Brit jegybank: ársokkot okozó globális búza- és étolajhiány alakult ki a háború miatt

2022. május 16. 19:38

A Bank of England előrejelzése szerint az éves brit infláció 2022 végén valamivel 10 százalék felett tetőzik majd.

2022. május 16. 19:38
null

Súlyos ársokkot okozó globális búza- és étolajhiány alakult ki az ukrajnai háború miatt, és az ebből eredő inflációs nyomás nagy része kívül esik a Bank of England monetáris eszköztárának hatókörén – mondta hétfőn a brit jegybank kormányzója. Andrew Bailey a londoni alsóház költségvetési bizottságának meghallgatásán kijelentette, hogy

a brit gazdaságot és a világgazdaság egészét az utóbbi időben sokkhatások példátlan sorozata érte ellátási oldalról. 

Tíz százalék feletti infláció várható

A Bank of England vezetője elismerte, hogy a nagy-britanniai infláció messze a 2 százalékos cél felett jár, de kijelentette: a célszintet meghaladó inflációs hányad 80 százalékát

az energiahordozók és a külkereskedelemben forgalmazott egyéb áruk drágulása okozta.    

Márciusban 7 százalékkal – 30 éve nem mért ütemben – emelkedett éves összevetésben a fogyasztói árindex Nagy-Britanniában, és a Bank of England előrejelzése szerint az éves brit infláció 2022 végén valamivel 10 százalék felett tetőzik.

(MTI)

Nyitókép: Aratás Harkiv közelében 2019-ben (Anatolii STEPANOV / FAO / AFP)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vakfolt
2022. május 17. 12:20
Az összes libsi elmondta, hogy Putyin mennyire eltaktikázta magát, meg hogy mennyire tönkre fognak menni.. most meg jön valóság nagybátyánk, és szerényen kocogtatja az ablakot, hahó, basszátok meg, ébresztő..
Lensver
2022. május 17. 05:09
India már jelezte korábban hogy szállítana búzát, mivel jelenleg jelentős túltermelés van náluk. Eddig nem tudták eladni mert a minőség egy "kicsit" gyenge, de éhes ember nem válogat. Amúgy hasonló volt a helyzet a napóleoni háborúk idején is. A magyar nemesség el tudta adni még a rossz minőségű gabonát is (jó drágán) külföldre. A plusz pénzt meg fejlesztések helyett elverték kastélyépítésre.
Felhasználo74
2022. május 17. 00:06
Azt gondolom hogy nem a háború miatt hanem a kócos és haverjai miatt Angliában jegy rendszer ez is scifi de megvalósulni látszik :)
Megtalálta
2022. május 16. 23:51
Mondanám, hogy erre senki nem számított, de ez elég elnagyolt vélemény lenne.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik