Europol: Idős férfiakat megkárosító, románokból álló bűnszervezetet számoltak fel

2022. május 20. 14:39

A bűnszervezet 13 tagját vették őrizetbe Olaszországban, és további 56 tagját azonosították Romániában, Németországban és Hollandiában.

2022. május 20. 14:39
null

A hágai székhelyű uniós szervezet tájékoztatása szerint a dél-olaszországi Calabria régióban tevékenykedő bűnszervezet tagjai számos bűncselekményben, a csalás mellett szexuális kizsákmányolásban és pénzmosásban is érintettek. 

A bűnözői csoport háztartási alkalmazottként foglalkoztatott fiatal nőket használt fel a 70 és 90 év közötti magányos férfiak megtévesztésére. A nők feladata az volt, hogy meggyőzzék az idős férfiakat, hogy különböző összegeket kölcsönözzenek számukra, vagy pénzügyi segítséget kérjenek maguk, illetve családtagjaik egészségügyi kezelésére. A nők és idős férfiak között gyakran szexuális kapcsolat is volt. 

A gyakran családjuktól elszigetelten élő férfiakat bizonyos esetekben megzsarolták, ha megtagadták a kért összegek kifizetését. Előfordult olyan eset is, amelynek során egy áldozat meghalt, mert gyógyszerét túladagolták, hogy könnyebb legyen a kirablása - közölték. A bűnözői csoport a begyűjtött pénzeket különböző átutalásokon keresztül továbbította Romániába, ahol ingatlanba, járművekbe és aranyba fektették, hogy tisztára mossák. Becslések szerint a bűnszervezet több mint egymillió eurót szerzett az idősek megkárosításával. 

Az Olaszországban, Romániában, Németországban és Hollandiában tartott, házkutatásokkal járó, csütörtökön végzett akció során számos elektronikus berendezést és dokumentumot foglaltak le az illetékes hatóságok – közölte az Europol.

(MTI)

Nyitókép: Boris Roessler / DPA / AFP. Illusztráció.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Box Hill
2022. május 20. 16:58
Trianonban már kaptak jutalmat. Ezért a szolgálatért már nem kéne.
Ólat a trolloknak
2022. május 20. 16:35
Szép új világ. Olaszországban már a maffia is román import.
Medve László
2022. május 20. 16:30
Érdekes színe van ennek a román kéznek.
fado
2022. május 20. 16:01
cigók
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik