Die Tageszeitung: A kárpátaljai romák a rasszizmus és a kevés szociális segély miatt nem akarnak Magyarországra menni

2022. május 19. 8:13
A cseh belügyminiszter azonban nemrég megerősítette, hogy a magyar állampolgársággal is rendelkező menekülők nem jogosultak szociális juttatásokra Csehországban sem.

A Die Tageszeitung online felületén is elérhető az a cikk, amely a Csehországba érkező ukrán menekültek helyzetéről ad látképet. Több százan rekedtek a prágai főpályaudvaron, sokan közülük Kárpátaljáról menekültek, és rendelkeznek ukrán és magyar állampolgársággal.

2010-ben az Orbán-kormány kezdeményezésére a magyar parlament úgy döntött, hogy a határon túli magyarok magyarországi lakóhely nélkül is megkaphatják az állampolgárságot. Így sok kárpátaljai magyar ajkú roma is kettős állampolgárságot kapott. Ez sokáig előnyt jelentett, mostanra azonban problémává vált számukra – olvasható a német lap írásában.

A lapnak nyilatkozók nem akarnak Magyarországra menni, mert ott elutasításra, rasszizmusra és semmiféle segítségre nem számítanak.

A cseh kormány álláspontja szerint azonban Magyarország feladata lenne most gondoskodni a saját állampolgárairól. A cikk közölte, hogy a magyar kül- és belügyminisztériumhoz, valamint a prágai magyar nagykövetséghez intézett megkeresések arra vonatkozóan, hogy Magyarország kit tart felelősnek a magyar útlevéllel rendelkező ukrán menekültek ellátásáért, a lap megjelenéséig válasz nélkül maradtak. Jonathan Lee, az Európai Roma Jogok Központjának munkatársa szerint, akinek megfigyelőcsoportjai vannak Magyarországon, a menekültek ott nem számíthatnak segítségre. Magyar állampolgárként kezelnék őket, és legfeljebb tíz napig kapnának élelmiszer-utalványokat. „Ha egyáltalán” – mondta Lee.

Az Orbán-kormány az elmúlt években tömegesen csökkentette a szociális juttatásokat Magyarországon” – mutatott rá Lee. Vit Rakusan cseh belügyminiszter nemrég megerősítette, hogy a kettős állampolgársággal rendelkezők nem jogosultak átmeneti védelemre és szociális juttatásokra.

Nyitókép: Népviseletbe öltözött roma hagyományőrzők a roma kultúra napja alkalmából tartott ünnepségen a kárpátaljai Ungváron 2017. április 8-án.MTI Fotó: Nemes János

Összesen 142 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Maradjunk annyiban, hogy erősen kelet-európai jelenség vagy ezzel a nicknévvel.

Nem nagyon lobogtatták a magyar útlevelüket, mert a cseh belügyminiszter a magyartól kérte, hogy adjon információt arról, mely ukránoknak van magyar állampolgárságuk is.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés