Matteo Salvini szerint Ukrajna felfegyverzése nem segíti a békét

2022. május 05. 17:18

„Minél több a fegyver, annál több a halott, Olaszországnak a békén kell dolgoznia” – mondta a Liga vezetője.

2022. május 05. 17:18
null

A Matteo Salvini vezette Liga és a Giuseppe Conte irányította Öt Csillag Mozgalom (M5S) is nemet mondott Ukrajna további felfegyverzésére, miután az olasz védelmi miniszter csütörtökön bejelentette, hogy Róma az orosz tüzérségi állásokat hatástalanító fegyvereket ad Kijevnek.  

Lorenzo Guerini, a védelmi tárca vezetője közölte, hogy a római kormány továbbra is támogatja Ukrajna védelmi rendszerét „az orosz agresszióval szemben olyan eszközökkel, amelyek képesek hatástalanítani azokat az oroszországi tüzérségi állásokat, ahonnan a városokat és a civil lakosságot bombázzák”.

Az Ukrajnának a háború február 24-i kezdetétől szánt harmadik olasz fegyverszállítmány részleteit titkosították, de a miniszter járműellenes és rövid hatótávolságú légvédelmi eszközökről beszélt, tüzérségi lövedékekről, aknavetőkről, távközlési-kommunikációs berendezésekről, egyéni védelmi, valamint túlélést elősegítő felszerelésről.

A miniszter a felső- és az alsóház közös védelmi bizottsági ülésén szólalt fel. Azt hangoztatta, hogy a konfliktus az utóbbi napokban intenzívebbé vált, és tovább fog erősödni, mivel az orosz fél „kézzel fogható eredményt akar felmutatni a május 9-i határidőig”. Az említett napon Oroszország a náci Németország felett aratott 1945-ös győzelemre emlékező napot tartja.

A tárgyalások fontosságát hangsúlyozták az olaszok

Lorenzo Guerini úgy látta, az ukrajnai háború lezárásához szükséges a felek közötti tárgyalás, ehhez pedig tűzszünet kell, de ez nem lehetséges addig, amíg az oroszok nem állítják le a bombázást. A tárcavezető szerint az orosz offenzíva alakulása és célja nehezen látható előre, sok függ „Ukrajna ellenállási erejétől, vagy vereségétől, amely növelheti az orosz területfoglalást”.

A védelmi miniszter közlését két kormánypárt is fenntartással fogadta. A Ligát vezető Matteo Salvini kijelentette, hogy „fegyverrel nem lehet a békét elérni”.

A jobboldali politikus szerdán felvetette, hogy Róma indítson európai méretű kezdeményezést a béke érdekében. „A fegyverszállítmányok folyamatos küldése gyenge választ képvisel” – mondta Matteo Salvini a szentszéki államtitkár Pietro Parolin mondatát idézve.

Salvini találkozhat Lavrovval

Sajtóértesülések szerint Matteo Salvini meghívást kapott Szergej Lavrov orosz külügyminisztertől, de az eredetileg május 6-ra tervezett moszkvai látogatás elmarad. „A színfalak mögött tovább dolgozom rajta” – kommentált Salvini.

A Liga vezetője hangoztatta, hogy a háború kezdetén a Liga is megszavazta Ukrajna humanitárius, gazdasági és katonai segítését, de „két és fél hónap és több ezer halott után, az olaszok többsége véleményét képviselve Ferenc pápa békefelhívásához csatlakozom, mivel nem akarok a gyerekeimnek olyan világot hátrahagyni, amelyet harmadik világháború veszélyeztet”.

„Minél több a fegyver, annál több a halott, Olaszországnak a békén kell dolgoznia” – mondta Matteo Salvini.  

A volt miniszterelnök is elutasítja a további fegyverszállítást

Nemet mond az „egyre pusztítóbb” fegyverek Ukrajnába szállítására a szintén kormánypárti Öt Csillag Mozgalom volt miniszterelnöke, Giuseppe Conte is, aki pártja vezetőjeként azonnali parlamenti beszámolóra szólította fel Mario Draghi kormányfőt.

(MTI)

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Kapcsolódó cikkek

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dezsőke
2022. május 06. 12:06
így igaz
Erdőmester
2022. május 05. 21:32
Miért van az, hogy konzervatív "diktatórikus " politikusok ( Salvini, Orban) a fegyverszállítás ellen vannak a mielőbbi béke érdekében, a haladó progresszív nyugati vezetők meg ennek elodázásán dolgoznak élükön az USAval halálba küldenek ezreket és köpködnek azokra, akik békét akarnak.
gyaloggos
2022. május 05. 19:23
SALVINI hiába mondja ezt, a hülye MINISZTERELNÖKÜK is a VÉTÓ megszüntetésén munkálkodik az EU-ban!
kunfia
2022. május 05. 18:39
A Putyinpólós Sarvini ,mint etalon:DDDDDDDD
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik