Így akarja az Európai Unió térdre kényszeríteni Orbánt

2022. május 9. 13:46

Boris Kálnoky
Corvinák
Macron jól kijön Orbánnal és nem az ideológia rabja.

„Emmanuel Macron francia elnök jól kijön Orbán Viktor miniszterelnökkel és szintén nem az ideológia rabja. Ebben a kérdésben eddig óvatoskodva forgalmazott, amiből arra következtethetünk, hogy a jogállamisági mechanizmust Franciaország szűkebben értelmezi (tehát legfeljebb korlátozott szankciókat támogat).

Másrészről Franciaország a szorosabban integrált Európai Unió élharcosának szerepében tetszeleg. Nem lenne tehát meglepetés, ha támogatná a szankciókat.

Az állam- és kormányfők tanácsában Magyarország eddig bízhatott az úgynevezett visegrádi négyek és közép-európai szövetségeseik támogatásában, ami Lengyel- és Csehországot, Szlovákiát, valamint többek között Szlovéniát jelentette. Ez viszont ma valószínűtlenebbnek tűnik Csehország, Szlovénia és Szlovákia új, liberálisabb kormányai, valamint a visegrádi négyek az Oroszország elleni álláspontra vonatkozó mély megosztottságága tükrében. Magyarország ebben a kérdésben ma többé-kevésbé magára maradt.

Figyelemre méltó, hogy az európai bizottság eddig nem léptette életbe a jogállamisági mechanizmust Lengyelországgal szemben, bár az országnak nem kevesebbet rónak fel, minthogy teljességgel aláaknázta az igazságszolgáltatás függetlenségét, ráadásul a lengyel alkotmánybíróság kétségbe vonta, hogy a lisszaboni szerződés egyes részei érvényesek-e Lengyelország vonatkozásában.”

 

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 104 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ha elfogadják a jogállami szankciókat, azzal lehet, hogy a baloldali közönség elégedett lesz. Mindegy hogyan, és mindegy, milyen eszközzel, de végre megbüntették Orbánt és rendszerét, hurrá. Ami a lényeg: Ezt a jobboldali közönség a nemzet elleni támadásnak fogja látni. Márpedig az áprilisi választásokon is látszott, hogy ők vannak többségben.

Ezzel az egésszel csak azt érik el, hogy a magyarok még jobban összezárnak az EU ellenében. Ha a szankciók életbe lépnek, onnantól kezdve Magyarország blokkolni fog mindent, amit vétóval blokkolni lehet. Pirruszi győzelem lesz ez. Tudja ezt az EB is, ezért húzták-húzzák ezt az egész jogállamisági szart, ameddig csak lehetett.

Hasonló a helyzet, mint Oroszország esetében. Azzal, hogy pl. orosz versenyzőket tiltanak el, orosz művészeket tesznek tiltólistákra, csak azt érik el vele, hogy az oroszok a nemzetük elleni támadásként tekintenek a nyugati szankciókra.

Ha elveszítjük a vétójogunkat és az EU-s támogatásokat is, akkor ennek könnyen kilépés lehet a vége.

Ez azért nem így működik, bár a korrupt EU-ban elképzelhető minden, még az alapszerződés nyílt megszegése is. Ezen viszont minden tagállam elgondolkodhat, hogy rájuk is sor kerülhet, ha egy választás nem az EU bürokratáknak megfelelő eredményt hoz.

Azt már most nehéz megmagyarázni, hogy amikor megalapították az EU elődjét, akkor elismerték, hogy lehet egy országnak eltérő érdeke. Ezért lett a vétójog. Ha ezt megvonnák, visszalépés lenne.

Nem tudom, hogy mi fog történni, a németekkel valószínűleg megtalálnánk az együttműködés módját. Mindenesetre ha az EU elveszi tőlünk a jogokat és a támogatásokat is, nem sok minden marad, ami maradásra késztetne minket.

Világos, csakhogy ez még sokkal nehezebb ügy, mint a jogállamisági szarakodás. EU alapokmányban lefektetett jogokat kellene visszavonniuk. Ez lényegét tekintve más jogi berendezkedés, mint amihez 2004-ben mi, és sokan mások csatlakoztunk.

Verhofstadt csak a pofáját járatja. Nincs olyan, hogy megszüntetik a vétójogot, mert a vétójog EU alapjog. Ehhez egy másik EU alapokmányt kellene íratniuk.

Ha nem köt semmi ide, minek lógsz ezen az oldalon. Menj ahová úgy érzed, hogy tartozol.

Épp ez az, hogyha másikat iratnak, azt minden tagállamnak el kell fogadnia.

Nem fogják, nem tudják. Az Usa attól fél, méghozzá joggal, hogyha túltolják a dolgot, és Magyarországot sarokba szorítják, akkor Magyarország elvágja az EU-s köldökzsinórt, és elkezd nagyban üzletelni a kínaiakkal és az oroszokkal.

Az látszik, hogy itt egyhamar rezsimváltás nem lesz, itt nem lehet néhány hónapja összeeszkábált jelöltekkel és pártokkal választásokat nyerni, úgyhogy jobb, ha minket békén hagynak. Szavak szintjén megy a nagy kiátkozás, de tettekben nem nagyon lesz semmi.

Próbálok realista lenni, és az az előfeltevésem, hogy sem az Usa, sem az EU (nem mellesleg: sem az oroszok, sem a kínaiak) nem csupa hülyékből állnak.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés