Az elhúzódó sebnyalogatás mintha szüneteltette volna az igazi politizálást

2022. május 8. 22:40

Lendvai Ildikó
Facebook
Pedig egymásra torlódtak a választ igényló kérdések. És az idő gyorsan megy.

„Ez itt majdnem egy segélykiáltás.

Olvastam a Népszavában, hogy Hasek, a Svejk szerzője kalandos élete során egyszer még – komolyan vagy viccből – pártot is alapított »A Törvény Keretein Belül Működő Mérsékelten Haladó Párt« néven. Az ígéretes kezdeményezésnek az vetett véget, hogy Hasek sajnálatos módon elsörözte a pártkasszát...

Utóbbi nem fenyegeti nem túl jól kistafírozott ellenzéki pártjainkat, de az, hogy »a törvény« (sőt a Kövér-féle parlamenti szabályok) »keretein belül működve«»mérsékelten haladó«, vagyis unalmas, a NER kulisszáiba akaratlanul is belesimuló szervezetekké válnak, azért nem teljesen kizárt. Legalábbis a Fidesz ezt a szerepet szánja nekik.

A választás óta eltelt egy hónap. Az első napok bénult keserűsége még érthető. Mindnyájan így voltunk vele. De az elhúzódó sebnyalogatás mintha szüneteltette volna az igazi politizálást. Pedig egymásra torlódtak a választ igényló kérdések.

Például: kell egy friss, az árstopok dolgára is választ adó ellenzéki csomag a konkrét inflációellenes javaslatokból. De arról is, mi milyen határidőt tartanánk reálisnak az putyinellenes embargók alkalmazására, és milyen lépéseket javaslunk az egyoldalú energiafüggőségtől való szabadulásra? Hogyan tárgyalnánk Orbán helyében az uniós szankciókról? Egyáltalán: mit tennénk mi a háború, az orosz agresszió ellenében? Milyen azonnali intézkedéseket, uniós tárgyalási ajánlatot várunk el Orbántól annak érdekében, hogy leálljon a támogatások elvonásával fenyegető jogállami eljárás?

Ezek hiányában baj lehet. Aki nem látszik eléggé kormányképesnek, az nem is »ellenzékképes«. Nem tud tömeges támogatással valódi ellenállást szervezni, táborát képviselni. Csak remélni tudom, hogy még nem tizedelte meg ezt a tábort az eltelt hónap, ami egyelőre nem a legjobb arcunkat mutatta.

Még lehet javítani. De mindjárt itt a nyár. És az idő gyorsan megy.”

Nyitókép: MTI/Kovács Attila

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 47 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Igazi politizálás az ellenzék részéről?
Na, az valami új lesz.
Megnézzük.

Késő már, a vágy szava nem vigasztal:-)))

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés