Az orosz hadsereg hírneve rendkívüli csorbát szenvedett el

2022. május 16. 20:39

Demkó Attila
Facebook
A háborút nem vesztették el, de lassan már az is kérdés, a Donbaszt meg tudják-e szerezni.

„Ma orosz forrás is megerősítette nekem, amit a térképeken látni (azaz nem látni) – az orosz hadsereg képtelen folyami átkeléseit vagy áttöréseit mélységi előretörésre váltani még 10-20 km-es nagyságrendben sem – ami azért nem sok. Azaz nincs nagy változás, a kis katlant sem tudták bezárni a nagy véráldozat ellenére.

Ahhoz képest, hogy a forrás hogyan, mennyire kritikusan beszélt az orosz katonai vezetés minőségétől, én finom leszek: ez messze nem világszínvonal, valami nagyon nincs rendben az orosz hadsereggel – még a tüzérség sem működik úgy, ahogy kéne.

Egy tüzértiszt ismerősöm el nem tudja képzelni, hogy ekkora orosz tüzérségi túlerővel hogyan lehet képes az ukrán tüzérség még létezni is a szeverodonyecki félkatlanban – nem hogy ekkora csapásokat mérni az oroszokra.

A válasz valószínűleg nem egyszerű, és hosszú elemzést igényel, de egy biztos: az orosz hadsereg hírneve rendkívüli csorbát szenvedett el – még az oroszok és oroszpárti megfigyelők szerint is.

A jelentős nyugati segítség persze komoly faktor, de ezzel nem számolni megint csak kinek a hibája? Lebecsülték Ukrajnát és a nyugatot – nagy ára van. A háborút nem vesztették el, de lassan már az is kérdés, a Donbaszt meg tudják-e szerezni.”

Fotó: Demkó Attila Facebook-oldala

Nyitókép: AFP

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 216 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Vannak azért itt bizonytalansági tényezők. Pl. mi van, ha az oroszok tényleg hadat üzennek, és mozgósítanak? A hadsereg hivatásos része tényleg lebőgött, bár fölmerül, hogy mit is akartak egész pontosan. Inkább talán a hírszerzés bőgött le, amely elhitette az orosz vezetéssel, hogy pl. Kijevet ostromolni értelmes tevékenység.

Ki lehet szélesíteni a tüzérség által vágott ékeket. Jó, a II. vh. 70 éve volt, de akkor az volt a helyzet, hogy a németek tankokkal viszonylag simán áttörték a frontot, de nem volt gyalogságuk a rések kiszélesítésére és megtartására. Az oroszok meg ha áttörtek, akkor telerakták emberrel a meghódított területeket.

Most fura módon az oroszoknak van emberhiányuk. Durrogtathatnak akármennyit, de nincs emberük a letarolt terület birtokba vételére.

Meg a végjáték után finanszírozni Ukrajna újraépítését. Ha az oroszoknak ki kell vonulniuk Ukrajnából, van rá esély, hogy ott kő kövön nem marad.

1. Ez még változhat.
2. Az alapkamat elég magasan van, 14%.

De lényegében igazad van, a rubel egy átmeneti megingás után elképesztően sokat erősödött. És egyébként a dollár is az euróhoz képest. Majdnem paritásban vannak. Szóval igazából az euró gyengült, ha innen nézzük.

Nem tudom, hogy Kína milyen mélységig hátrált ki. Katonai felszereléseket nem szállít.

Másrészt Kínának sem érdeke egy végletekig instabil, széteső Oroszország. Tudják jól, hogyha az oroszokat a nyugat a sarokba szorítja, szétveri, akkor ők lesznek a következő. Egy évtizede erről beszél a Pentagon, hogy Kína a következő. "Pivot to Asia", már Hillary is beszélt erről anno.

Ez érdekes. Kína nagy kérdőjel ebben az egész valamiben, ami a szemünk előtt zajlik.

" Szerintem nem tud, mint fent írtam a chip embargó + a nyugati technológia hiánya miatt új fegyvereket gyártani"

Legalábbis modern fegyvereket.

Szia, én sem szívesen lépek be twitterre, csak ha nagyon muszáj. Tudom, boomer vagyok. :(

Egyszer elmondhatnátok, miért van az, hogy nektek Trianon sohasem önmagában létezik, hanem mindig valamire kontrázva.
Egyszer olvasnék tőletek egy olyan hozzászólást, valamilyen romániai magyarellenes tett miatt, ahol elítélitek Trianont, de nem, csak olyat látok ahol a jobb serpenyőbe teszitek, valahogy így: "ha ezt nem ítéljük el, akkor Trianont sem szabad"

A szíve Magyarországé és aggódik. Az egészet még nagy tájékozottsággal, tapasztalattal sem lehetett előre látni. Ha végül is az USA nyer, nyilván lesz jutalom falat az együtt csaholóknak.

Még nincs vége és még nem igazán lehet a végét sem látni. Az idő senkinek sem dolgozik. Talán Kínának.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés