Sorozatban negyedszer lett bajnok a Fradi

2022. május 18. 19:24
Véget ért az NB I. 2021–22-es szezonja, amely többek között a Ferencváros újabb bajnoki címét, a Kisvárda történelmi ezüstérmét, a Fehérvár hét vereségből álló sorozatát, a Paks gólzáporos meccseit, valamint a két fővárosi nagy csapat, a Budapest Honvéd és az MTK bukdácsolását hozta.

Vámos Tamás írása a Mandiner hetilapban.

Ha a szezon előtt azt mondják, hogy a Ferencváros 12 ponttal nyeri a bajnokságot, elhódítja a kupát, mégis jogosan lehet majd kritizálni, azt senki nem hitte volna el. Már a szezon előtti edzőváltás, a sikerkovács Szerhij Rebrov távozása is azt sejtette: nem vár sétagalopp a címvédőre. Peter Stögerrel már a nyitányon, a Kisvárda elleni hazai meccsen vereséget szenvedett a csapat. Persze az NB I. mellett a nemzetközi porondon is helyt kellett állni: bár a Slavia Praha kiverése bravúr volt, a svájci Young Boys szertefoszlatta a BL-álmokat. Az Európa-liga-szereplésért nem érhette kritika Uzuniékat, hiszen a Bayer Leverkusen, a Celtic és a Real Betis társaságában már az is szép eredmény, hogy győzelemmel tudták zárni a sorozatot. Idehaza viszont döcögött a csapat, a Debrecenben elszenvedett vereség Stöger állásába került. Egyfajta karácsonyi ajándékként érkezett Sztanyiszlav Csercseszov korábbi orosz szövetségi kapitány, aki szép lassan rendbe szedte a fiúkat. Bár nem jöttek gólzáporos győzelmek, az mindent elmond a hosszú hajráról, hogy az utolsó tizenegy fordulóban csupán a Puskás Akadémia tudott ellenük kiharcolni egy döntetlent. A zöld-fehérek már csak egy bajnoki címre vannak az elődök legendás rekordjától, amikor 1908 és 1913 között sorozatban ötször került a Ferencvárosba a trófea.

A zöld-fehérek már csak egy bajnoki címre vannak az elődök legendás rekordjától”

Senki nem értette, hogy Kisvárdán a történelmi csúcsot jelentő ötödik hely megszerzése után miért köszöntek el a vezetők Supka Attilától. Révész Attila sportigazgató a korábban Szegeden figyelemre méltó eredményeket el­érő João Janeirot nevezte ki, és szenzációsan rajtolt vele az együttes: hétből hatszor győzött. A portugál mester azonban elköszönt: nem tudott ellenállni a DAC hívásának, pontosabbanúgy érvelt, hogy mivel Dunaszerdahelyen van portugál nyelvű iskola, családi okok miatt távozni szeretne. Révész Attila ekkor előrántotta cilinderéből a 2014 óta a klub kötelékébe tartozó Erős Gábort, aki szinte nem tudott kikapni. A sztorinak meseszerű vége lett: a csapat az utolsó mérkőzés 92. percében biztosította be az ezüstérmet. S mivel arra Révész is célzott, hogy ennél már nincs feljebb, kérdés, hogyan és kikkel folytatódik a sikertörténet.

Nyitókép: MTI / Illyés Tibor

Ez a cikk csak előfizetéssel rendelkező olvasóink számára elérhető. Ha van érvényes előfizetése, jelentkezzen be!

Bejelentkezés