Itt az EU új javaslata: fűtsön ön is kevesebbet!

2022. május 18. 15:52
Így akár öt százalékkal is csökkenhet az EU gáz- és olajigénye.

Az Oroszországból származó fosszilis tüzelőanyagoktól való függőség felszámolására energiatakarékosságot, egyebek mellett a háztartások energiafogyasztásának csökkentését szorgalmazza az Európai Bizottság szerdán bemutatott REPowerEU című javaslatában, amely a megfizethetőbb, biztonságosabb és fenntarthatóbb energiaellátást célzó közös európai fellépésre vonatkozik.

Akár 5 százalékkal is csökkenhetne az olajkereslet, ha kevesebbet fűtenénk

A brüsszeli testület közleményében kiemelte, sürgősen át kell alakítani az európai energiaellátás rendszerét, és véget kell vetni az Európai Unió függőségének az orosz fosszilis tüzelőanyagoktól, ezek ugyanis – mint írták – gazdasági és politikai fegyverként használhatók. Frans Timmermans, az Európai Bizottság zöld megállapodásért felelő biztosa a javaslat bemutatásakor azt mondta:

az energiamegtakarítás a leggyorsabb és legolcsóbb módja a jelenlegi energiaválság kezelésének és a számlák csökkentésének.

Az energiafogyasztást érintő magatartás megváltoztatása akár 5 százalékkal csökkentheti az európai gáz- és olajkeresletet. Elmondta, az EU 2030-ra vonatkozó energiahatékonysági célját 9 százalékról 13 százalékra emeli, illetve a bizottság arra ösztönzi a tagállamokat, hogy az energiamegtakarítás növelése érdekében támogassák az energiahatékony fűtési rendszerek kiépítését, az épületszigetelést, valamint alkalmazzanak kedvezményes áfakulcsokat a fűtőkészülékek és a kapcsolódó termékek esetében.

A megújuló energia használatának felgyorsítása az iparban, a köz- és magánépületekben és a közlekedésben felgyorsítja Európa energiafüggetlenségét, lendületet ad a zöld átállásnak, és idővel csökkenti az árakat – közölte. Az Európai Bizottság ezért 40 százalékról 45 százalékra emelné az EU megújuló energiáira vonatkozó 2030-as célértéket. Az energiaellátás diverzifikálása érdekében a testület fontolóra veszi a gáz, a cseppfolyósított földgáz (LNG) és a hidrogén önkéntes közös beszerzése rendszerének bevezetését, amely megvalósítja a kereslet összevonását, az infrastruktúra-használat optimalizálását, és összehangolja a kapcsolattartást a beszállítókkal.

Ha már most spórolni kezdünk, télire hozzá is szokunk

A szén, az olaj és a földgáz felváltása ipari folyamatokban csökkenteni fogja az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását, továbbá erősíteni fogja a biztonságot és a versenyképességet” – jelentette ki Timmermans. Az energiamegtakarítás, a hatékonyság növelése, a megújuló üzemanyagok használata, a villamosítás, valamint a hidrogén, a biogáz és a biometán ipar általi fokozott felhasználása 2030-ra akár 35 milliárd köbméter földgáz megtakarításhoz vezethet a 2055-ig megvalósítani tervezett intézkedésre vonatkozó javaslatokban előirányzott értékeken felül – közölte. „Az energiamegtakarítás most segít felkészülni a jövő tél lehetséges kihívásaira” – tette hozzá az uniós biztos.

Fotó: Dursun Aydemir / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Összesen 183 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Szerintem ez zseniális, ugyan ez működhetne a széndioxid kibocsájtás csökkentésére is: Lélegezzen kevesebbet! Főleg, ha Timmermansnak hívják!

Hagyjuk már ezt a kibaszott zöld majomkodást. Tökmindegy, ki mennyit fűt, az ipar és a szállítmányozás nem működik fosszilis energiahordozók nélkül. Ha nincs gáz és nincs olaj, akkor nem lesz élelem a boltokban, leáll a közlekedés, és nagy áramkimaradások is várhatóak (hála az atommentes németeknek).

Márai megjósolta az érkezésedet, erre vagy büszke?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés