Román trikolorral és egy Avram Iancu-képpel provokálta Novák Katalint egy román szenátor

2022. május 22. 18:24
„Ez nem a provokációról szól, hanem a nemzeti identitásról” – mondta Călin Mătieș.

A szombaton zajló, gyulafehérvári Bethlen Gábor fejedelem szobrának leleplezése során Novák Katalin trikolóros virágcsokrot és kokárdát kapott „ajándékba” Călin Mătieș Fehér megyei szenátortól. A román politikus „emlékeztette” a magyar államfőt, hogy Erdély mindig is román föld volt – számolt be a Telex. A stiripesurse portál Facebookon közzétett videója rögzítette a kissé feszült jelenetet.

A felvételen jól látható, hogy igazán nagy érdeklődés övezte Novák Katalin érkezését: rengeteg újságíró és telefonokat tartó szemlélődő jelent meg a helyszínen. A biztonságiak alig bírtak utat törni a szobor felé.

A szobor leleplezését követő rövid taps és fotózkodás után lépett Novák Katalin elé kezében egy trikolórós rózsacsokorral és egy kokárdával a PSD-s szenátor. A biztonsági őrök láthatóan meglepetten siettek a köztársasági elnökhöz, de a helyi polgármester gyorsan feloldotta a feszült pillanatot, és bemutatta neki a szenátort. Novák Katalin a váratlan helyzetre így reagált:

„Köszönöm. Remélem, hogy a magyarok békességben és biztonságban élhetnek itt.”

Călin Mătieș állítja, nem provokált

Ezt követően udvariasan közölték Mătieș-sel, hogy távozzon, de a szenátor nem tágított, mi több, egy Avram Iancut ábrázoló képet is előhúzott, mondván, hogy ő ezzel akarja tiszteletét tenni Magyarország elnöke előtt. „150 évvel ezelőtt Avram Iancu is védte ezt a várat, ezt a polgármester is jól tudja” – mondta, majd végül továbbállt, hogy a képet kihelyezze Bethlen szobra elé.

„Azért szeretném ide tenni Avram Iancut, mert a városnak szüksége volt rá. A város közepén Avram Iancu kellett volna, hogy helyt kapjon” – mondta Matieş egy közbeszólónak, aki arra kérte, hogy ne provokáljon. „Ez nem a provokációról szól, hanem a nemzeti identitásról” – válaszolt a szenátor.

Nyitókép: Facebook

Összesen 142 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Elvtársak egymás közt.
Idézet Horn Gyula: Cölöpök, Kossuth kiadó, 1991, című önéletrajzi könyvéből:

"A román katonák lompos öltözéke, fegyelmezetlen összevisszasága csak fokozta az ellenszenvet, amely ellenségeskedéssé fajult, mihelyt elkezdték a házakat járni, összeszedni mindazt, ami a kezük ügyébe került. Feltörték a bezárt üzleteket, az utcára dobálva a berendezést.
Már az első éjszaka több százan megszállták a telepet, s házról-házra járva vadásztak az asszonyokra, lányokra. A szomszédunkban, a csinos huszonegy éves lányon egy szakaszra való román 'ment keresztül'. Anyánk úgy védekezett ellenük, hogy rongyokba öltözött, valósággal elcsúfította magát. Amikor hosszas dörömbölés után kinyitotta az ajtót, vagy tízen szitkozódva betódultak, de amint meglátták a 'csúf öregasszonyt', dühükben elkezdték a konyha kövéhez csapkodni az edényeket. Csak akkor csillapodtak, amikor a szobába tódulva meglátták a kisgyerekeket. Valamelyikük ráordított a többire, erre eltakarodtak." (67-68.old.)

Horn aztán főszerepig csatlakozott az elvtársi "felszabadító" hatalomhoz.

Erdélynek (a Királyhágón túl) néhány évig volt román fejedelme, ettől még nem lett román föld.
A magyar királyok is uralkodtak a Kárpátokon túli területeken.
Az meg amit a románok Erdélynek képzelnek, az nem csak Erdély, hanem Körös vidék, Bánát egy része stb, vagyis Kelet-magyarország nagy területei.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés