Nekem egészen más bajom van Novák Katalin erdélyi fb-szövegével, mint a román külügynek

2022. május 22. 16:32

Lendvai Ildikó
Facebook
Akkor most mi van ezzel a „nincs különbség”-gel, elnök asszony?

„Nekem egészen más bajom van Novák Katalin erdélyi fb-szövegével, mint a román külügynek. Az ominózus mondat így szólt: »Köztársasági elnökként kiemelt feladatomnak tartom az összmagyarság képviseletét, így számomra nincs különbség a tekintetben, hogy valaki határon innen vagy túl él.«

A román külügy azt sérelmezte, hogy köztársasági elnökünk valamiféle jogot formál a Romániában élő állampolgárok fölött. Szerintem ezt most túlérzékenykedik. Novák Katalin a határon túli magyarok helyzete, problémái iránti figyelemre, a velük való érzelmi azonosulásra, felelősségérzetre gondolhatott.

Na de - és itt jön az én háborgásom. Ha már az új köztársasági elnök számára nincs különbség határon inneni és túli magyarok között, akkor szíveskedjék azonnal hangosan és hevesen szót emelni a Nemzeti Választási Bizottság és a Kúria döntésével (vagy akár az egész választási rendszerrel) szemben. Ezek a testületek ugyanis úgy ítélték meg, hogy csak a határon belüli magyarok körében elkövetett választási csalásokat üldözhetik, a határon kívüli csalásokat nem. Azzal az indokkal nem tettek semmit sem az Erdélyben kidobott ellenzéki szavazatok ügyében, sem a vajdasági visszaélésekről tett bejelentéseknél, hogy »nem vizsgálhatják ismeretlenek más állam területén kifejtett tevékenységét«.

Eszerint ott annyit és úgy lehet csalni a magyar választások keretében, amennyit és ahogy nem szégyellnek. Felhívás keringőre. Pedig néhányan már úgyis vígan ropják a valcert. Akkor most mi van ezzel a »nincs különbség«-gel, elnök asszony? A határon túli magyarok voksát senki sem védi?

A román külügy a fb-bejegyzés miatt telefonon hívta a magyar nagykövetet. Mondom: túlreagálták. De én hová telefonáljak, hogy az egész magyar választási rendszer torka véres? Tudom: most nem ezen múlt. De egyetlen (?) seben át elvérezhet egy egész szervezet is.”

Címlapkép: Facebook

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 111 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A "képviselet", amiről az államelnök asszony beszélt nem "jogformálás" román állampolgárok fölött. Pont ellenkezőleg.

Dehát egy magyar szövegek cenzorának hogyan is lehetne magyar szövegértése?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés