Rendre távol maradnak a parlamenti munkától a DK képviselői

2022. május 21. 11:02
Az elmúlt hetekben a napirend előtti felszólalás lehetőségével is alig éltek.

Továbbra is „ódzkodik” a parlamenti munkától a Demokratikus Koalíció, mivel a Gyurcsány Ferenc vezette párt képviselői rendre távol maradnak a Tisztelt Házban végzett munkától, ha pedig megjelennek a munkahelyükként szolgáló Országgyűlésben, akkor sem a szabályoknak megfelelően végzik a dolgukat. 

Emlékezetes, hogy a DK 2016-ban egyszer már hasonlóan járt el, miközben a fizetésüket felvették – írta szombaton a Magyar Nemzet.

A lap arról is beszámolt, hogy a DK egy alkalom kivételével nem élt a parlamenti vitaformák közül a legnagyobb érdeklődéssel kísért napirend előtti felszólalás lehetőségével, ami rendszerint az éles politikai viták terepe a kormánypárti, valamint az ellenzéki frakciók között.

Mint ismert, még a hétfői ülésnapon Gyurcsány Ferenc, a párt elnöke és a DK parlamenti frakciójának a vezetője egy napirend előtti felszólalásban arról beszélt, hogy

a pártja törvénytelennek tekinti az új kormányt, mivel szerintük a kabinet megtörte a népakaratot.

Ezután Gyurcsány Ferenc vezetésével a DK-frakció kivonult az ülésteremből, hogy bojkottálják Orbán Viktor miniszterelnökké választását. Emlékezetes, hogy az Országgyűlés május 2-i alakuló ülésén hasonló akciót hajtottak végre Gyurcsányék, miután a képviselői eskütétel idejére megjelentek az ülésteremben, hogy az eskü elmondása után azonnal távozzanak. 

A DK vezetője a felszólalásában azzal magyarázta ezt a kettősséget, hogy

szerinte élni kell a törvény adta lehetőségekkel, de nem tartja a parlamentet – ami egyébként a képviselők munkahelyeként szolgál, az itteni munkájuk után kapják a fizetésüket – a politizálás legfontosabb terepének.

A bizottsági munkában ugyanakkor részt vesznek a Gyurcsány-párt képviselői, de a héten lezajlott miniszterjelölti meghallgatások során az adott bizottság feladatköréhez nem tartozó, főleg aktuálpolitikai ügyekben tettek fel kérdéseket a jelölteknek – hívta fel a figyelmet a lap.

2016-ban egyszer már kivonultak

A DK-sok egyébként nem először viszonyulnak így a parlamenti munkához. Emlékezetes: Gyurcsány Ferenc 2016 októberében jelentette be, hogy a Népszabadság kiadásának felfüggesztése miatt végleg kivonulnak a Házból. 

A volt miniszterelnök ekkor közölte: nem vesznek részt az üléseken és a bizottsági munkákban, nem hallgatják végig a napirend előtti hozzászólásokat, és szavazni is csak akkor járnak be, ha matematikailag szükség van rájuk a kétharmados gombnyomásoknál, hogy ne legyen meg a Fidesz kétharmada. 

„Nem veszünk részt Orbán báb­parlamentjének munkájában”

Mivel az alaptörvény szerint a képviselő mandátuma megszűnik, ha egy éven keresztül nem vesz részt az Országgyűlés munkájában, a DK-sok azt tervezték, hogy majd egy év múlva bemennek, és megnyomják a gombot egy „jelentéktelenebb” szavazáson.

„Ha nem lépünk, akkor a DK is a nemzeti együttműködés rendszerének láncszemévé válik, ezért nem veszünk részt Orbán báb­parlamentjének munkájában” – közölte Gyurcsány.

Hangoztatta: tisztában vannak azzal, hogy a távolmaradásért pénzbüntetést szabhatnak ki rájuk, de ennek ellenére sem mennek vissza. Sőt közölte azt is, hogy a Demokratikus Koa­líció parlamenti képviselői többé nem vesznek fel képviselői fizetést. Gyurcsány azonban ekkor sem bontott ki minden részletét: alig négy hónap elteltével a párt akkori szóvivője, Gréczy Zsolt ugyanis elismerte, hogy bár képviselőik nem járnak be a Parlamentbe, továbbra is felveszik az alapfizetésüket – emlékeztetett a Magyar Nemzet.

Nyitóképen: Gyurcsány Ferenc felszólal a parlamentben. Fotó: MTI/Illyés Tibor

Összesen 152 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Igazából olyan nagyon nem is hiányoznak, csak így tovább!

A szavazóiktól erre kaptak felhatalmazást...... bizonyára:-))))))

De a fidesz bent volt:-)
A DK meg egységesen nincs bent. Nagy különbség!

Csak úgy megjegyezném, hogy volt olyan fideszes képviselő, aki 8 év alatt egyetlen egyszer sem szólalt fel.
Vajon ő hogy képviselte a népet???

Közveszélyes munkakerülők.

Igazuk van a DK-soknak. Elhasznált,bűzlő felmosó rongyra nincs szükség a T.Házban.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés