellett egy másik DK-s képviselő, Sebián-Petrovszki László mentelmi jogát is felfüggesztette korábban a parlament. A politikust az Országos Vérellátó Szolgálat igazgatója jelentette fel, amiért a képviselő azt állította, az igazgató áron alul üzletelt vérplazmával.

Csárdi Antal és Molnár Zsolt is gyanúsított lehet

Rajtuk kívül két olyan képviselő van, akiknek esetében fennáll a lehetőség, hogy a közeljövőben gyanúsítottá válnak – amennyiben a legfőbb ügyész kezdeményezi mentelmi joguk felfüggesztését, és ezt a parlament meg is szavazza.

Egyikük, az LMP-s

Csárdi Antal ügyében a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt rendelt el nyomozást

még idén márciusban. A képviselőt annak az ingatlannak a tulajdonosa jelentette fel, amelyet az Országgyűlés Hivatala bérelt Csárdinak. A tulajdonos és a képviselő között nem volt felhőtlen a viszony, a fő konfliktus abból adódott, hogy nem fizették be az ingatlan gázszámláit, így a szolgáltatást kikapcsolták. Csárdi a tulajdonos szerint úgy akarta megoldani a problémát, hogy a külföldi tulajdonos nevét aláhamisítva írt egy meghatalmazást, amellyel a szolgáltatónál ő maga is eljárhatott. Csakhogy a tulajdonos azt állítja, nem adott ilyen felhatalmazást a politikusnak.

A képviselő ugyanakkor emiatt – még ha meg is gyanúsítják, megvádolják és el is ítélik – nem fogja elveszteni mandátumát, mivel az okirat-hamisítás csak vétség, nem bűntett. Ugyanez igaz a rágalmazásra is. 

Szocialistákra vallott a korrupciós ügy koronatanúja

A szocialista Molnár Zsolt neve a zuglói parkolási botrány kapcsán merült fel. Sajtóinformációk szerint a korrupciós ügyben érintett, a kerületi parkolást üzemeltető, majd a nyereségből politikusoknak visszaosztó cégcsoport, a SYS IT Services képviselője, Fuzik Zsolt  – aki egy másik ügyben költségvetési csalással gyanúsítottak meg – vádalku keretében vallott a vesztegetésekről. A kihallgatási jegyzőkönyv szerint Fuzik azt mondta, hogy 250 millió forintot, a profit felét adta át Tóth Csaba szocialista országgyűlési képviselőnek és Horváth Csaba fővárosi MSZP-s politikusnak.

Az SYS IT Services azonban 2019-ben egy jelentős fővárosi  közbeszerzést is megnyert, a BKV informatikai rendszerének működtetésére. A kihallgatási jegyzőkönyben Fuzik azt állítja, hogy Molnár és társa, a pályázat beadása előtt azzal keresték fel a SYS IT-t, hogy „nem támadják meg a szerződést”, ha fizetnek nekik. Molnár Zsolt ezért 40 milliót forintot kért, amit Fuzik szerint át is adott egy találkozón a szocialista képviselőnek. Molnár a találkozó tényét nem tagadta, de határozottan visszautasította, hogy bármilyen pénzt is átvett volna Fuziktól. Az ügyben a szintén szocialista Tóth Csabát és Horváth Csabát is gyanúsítottként hallgatta ki az ügyészség a tavasszal.

Az említett képviselők mellett van jogerősen elítélt képviselője is az Országgyűlésnek.

A DK-s Barkóczi Balázsról a Mandiner derítette ki, hogy 2009-ben garázdaság miatt ítélték el,

amiért társaival még 2006-ban saját házában fenyegettek egy nőt. Ennek az ügynek a mostani parlamenti mandátumra azonban már nincs hatása.

Az Országgyűlésről szóló törvény szerint ki kell mondani az összeférhetetlenségét annak a képviselőnek, akit – képviselői megbízatásának ideje alatt – bűntett miatt jogerősen elítéltek. Ezzel együtt feltételezhetően sem Varjunak, sem Fekete-Győrnek nem kell amiatt aggódnia, hogy a közeljövőben elvesztené képviselői mandátumát, hiszen még első fokú ítélet sem született ügyükben. 

Nyitókép: Varju László és az őt támogató ellenzéki képviselők a Központi Nyomozó Főügyészség Könyves Kálmán körúti épülete előtt 2020. január 27-én, miután a DK képviselőjét rabosították. (Fotó:MTI/Szigetváry Zsolt)

 

Összesen 86 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Azért a Hadházy kutyás pecsétjei is megérhetnek esetleg egy közokirathamisítást - véleményem szerint! :-)

Úgy bizony!!! Pártállásra tekintet nélkül.
De azt azért nem kéne elfelejteni, hogy több fideszes képviselő ellen is folyt/folyik eljárás, de erről a Fidesz tulajdonolta Mandiner valahogy nem ír.
Vajon miért??????

Azt nem értem, mi tart ilyen sokáig? 2018 óta......

Na de azért az érdekes volt, hogy még akkor is bent ültek, amikor már elindult ellenük az eljárás.

Na mesélj, szép szőke herceg!!!
Mikor hazudtam én mocskot valakiről??????????????????
Idézz!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Akkor megismétlem, mert elsőre nem érted:

Mikor hazudtam én mocskot valakiről??????????????????
Idézz!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Idézz!!! Addig egy kalap fekáliát nem ér amit írsz.

Utoljára!! Idézz, mert az nagyon kevés amit linkeltél!!!!!!!
Mert az, hogy kritizálom kedvenc pártodat, az még nem mocskolódás és hazudozás.

Mindig a véleményemet mondtam el és soha nem mocskolódtam, úgyhogy hazudtál amikor ezt írtad rólam.
Amúgy "ellenőrzött alternatívát" és sem olvastam nálatok soha, úgyhogy érdekes, hogy pont te beszélsz erről.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés