Politico: A magyar álláspont miatt Brüsszel félreteheti akár az egész olajembargós ügyet

2022. május 13. 9:11
Egyelőre nem világos, hogy a csütörtök reggeli rendes uniós nagyköveti ülésre milyen terv kerül az asztalra, de radikális lépésként akár az egész olajembargós ügy félrehelyezése is felmerült a brüsszeli lap szerint.

Sajtóhírek szerint a magyar ellenkezés miatt félretehetik akár az egész uniós olajembargós ügyet. 

„Nagyon frusztráló látni, hogy miközben a hatodik uniós szankciós csomag mintegy kilencven százalékáról megegyeztünk, mégsem tudunk haladni az elfogadással, mert az olajembargó ügyében Magyarország vétóval fenyeget. Ezért felmerült az az ötlet, hogy ezt a kérdést kivesszük és egyelőre félretesszük a szankciós csomagból és úgy haladunk” – jelezték a radikális tervet név nélkül uniós diplomaták a Politicónak.

Egyikük a felmerült tervet annyiban máshogy mondta el, miszerint lehet, hogy az olajembargós tervnek csak a vezetékes szállításra vonatkozó részét vennék ki a csomagból, hiszen azt a magyar kormány is támogatná, hogy a tengeri szállítási orosz kőolajat és finomított termékeket betiltsák.

A brüsszeli lap azt írja: ha a szankciós csomag legerőteljesebb részének félrehelyezésével haladna az EU, az nagyon rosszul nézne ki és egyértelműen mutatná, hogy milyen nehézkesen tud az EU előre lépni a szavak szintjén sokszor hangoztatott irányba, miszerint alá kell ásni az orosz vezetés bevételeit, hogy ne tudják sokáig folytatni a háborút.

Kapcsolódó

Szijjártó: A csővezetékes szállításnak mentességet kell kapnia az olajembargó alól

Ellentétes esetben az üzemanyagár körülbelül 55-60 százalékkal növekedne. Bővebben...

Nyitókép: Nikolay Doychinov / AFP

Összesen 215 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Tényleg hülyék vezetik az EU-t. Ha már ártani akarnak az oroszoknak, miért csak egy látszat egység keretein belül tudják azt elképzelni? Az EU vezetése mondhatná azt, ahogyan a NATO a fegyverszállítást, úgy ők az embargót is a tagállamokra bízzák. Azért, mert minden országnak mások az adottságai, lehetőségei, és azt egyik országtól sem lehet elvárni, hogy saját érdekei ellenében cselekedjen.

Ha pusztán azok az országok léptetnék életbe az embargót, akik ezt adottságaiknál fogva megtehetik, az mégis csak jelentene valami veszteséget az oroszoknak, szemben azzal, hogy egy megindokolt vétó miatt semmilyen veszteségük nem lesz. Hacsak nem az a dolog lényege, hogy valójában az EU vezetői sem akarnak lemondani az orosz olajról, mert ez a háború már túl van azon, amennyit az EU-nak az egész megérne. De mivel arcvesztés lenne az EU vezetésének, meg az embargót vállalni nem akaró, sunnyogó országoknak, az egészet ráfogják Orbánra.

És érdekes módon most szó sem esik a vétó diktatórikus, lényegét tekintve az alapszerződéseket felrúgó megszüntetéséről.

"név nélkül uniós diplomaták a Politicónak."
A valódi célokat eltakarva, be kell lengetni dolgokat.
Jóakaratúlag, az embereknek segítő szándékkal...
Aztán várni és megnézni a reakciókat.
Ez kazár, vagy Alinsky? Ki tudja, inkább sőt biztos: mindkettő egy és ugyanaz.

Ha félreteszik, akkor azért, mert menet közben már ők is belátták, hogy a magyarokank van igaza, de rá lehet fogni a magyarokra a visszavonulást. Igazi marxista tempó.

A háború 2 hónapja alatt a “nép szolgái” 2,6 milliárd eurónyi vagyont “menekített” ki az országból
2022.05.13.

A háború 2 hónapja alatt a kijevi elit 2,6 milliárd euró értékben vitt ki az országból ékszereket és valutát.
A “vagyonmentők” fő gerincét a Zelenszkij adminisztráció tagjai alkotják, de akadnak köztük egyes “népképviselők” is. Ezeket az adatokat az Állami Nyomozó Iroda hivatalos jelentése tartalmazza.

Az Iroda szerint a “nép szolgái” főleg aranyat, gyémántot és valutát (dollárt, fontot és eurót) visznek. Ritka esetekben – műalkotásokat és régiségeket. Ezek hivatalos (vagyis a bevallásokban szereplő) adatok, és persze ott vannak még „fekete ügyletek” is, amelyek nem szerepelnek a statisztikákban.

Az olajembargós tervnek csak a vezetékes szállításra vonatkozó részét vennék ki a csomagból, hiszen azt a magyar kormány is támogatná, hogy a tengeri szállítási orosz kőolajat és finomított termékeket betiltsák.

A szankciós csomag legerőteljesebb része éppen a tengeri szállítás.

Brüsszel cáfolja a politico -t.
Brüsszel szerint továbbra is akarják az olajembargót.
Valaki hazudik.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés