Novák Katalin: Nem hagyjuk, hogy éket verjenek közénk

2022. május 17. 19:03
A köztársasági elnök első hivatalos útja Varsóba vezetett.

„Magyarország és Lengyelország arra szólítja fel az Európai Bizottságot, hogy intézkedjen annak érdekében, hogy megkapják a helyreállítási alapból nekik jogosan járó összegeket” – jelentette ki Novák Katalin köztársasági elnök Andrzej Duda lengyel köztársasági elnökkel tartott találkozója utáni sajtónyilatkozatában kedden Varsóban.

„Magyarország elemi érdeke, hogy energetikai szempontból is több lábon álljon, növeljük szuverenitásunkat, Oroszországtól való függetlenségünket ebben a vonatkozásban is, erre viszont forrásokra van szükség” – mutatott rá az államfő.

Novák Katalin kiemelte:

Magyarország energetikai szempontból nem független ország, szükség van az Oroszországból érkező energiaforrásokra,

tehát nehezebb helyzetben vagyunk, mint a legtöbb európai uniós ország.

Emlékeztetett arra, hogy megszavaztuk az Európai Unió öt szankciós csomagját Oroszország ellen. Egyben megköszönte Andrzej Duda lengyel köztársasági elnöknek, ha segít a hatodik szankciós csomagban is érvényesíteni a Magyarország számára fontos szempontokat.

Novák: Az ezeréves barátság vezette Lengyelországba

Az államfő elmondta: nem elsősorban diplomáciai lépés, hogy első külföldi útja köztársasági elnökként lengyel barátainkhoz vezetett, hanem „magától értetődik, ezeréves barátságunkból következik” és abból is, hogy lengyelek és magyarok értékeikben a mai napig közel állnak egymáshoz.

Mindketten hasonló alapokon állunk, fontos számunkra a keresztény meggyőződés, a hit, a hagyományos családok védelme és nemzeteink érdekei – hangsúlyozta.
A két ország eddig is számíthatott egymásra, s nem hagyja, hogy éket verjenek közéjük - szögezte le Novák Katalin, aki kitért a hagyományos családok és az élet védelmének fontosságára is.

Magyarország az ártatlan áldozatok és az igazság oldalán áll

Mint mondta, ha béke lenne, a fiatalok családalapítása, gyermekvállalása lehetne a fő téma, de a közös szomszédban, Ukrajnában immár 83 napja háború van, amelyet Oroszország indított. Édesanyaként és államfőként is megrázónak nevezte a látott képeket és személyes tapasztalatait a háborúval kapcsolatban, ezért ismertette azt a tíz pontot, amely Magyarország válasza a háborúra. Kiemelte, hogy Magyarország elítéli a putyini agressziót, egy szuverén állam fegyveres megtámadását.

„Örökre nemet mondunk a Szovjetunió visszaállítását célzó minden törekvésre, békét akarunk itt, Magyarországon és a szomszédos országokban is, a békét akarjuk megnyerni, nem a háborút. Ez nem a mi háborúnk, de ellenünk, a békeszerető, biztonságra és gyarapodásra vágyó magyarok ellen is vívják, követeljük a háborús bűnök kivizsgálását, és megbüntetését” – fogalmazott. Kiemelte, hogy

Magyarország nem semleges, az ártatlan áldozatok és az igazság oldalán áll.

„A szuverenitásunkról nem vagyunk hajlandók lemondani, támogatjuk Ukrajna csatlakozását az európai országok közösségéhez. Készek vagyunk áldozatot hozni a békéért, nem egyezünk bele azonban olyan döntésekbe, amelyek nagyobb áldozatot követelnek a magyar emberektől, mint amekkora fájdalmat az orosz agresszornak okoznak” – jelentette ki az államfő. Majd leszögezte: „készséggel vállalunk közvetítő szerepet a hadviselő felek között a béketárgyalások folytatása érdekében. Az Ukrajnában élő magyar embereket megillető jogok biztosításához most és a háború után is ragaszkodunk. A hosszú távú, stabil békében vagyunk érdekeltek”.

„Ukrajna ma Európa kapuját védi, sok az ártatlan áldozat, akik mellett ki kell állnunk” – hangsúlyozta Novák Katalin, hozzátéve: Lengyelország és Magyarország hasonló nehézségekkel szembesült, amikor a háború kitörésekor elindult a menekültek áradata a két ország felé, de mindkét ország jelesre vizsgázott emberségből.

Ötmillió forintot ajánlott fel a köztársasági elnök az Ukrajnából menekült gyermekeknek

Az államfő személyes elnöki keretéből 5 millió forintot ajánlott fel, hogy az Ukrajnából menekült gyermekeknek mindent segítséget megadhassanak a varsói Názáreti Nővérek Általános Iskolában és Gimnáziumban.

A megbeszélés után Novák Katalin megkoszorúzta Lech Kaczynski köztársasági elnök szobrát a Pilsudski-téren, majd a Názáreti Nővérek Általános Iskola és Gimnázium kertjében megtekintették Korompay Emánuel Aladár katona, a katyni tömeggyilkosság magyar áldozata emlékére ültetett tölgyfát.

A Miniszterelnöki Hivatalban Novák Katalin Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnökkel, majd Agnieszka Kaczmarskával, a szejm kancelláriavezetőjével találkozik.

(MTI)

Nyitókép: Novák Katalin Facebook-oldala

 

Összesen 109 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Remélem számolni is megtanította lengyel barátainkat.
Legalább tízig.

Kedves Katika!

Belépőként nagyobb mértéktartást, hallgatást, kevesebb kardcsörtetést, látványos hitvallást a magyarok többsége által egyre jobban ellenségnek tekintett Brüsszel diktatúrájával szemben, s a lengyel háborús uszítás megfékezését. Jobb ismeretét a lengyelekkel szemben megváltozott korábbi szimpátia apadásáról. A magyarok nem szeretik a vazallusokat, nem akarnak szolgák lenni, egyik irányban sem. Lengyelország már nem országunk barátja. Szóval óvatosabb, átgondoltabb nyilatkozatokat, belépőként tanuljon meg csendben maradni, tanulni. Ez utóbbi terén még sok vár Önre.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés