Az első negyedévben 8,2 százalékkal nőtt a magyar gazdaság teljesítménye

2022. május 17. 09:43

A növekedéshez szinte valamennyi nemzetgazdasági ág hozzájárult.

2022. május 17. 09:43
null

Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) a nyers adatok szerint 8,2, a naptárhatással kiigazított, valamint az egyéb rendkívüli és egyedi hatásoktól megtisztított, kiegyensúlyozott adatok alapján egyaránt 8,0 százalékkal nőtt az első negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva – jelentette kedden első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az előző negyedévhez képest 2,1 százalékkal emelkedett a gazdaság teljesítménye – a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint. A negyedéves index alapját, a tavalyi negyedik negyedévi mutatót friss jelentésében 2,0-ról 2,2 százalékosra javította a KSH. 

A növekedéshez szinte valamennyi nemzetgazdasági ág hozzájárult, de leginkább az ipar és a piaci szolgáltatások. Az iparon belül különösen az élelmiszer- és italgyártás, a kőolaj-feldolgozás, illetve a villamos berendezések gyártása, a piaci szolgáltatások közül pedig főként a kereskedelem, a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás, valamint a szállítás, raktározás bővülése volt jelentős - közölte első becslésében a KSH.

Az úgynevezett évesített index 8,6 százalékos növekedést jelez az első negyedévben. A jövőre kivetített dinamikára építő, az amerikai tájékoztatási gyakorlatban régóta közölt évesített index azt mutatja meg, hogy mekkora lenne az éves változás, ha az előző negyedévhez viszonyított aktuális növekedési ütem négy negyedévig folytatódna. Az első negyedévi GDP részletes adatait június 1-én közli második becslése alapján a KSH.

(MTI)

Nyitóképen: A tatabányai ipari park. Illusztráció. Fotó: MTI / Krizsán Csaba

Kapcsolódó cikkek

Összesen 108 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
retsag
2022. május 17. 14:31
Zorbán ellopta ezt is.
csak szólok
2022. május 17. 13:59
Ez csakis azért következhetett be, mert "Magyarországot alkalmatlan kormány vezeti." (Fegyőr meglátása.)
48saxon
2022. május 17. 12:39
A 444 tálalásában: "A közelgő recesszió előtt utoljára kozmetikázta a magyar gazdaságot a járvány utáni újraindítás és a választási osztogatás" - szinte lihegve várják az összeomlást.
states
2022. május 17. 12:32
Szegény komcsiknak nem elég az április harmadika, még ez is...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik