Ákos a beiktatási szertartáson: Álljunk ki hitünkért és magyarságunkért

2022. május 14. 17:12

Írta: Joó István
Novák Katalin beiktatási ceremóniájának figyelemreméltó mozzanata volt a délelőtti ökumenikus istentisztelet „társadalmiasított” könyörgési része. A civil imádságok közül alább közöljük Kovács Ákos előadóművész imádságát.

A köztársasági elnök szombati beiktatási ceremóniája ökumenikus istentisztelettel indult. A szertartás egyik, katolikus szertartásokból átvett eleme a „hívek könyörgése” volt. Balog Zoltán dunamelléki református püspök a következő ismert civileket kérte fel arra, hogy a Kálvin téri templomban könyörgő imádságot mondjanak Novák Katalin beiktatása alkalmából az ökumené jegyében: Vizi E. Szilveszter orvos, a Magyar Tudományos Akadémia volt elnöke (katolikus), felesége, Ádám Veronika orvos, biokémikus (református), Kovács Ákos előadóművész, zeneszerző-szövegíró, énekes (katolikus), Skrabski Fruzsina dokumentumfilmes, producer, családvédelmi aktivista (katolikus), Gryllus Dániel zenész, a Kaláka alapító-vezetője (evangélikus), Schaffer Erzsébet újságíró (katolikus). 

Utóbb megszereztük Kovács Ákos elmondott könyörgő imádságának teljes szövegét. Mivel kuriózumként hat ez a hitvalló hangütés egy neves hazai popsztártól, alább teljes terjedelmében közöljük a Kossuth-díjas Ákos alkalmi imádságát. Íme:

„Urunk, Istenünk!

Kérjük, bocsásd meg nekünk, hogy eltávolodtunk a bibliai emberképtől! Minden magát kereszténynek valló embernek van felelőssége ebben. Az Isten iránti tisztelet elhagyása az ember iránti tiszteletet is aláássa: már alig tartjuk szentnek az életet, következésképp’ nem szent a halál sem, sem a magunké, sem a másoké.

Kérlek, Uram, adj erőt, hogy visszatérjünk az emberi méltóság útjára, és legyen bátorságunk azon járni! Legyen merszünk imádkozni az evangélium hirdetőiért, akiknek hivatása, hogy az üdvösségre vezető utat megmutassák.

Imádkozzunk azokért a népekért, akik most harcban állnak, hogy a háborúskodás megszűntével békében élhessenek egymással.

Könyörögjünk azokért a férfiakért és nőkért, akik az ország és a város irányítását vállalták. Segítsd őket, hogy döntéseiket felelősség hassa át, és a rájuk bízottak javát szolgálják.

Urunk, élessz bennünk reményt!

Európa területén kultúrák közötti harc zajlik jelenleg is: adj erőt, hogy szembe tudjunk nézni a probléma nagyságával, és képesek legyünk kiállni magunkért, hitünkért, magyarságunkért.


Adj erőt, hogy parancsod szerint imádkozni tudjunk ellenségeinkért, rosszakaróinkért! Adj nekik lehetőséget a megértésre, a megtérésre!

Áldd meg mindazokat, akik oltárodnál gyűlnek össze. Imádkozzunk a legnagyobb családért, a keresztény Egyházért, hogy országhatárokon innen és túl békében éljen, és tagjait senki se korlátozza a szabad vallásgyakorlásban. 

Urunk, Istenünk! Köszönjük neked mindazt a szeretetet, amit a családban kaptunk, és amit a magyar nemzethez tartozásunk jelent nekünk. Ne hagyj minket elszakadni egymástól, ne hagyd, hogy elszakítsanak Tőled.

Hallgass meg, Urunk.”  

Borítókép: Földházi Árpád/Mandiner

Összesen 81 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Érdekes, én NEM képzelem. Viszont nagyon szép volt, az egész. Ajándék, h. megérhettem egy ilyen beiktatást.

A liturgiához hozzátartoznak a könyörgések is.
Egy nagy ünnepségen civilek könyörögnek talán láttál már ilyet.
Katolikusoknál liturgia könyvből, a protestánsoknál spontán, vagy maguk által megírt imát.
Ákos imája gyönyörű volt. Ha te emellé bankszámlát vízionálsz az a te szegénységi bizonyítványod, Átkosnak pedig a tanúságtétele.
Megtiszteltetés, ha valaki felolvashat és nem pénzért teszi.
Nagyon szegény nő lehetsz, ha a bankszámla jutott az eszedbe egy imáról, amit újságíró és egyéb foglalkozású olvasott fel.

Megdöbbentő az, amiket írsz! Nem fogod fel, hogy a hívek könyörgését láttad, ha egyáltalán láttad a TV-ben!?
Nem kiállítják az embereket, hanem kiválasztják!
Isten szereti az imádkozó embert.
Szólj, ha tévedek, de szerintem te nem szoktál imádkozni.
Ne írogass nekem ilyeneket, hogy "Biztosan emlékszel a Biblia elejéről Káin és Ábel történetére..."
Vedd már tudomásul, hogy nem te vagy itt az egyedüli aki olvassa, imádkozza a Bibliát. Viszont te vagy az egyetlen, aki bár másolgatni tudja, de értelmezni nem.
Még a Mt 7,21-et sem értetted meg.
Felháborító, ahogyan gondolkodsz Istenről! Felháborító, ahogyan gondolkodsz a hívő imádkozó emberekről.

Én katolikus vagyok. Ő szektás. Nem jár templomba, nem vet keresztet. Sőt gúnyolódik ezeken a szokásokon.
Nem is mérvadóak, mivel úgy magyarázza, ahogy éppen jól esik neki.

Mikor szánsz időt az imádságra, amikor alig alszol, vagy nem is alszol csak írod a kilométernyi sorokat, amiket aztán alig valaki olvas el.
Ha imádkoznál, akkor értékelted volna Ákos imádságát is. Értékelted volna, ahogy megszólítja Istent. Értékelted volna azt a beszédet amit Farkas atya temetésén mondott.
De te ehelyett leszóltad őt is és az imádságát is.

Farkas atya temetésén Ákos nem imát mondott, hanem beszédet.

Az ima, beszélgetés Istennel.
Ezen röhögni, csak egy álkeresztény idióta tud. Te!

Csakhogy ez a "primitív bunkó" annamanna kereszténynek tartja magát.

István! Gryllus Dániel úgy tudom, hogy református.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés