Frankfurter Allgemeine Zeitung: Kizárt, hogy az embargó Magyarország nélkül lépjen hatályba

2022. május 16. 10:35
A lap szerint egy Magyarország nélküli embargó a piac torzulásához vezetne, hisz akkor Magyarország olcsón juthatna orosz olajhoz.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung cikke szerint az Európai Bizottság szerdán fogja nyilvánosságra hozni „RePowerEU” nevezetű tervét, mely az EU orosz energiafüggőségét hivatott megszüntetni, többek között új gázvezetékek kiépítésével.

„Magyarország, Szlovákia és Csehország, nehezebb helyzetben vannak”

A lap ugyanakkor megjegyzi: az olyan tagállamok, mint Magyarország, Szlovákia és Csehország, nehezebb helyzetben vannak, hisz nincs tengerpartjuk, így nem igazán vásárolhatnak más államoktól gázt és olajat. 

Ezen három országnak tehát hosszabb átmeneti időszakra van szüksége ahhoz, hogy leváljon az orosz olajról. Az Európai Bizottság Magyarországnak és Szlovákiának két évet adott az átállásra, míg Csehországnak másfelet. A FAZ értesülése szerint  Orbán Viktor öt évet kért az Uniótól az átállásra. 

A lap hangsúlyozza:

lehetetlen, hogy Magyarország nélküli döntés születhessen az olajembargóról.

Egy ilyen döntés következtében ugyanis tovább vásárolhatna olcsó olajat Oroszországtól, és elláthatná a környékbeli országokat, ez pedig a lap szerint eltorzítaná a piacot.

Nyitókép: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

Összesen 222 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Amíg Putyin olaja létfontosságú,
az embargó csak az embargót erőltetőknek árt.

A FAZ-t az az "apró" "piaci torzulás" nem zavarja, hogy ez EU szív mint a torkos borz, muközben az egész világ (Törökországtól Kínáig, Indiától Brazíliáig vigan kereskedik tovább Oroszországgal?

Az EU-val egyre több a probléma. El akarja dönteni, ki kitől vehet olajat, ki kit engedhet be a külső határain, ki kivel köthet üzletet...

Sírás lesz a vége, szólok előre!

A németeknek van tengerük, mégis nekik is probléma ez az egész szarság.

Földgázzal ugyanez a helyzet pepitában. Olaf Scholz 2 évet mondott arra, hogy ennyi idő kell, hogy megépüljenek a megfelelő LNG terminálok. Tegyük fel, hogy összejön nekik a dolog, és még gáz-, meg szállítóhajó is akad elegendő, hogy összejöjjön a terv. De addig is kell valahonnan gázt venni.

Ezeket a faszságokat, hogy ne fűts télen, ne zabálj, ne mosakodj, izé, ha tényleg megvalósulna nyugaton ez a szituáció, a Timmermanst a szakállánál fogva húzzák majd végig az utcán, szóval ez kurvára pótcselekvés ezeket a faszságokat hangoztatni. Nem fognak takarékoskodni. Ha a Gréta Thunberg féle zöldterror nem tudta rászorítani őket arra, hogy csökkentsék a gáz és olajfogyasztást, akkor ez sem fog összejönni.

Naná! A német cégek , mint a szélvész, jönnének hozzánk!

Megjegyzem, a magyar gazdaság tönkretétele számukra vállalható áldozat lett volna...

Kibújt a szög a zsákból. Attól félnek, hogy a magyar és a szomszédos gazdaságoknak versenyelőnye lenne az uniós piacon az olcsóbb olaj miatt. Na erre mondja a kocsmában a polgár, hogy a 'pofám leszakad'.

Mert le voltak kötve az orosz kapacitások?

Tehát, ha két forrás verseng egymással és van egy drágább, meg egy
olcsóbb verzió ugyanabból a termékből, az a piac torzítása.

Eddig azt hittem, hogy ez maga a szent és sérthetetlen piac.

A fene egye meg, lebuktunk. Persze, hogy ezt akarjuk. Dehát nem mi vagyunk a hülyék...

Fura dolog, de az az ötlet, hogy mi lehetnénk az orosz energia európai terítői, akkora haszonnal járna, hogy abba még egy Huxit és a NATOból való kilépés is beleférne.
Azt a szempontot senki sem vetette fel, hogy a tervezett szankciók egy örök háborús helyzetre lettek szabva. Pedig egyszer minden háború végetér, és akkor lesz nagy pofáraesés! Az oroszok ugyanis picit növelték a kőolajexportjukat április végére. Az elmaradó európai kontigenst azonnal felnyalta India. Értitek: nem lesz visszatérés az olcsó energiához, mert nem lesz eladható tétele Oroszországnak. Ami a legszebb, a szankcióknak hála orosország rekordbevételre tett szert és szárnyal a rubel. De hát ez van, ha érzelmes picsákat engednek nagy számban a hatalom közelébe...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés