Akkor most merre?

2022. május 14. 6:55

Kovács Zoltán
Élet és Irodalom
A Fidesz 2009-ben: nem szabad vonakodni a nemzeti szuverenitást csorbító eu-s felhatalmazástól.

„2009-et írunk, a Fidesz még ellenzékben, de már készül az uniós választásokra. Programja egyik fejezete ezt mondja: »Sokszor kerültünk abba a helyzetbe, hogy a magyar polgárok érdekeit éppen Brüsszel képviselte a magyar kormánnyal szemben (...) A Fidesznek ugyanakkor meggyőződése, hogy közös értékeink és elveink érvényre juttatását nem lehet mérlegelés tárgyává tenni. Fel kell tehát ruházni az Európai Uniót olyan eszközökkel, hogy tagjait folyamatosan az értékek képviseletére és az alapelvek betartására késztesse; enélkül nincs erős Európa. Ellentmondás, ha elvárjuk az uniótól, hogy vegye rá a normakövetésre a tagállamok kormányait, de vonakodunk attól, hogy ehhez a szuverenitásunkat esetleg csorbító felhatalmazást adjunk.« (A Fidesz európai választási programja, 2009, 28. oldal, 35. oldal). Vagyis ahhoz, hogy Európa erősödjék, nem szabad vonakodni a nemzeti szuverenitást esetleg csorbító felhatalmazástól.

Aztán 2010-ben a Fidesz–KDNP-pártszövetség megnyerte a választásokat, és az Orbán vezette kormány nekilátott az általa két évvel korábban még védelmezett értékek jelentős fölszámolásához: a médiaszabadságot, véleménypluralizmust, bírói függetlenséget érintő, kétharmados parlamenti többséggel meghozott törvények nemcsak a jogbiztonság és például a  bíróság előtti egyenlőség elvét sértették, de a jó ízlést is, bár az ország közéletében ez utóbbi már semmiféle szerepet nem játszik, legföljebb hajnalig nyúlt baráti poharazások és füstölések alkalmával jön elő mint nosztalgikus élmény.”

Kép forrása: Facebook

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 72 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

2009-ben nem volt szó arról, hogy LIBE-hülyék íratnak Tavares, Sargenthini-féle hülyékkel hülye "szakvéleményt" "jogállamiságról", olyanról, aminek egyébként NINCS DEFINÍCIÓJA...
Majd a Bizottság hülyéi ezt szajkózva mérgezik az Eu levegőjét, a hülye Bíróság bólogatásával...
De ki vállalja a felelősséget Európa tönkretételéért, mert vállalnia kell.
A kazárfasisztának megvan erre is a terve: a felelősség azoké, akik tönkretették az "európai egységet",

Az attól függ, hogy mitől lóg.

A szerző önkényesen kiragadva egyes részeket, mellőzve a szövegkörnyezetet, hazugságot állít. Az idézet részek szövegkörnyezet egyértelművé teszi, hogy a Gyurcsány kormányról van szó és az EU (Brüsszel) kettős mércéjéről.
A posztban idézett szöveg a szövegkörnyezettel:
"28. oldal
RÜSSZEL A MAGYAR ÉRDEKEK VÉDELMÉBEN Az országot 2002 óta irányító magyar kormányok tehát nem voltak képesek egy következetes integrációs politika által megjeleníteni érdekeinket az Európai Unióban. Sokszor kerültünk abba a helyzetbe, hogy a magyar polgárok érdekeit éppen Brüsszel képviselte a magyar kormánnyal szemben . Az uniós normák követésének Brüsszel általi kikényszerítése sok esetben a szocialista–szabaddemokrata kormány féken tartását szolgálta. Bizonyos, hogy az uniós tagság nélkül a kormány még felelőtlenebb gazdaságpolitikát folytatott volna, s a demokratikus alapjogok tekintetében még önkényesebben járt volna el. Az uniós értékek, elvek, célok és szakpolitikák tehát nem teherként jelennek meg a mai magyar politikában, hanem fogódzóul szolgálnak, és naponta szembesítenek minket a kormány siralmas teljesítményével.
35. oldal
B IZTOSÍTSUK A KÖZÖSEN VALLOTT ÉRTÉKEK ÉS ALAPELVEK ÉRVÉNYESÜLÉSÉT .Az Európai Uniónak jelenleg a gyengeségei közé tartozik, hogy nehezen tud a saját maga által vallott értékeknek és elveknek érvényt szerezni. Egy országnak, amíg csak törekszik az unió tagjává válásra, komoly feltételrendszernek kell eleget tennie a jogállamiság, a demokrácia, az emberi és kisebbségi jogok betartása terén. Tagként azonban - mint azt Magyarország polgárai 2006 őszén keserűen meg is tapasztalták - már nincs ilyen szoros kontroll az országok felett.
Ennek oka leginkább abban keresendő, hogy az unió intézményei félnek beavatkozni egy-egy kormány belügyeibe. A Fidesznek ugyanakkor meggyőződése, hogy közös értékeink és elveink érvényre juttatását nem lehet mérlegelés tárgyává tenni. Fel kell tehát ruházni az Európai Uniót olyan eszközökkel, hogy tagjait folyamatosan az értékek képviseletére és az alapelvek betartására késztesse; enélkül nincs erős Európa. Az uniónak rendelkeznie kell emberi és kisebbségi jogi védelmi rendszerrel. Ellentmondás, ha elvárjuk az uniótól, hogy vegye rá a normakövetésre a tagállamok kormányait, de vonakodunk attól, hogy ehhez a szuverenitásunkat esetleg csorbító felhatalmazást adjunk.
Arra is szükség volna, hogy az unió intézményei működtetésekor a jelenleginél sokkal szigorúbban tartsa be a pártatlanságra vonatkozó saját elveit. Hogy ez jelenleg nem mindig érvényesül, arra a pénzügyi válság is bizonyítékul szolgál: ha az unió időben lép, ha egyes uniós tisztségviselők nem hagyják pártalapon a magyar kormányt éveken át trükközni a gazdasági adatokkal, ha nem adnak a szocialistáknak és szabad demokratáknak újabb haladékot az ügyek rendbetételére, akkor Magyarország nem jut 2008 őszéig az összeomlás szélére. "

A Fidesz európai választási programja, 2009
http://static-old.fidesz.hu/do..

"ennyire nyilvánvaló lebukáshoz a legtöbb ember lusta keresgélni a neten, és erre alapozza az ÉS a propagandáját. "
10/10, nemcsak az ÉS, a teljes aljas magyargyűlölő komprádor bagázs.

Arról is írj, hogy a Szent Szövetséghez mi volt a Fidesz hozzáállása.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés