Újabb sötét titok Juszt Lászlóék mesteréről

2022. május 12. 8:55

Mező Gábor
Facebook
Ipper Pál a Munkásőrség alapítója és az ötvenhatos megtorlás és megfélemlítés résztvevője volt.

„Újabb sötét titok Juszt Lászlóék mesteréről: Ipper Pál a Munkásőrség alapítója és az ötvenhatos megtorlás és megfélemlítés résztvevője volt. A Rádióba helyezett ex-ÁVH-s munkásőr-egyenruhában közvetítette a május elsejei színjátékot, aztán rendet tett a vidéki szerkesztőségekben.

Ipper Pál a Kádár-diktatúra legendás és ismert riportere volt. Mester Ákos, Bolgár György és a többi jól ismert „baloldali” rádiós mestere. A Szófiában lediplomázott Juszt László – aki vállaltan remek kapcsolatot ápolt [és talán ápol, ha utóbbi egyáltalán még él] a szovjet-orosz maffiózóval, Szemjon Mogiljeviccsel – is mindig fennkölten szól Ipperről. Vagy éppen vele példálozva odaszúr, ahogyan tette egy régebbi Magyar Demokrata-cikkben:

„Voltak mestereim, akiket ma is vállalok. Ilyen Ipper Pál és Mester Ákos, akik a 168 Óra alapító főszerkesztőjeként, illetve vezetőjeként akkor mentek hetente szembe a hatalommal, amikor Önök még a KISZ-KB vagy valamelyik egyetemi KISZ-lap munkatársaiként ették a diktatúra keserű kenyerét”.

Dölyfös, nagyképű, álságos és hazug szöveg. Összefoglaló jelzővel: jusztos. Persze sokan már akkor, a hetvenes, nyolcvanas években is tudták, hogy Ipper sem véletlenül „ment, mehetett szembe a hatalommal” [valójában ilyesmiről szó sem volt, egyszerűen megbizható szelepnek használták a Legvidámabb barakk narratívájának alátámasztására], őt is az erőszakszervezetektől mentették át. ÁVH-s múltját alaposabban csak az elmúlt években írták meg, az, hogy munkásőr is volt, számomra csak most vált világossá. Egészen pontosan tegnap, amikor elkezdtem böngészni a régebbi Munkásőr-számokat, ihletet kapva egy ismert rádiós-újságíró hozzászólásától, aki megemlítette a Rádió munkásőreit. Gondoltam, ha valaki, Ipper talán az lehetett. Az is volt.”

Nyitókép: MTI Fotó: Bnekő Imre

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 69 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Állítólag, kapcsolatot sejtetve.... Ugyanígy le lehet írni rólad, vagy bármelyik kedvencedről az állítólagos, sejtetni kívánt információkat. Csak fantázia kérdése, alapot bőven ad hozzá a nyugat felé seggnyalásotok.

Ha jól emlékszem, Ipper olyat engedett meg magának, ami az izmusban igencsak szokatlan volt, a kamera előtt - pipázott, ami nem éppen proletár mentalitást sugallt.
Fiatal voltam, de érezni lehetett, Ipper valamiért magasabb rendűként viselkedik.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés