Jön a hír, hogy az amerikaiak átveszik a Paks2-projektet az oroszoktól

2022. május 20. 14:18

Én annak idején nem az oroszok, hanem Paks bővítése ellen tiltakoztam.

2022. május 20. 14:18
null
Schiffer András
Schiffer András
Facebook

„Jön a hír a Financial Timestól, a portfolio.hu-tól, hogy az amerikai Westinghouse átveszi úgymond a Paks2-projektet az oroszoktól. Én annak idején nem az oroszok, hanem Paks bővítése, a nukleáris energia hosszú távú felhasználása ellen tiltakoztam.”

Nyitókép: Schiffer András Facebook-oldala

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 183 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bunko_jobbos
2022. május 21. 21:22
Bár az EU köcsögölés miatt kötekedett Paks II-vel, de most úgy néz ki, hogy végül jól jártunk. Emlékeim szerint az EU nem engedte a paksi építést, csak úgy, hogy a ruszkik a fűtőelemek specifikációját kiadják, hogy bárki tudjon bele fűtőanyagot gyártani. Kiadták, úgyhogy mehetett a projekt. Nekünk ez kétszeresen is jó: 1. ha nagyon elkezdik a ruszkikat az EU-ban savazni, akkor mi vehetünk a Westinghouse-tól is fűtőanyagot, azaz nem süthetik ránk, hogy oroszbérencek vagyunk, 2. esetleg nagyobb lesz a beszállítói verseny- Ez utóbbi azért 2 dolog miatt nem igaz: 1. szerintem az amerikai fűtőelemben is nagyrészt orosz urán van :-)))))))), 2. az atomerőműveknél az önköltségi ár 2%-a a fűtőanyag ára, a többi az építés meg a hóhuszpókusz, a kurva durva biztonsági garanciák meg a "tanulmányok" :-)))
konfucius
2022. május 21. 21:08
Látod Sifi, már megint féknyúz oldalakról tájékozódsz. Nem lesz semmilyen projektátvétel, csak egy hadházy féle lószerszámot kaphatnak be szépen a vágyakozó amcsik. Az oroszok meg majd szépen megépítik PAKS II. után Paks III-at is. Neked nem muszáj egyiket se támogatni. Csak akkor léci minden második percben csapd le a villanyórát otthon, mert a Magyarországon felhasznált x terawattóra áram felét a paksi erőmű adja. Neked akkor az nem kell, ugye. És közvilágítást se kérsz, és alumínium kanalat se, meg pl. rozsdamentes kést se kérsz, mert ahhoz is Pakson gyártják az áramot fele részben.
matykox
2022. május 21. 18:38
Schiffer akkor is tévedett - akármilyen ellenszenves, nemigen van jobb MEGOLDÁS az atomerőműnél. A H-bomba persze még jobb lenne - palackba zárva. A Westinghouse meg menjen a francba. Isten mentsen az usánka függéstől is.
szörny
2022. május 21. 17:13
Fel sem merült a P2 projekt átvételele még az FT cikkben sem. Csak üzemanyagszállításról van szó, amivel már korábban is próbálkoztak, csak sajnos ebben speciel az oroszok jobbak, jobb minőséget szállítanak jobb áron. Így ha sikerült is szerződéseket kötniük, az csak biztonsági tartalék volt, valójában minden VVER-es ország az oroszoktól vásárolt. Sőt Svédországban nyugati típusú reaktorokhoz is elkezdtek az orosz TVEL-től várásolni az utóbbi években. A jelenlegi helyzetben persze, némis EU-s pénzügyi támogatással, komoly piacot szerezhet a Westinghouse. A diverzifikáció mindenképp jó, de a nukleáris üzemanyagra is kiterjeszteni a szankciókat teljesen értelmetlen.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik