Jön Putyin győzelem napi beszéde

2022. május 9. 8:25
Hamarosan kezdődik az orosz elnök beszéde, ami napok óta foglalkoztatja a világ közvéleményét.

Magyar idő szerint hétfő reggel 9 után kezdődik Vlagyimir Putyin győzelem napi beszéde: annak lehetséges tartalmáról már napok óta vannak találgatások.

Lapunk hamarosan közvetíteni fogja az eseményt.

Az orosz ünnepnap előestéjén Putyin üdvözletet intézett a Szovjetunió utódnépeihez, valamint az ukrajnai szakadár donyecki és luhanszki „népköztársaság” vezetéséhez és népéhez, továbbá Georgia és Ukrajna népéhez is. Ez az üzenete előrevetítheti, miről szólhat majd a hétfői beszéd.

Vasárnapi üzenetében az orosz elnök úgy fogalmazott: ez a nap a nácizmust „mérhetetlen áldozatok és megpróbáltatások árán” legyőző katonák és hátországi dolgozók iránti háláé és tiszteleté. Az orosz vezető közös kötelességnek nevezte a nácizmus újjáéledésének megakadályozását.

A donyecki és a luhanszki vezetőknek küldött üdvözlő táviratában Putyin úgy fogalmazott, hogy „ma katonáink, csakúgy, mint őseik” vállvetve harcolnak azért, hogy felszabadítsák szülőföldjüket „a náci szennytől”. Mint mondta, biztos benne, „hogy 1945-höz hasonlóan a győzelem a miénk lesz”.

Putyin az ukrán veteránokhoz és polgárokhoz intézett üzenetében azt hangsúlyozta, hogy „elfogadhatatlan a második világháborúban legyőzöttek ideológiai örököseinek revansa”. Hangsúlyozta, hogy nem merülhet feledésbe azok emlékezete, akik a „közös győzelem” érdekében hoztak felbecsülhetetlen áldozatokat. Megjegyezte, hogy a nácizmus ma „ismét felüti a fejét, és megpróbálja erőltetni barbár, embertelen rendjét”.

Az orosz elnök az ukránoknak „békés és igazságos jövőt” kívánt.

Fotó: Alexei Druzhinin / Sputnik / Sputnik via AFP

Összesen 30 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés