A Fideszt most nem lehet legyőzni, ez a rendszer nem legyőzhető

2022. május 11. 14:50

Mellár Tamás
Szabad Európa
Ennek csak akkor lesz vége, ha magától összeomlik. Interjú.

„Lát-e esélyt arra, hogy az ellenzék hatékonyan tudja majd a hangját hallatni az Országgyűlésben?

Nem, erre nincs esély. A média a kormány kezében van: az országos rádiók mindegyike, a tévék túlnyomó többsége, övék valamennyi megyei napilap, így a parlamenti tudósításokban az ellenzéki megszólalások agyon lesznek hallgatva, vagy kiforgatják a jelentésüket.

De nemcsak ez a gond, hanem az is, hogy a választás megmutatta, a Fidesz mostanra olyannyira beépült a társadalom szövetébe, hogy a választók jelentős százaléka meggyőzhetetlen, ha kritizáljuk a kormányt. A 2022-es választáson az emberek a kényszereik és a vélt érdekeik alapján voksoltak, és nem az alapján, hogy mi az ország valós, hosszú távú érdeke. Ez fokozottan így volt a falvakban, de ez a fajta választói magatartás megjelent a városokban is. A kormánymédiumok hatására a választók azt hitték, hogy számukra a Fidesz ad biztonságot, ő szavatolja a békét, tartja távol a migránsokat, ő biztosítja a közmunkát, a 13. havi nyugdíjat, az adó-visszatérítést.

(...)

A szavai alapján az ellenzéknek nincs tere se a parlamentben, se a terepen. Akkor mit tehet az ellenzék, mi lesz a dolga?

Ki merem mondani, hogy a Fideszt most nem lehet legyőzni, ez a rendszer nem legyőzhető, ennek csak akkor lesz vége, ha magától összeomlik.

De ez a rendszer csak az államcsőd esetén ismerné el a bukását. Nem így látja?

Akkor se ismerné el, az ukránokat, az oroszokat, a szankciókat áterőltető uniót, Sorost, a migránsokat, a Covidot és a világválságot okolná, önmagát soha. Pedig egy politikai rendszer nem a válságtól omlik össze, hanem attól, hogy nem tud jó választ adni a válságra. A Fidesz rendszere erre lesz alkalmatlan. Az ő rendszerük és nomenklatúrájuk ugyanis a külső támogatásokból él. Az ország kap uniós pénzeket, ez nagyjából a GDP négy-öt százaléka, ebből finanszírozza a fejlődést. Ennek hiányában a GDP stagnált vagy csökkent volna az elmúlt tíz évben. A NER-lovagok meg abból gazdagodnak, hogy az állam folyamatosan támogatja cégeik működését, és túlárazott megrendelésekkel látja el őket.

Csakhogy az a cég, ami az állami preferálás miatt tud mindig nyerni, nem versenyképes a nemzetközi piacon. Márpedig ha a legnagyobb magyar cégek nem versenyképesek a világban, akkor Magyarország sem az. Az ország gazdasági versenyképtelenségéről vall, hogy az export nagyjából nyolcvan százalékát a multicégek itteni – európai szinten alacsony béreket fizető – üzemei produkálják, a húsz százalékot meg a mezőgazdaság hozza, ami többnyire feldolgozatlan termékeket ad el külföldön.”

Nyitókép:MTI/Koszticsák Szilárd

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 144 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Egy csaló vizsgáztató tanárnak miért kéne valaha is igazának lenni?

Jól van Tamás, ha így van, akkor akár el is mehetnél nyugdíjba és várhatnád az előbb-utóbb bekövetkező csődöt. Miért veszed fel a zsozsót a parlamentben? A jóslásokért is jár?

És még annyit Tamás, hogy Ágh Attila professzorral együtt nyissatok jósdát. Gondolom, büszke vagy rá, hogy az ő színvonalára süllyedtél.

Van egy varázsszó, amit Mellár nem ismer: Szavazó!
Ez hiányzik az ellenzéknek:-)))))))

És tudod ebben az a szomorú, hogy 10 évvel ezelőtt az ilyen mondatokat Mellár gúnyolta volna ki legélesebben. Ilyen szellemi és morális amortizációt még nem láttam, mint amin ez jóember keresztülment. Hiúságból.

Tamás!

A valós, hiteles, nemzetben gondolkodó, s nem az idegen érdekeket kiszolgáló alternatíva hiánya az egyedüli oka a Fidesz tartós kormányzásának.
Most komolyan, ki bízná rá az országot erre a szedett-vedett, az értelmiség harmadik vonalát felvonultató ellenzékre? Sokatmondó, hogy ekkora pofon után sem álltok oda a tükör elé.......A hozzád hasonló sértett, köpönyegforgatókra kellene a kormányzást bízni? Csak kiröhögteted magad........

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés