Itt a kormány válasza a brüsszeli szankciós tervekre

2022. május 5. 17:55
Orbán Viktor csütörtök délután levelet küldött Ursula von der Leyennek.

Orbán Viktor csütörtök délután levelet küldött az Európai Bizottság elnökének, amelyben kifejtette a magyar kormány hivatalos véleményét és válaszát a tervezett hatodik szankciócsomaggal kapcsolatban. A levélben a miniszterelnök történelmi kudarcnak nevezte a csomag esetleges elfogadását.

A tervezett csomag Orbán Viktor szerint

a legkiszolgáltatottabbak terheinek további növekedését eredményezné anélkül, hogy az EU érdemi erőfeszítéseket tenne a hatások enyhítésére.

„Sem Magyarország, sem az Európai Unió egésze nem áll készen arra, hogy elfogadja és végrehajtsa a Bizottság által javasolt intézkedéseket. Szankciókat akkor lehet elfogadni, ha valamennyi tagállamban valamennyi szükséges előfeltétel teljesül” – ez áll abban az angol nyelvű levélben, amelyet a magyar kormányfő ma küldött Ursula von der Leyen számára, amelyből a Financial Times idézett részleteket.

Az Index birtokába jutott angol nyelven írt levél tanulsága szerint „a javasolt szankciók elfogadása az alternatív ellátási infrastruktúra nagymértékű fejlesztését és finomítói kapacitásaink teljes körű átszervezését igényli. Ezek az erőfeszítések időigényesek, és olyan redundáns beruházásokat tesznek szükségessé, melyek éppen emiatt piaci alapon nem finanszírozhatók.”

A levél kitért arra is, hogy az energiaárak már így is 40 éves csúcson vannak, amit a szankciók csak rontanának. 

A magyar kormányfő úgy véli, az Oroszország ukrajnai agressziójára adott válaszlépéseket illetően az Európai Unió legfontosabb értéke eddig az unió egysége volt. Mint hangsúlyozzák, a 6. szankciócsomag aláássa ezt az egységet.

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Összesen 348 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Igen, az a tegnapi egy nagyon kemény hír volt.

Tehát hogy már az az USA szólalt fel a szankciók ellen, amelyet nyilván sokkal (!) kevésbé fog érinteni a gazdaságiválság-cunami... és amelyiknek amúgy érdeke Európa meggyengülése - de teljes összeroppanása, és az egész világgazdaság összeborulása talán mégsem.

És Európa, amelyik a legközvetlenebbül SZÍV, egy őrült módjára legyilkolja saját magát...

A képzetlen naivaknak bizony el kell magyarázni.

A németek építettek egy második vezetéket, de használni már nem merik. Bismarck elsírná magát, ha látná, mivé lett Németország, milyen pincsi lett belőle.

Nálunk, a határokon belül megvan a diverzifikáció feltétele, az nem rajtunk múlik, hogy a határ másik oldalán nem készültek el a megfelelő csatlakozások. De az sem rajtunk múlik, hogy az alternatívát jelentő azeri gáz azért nem juthat el idáig, mert a görögök nem végezték el a saját feladatukat.

Az sem a mi hibánk, hogy a románok eladták a fekete tengeri gázmezők kitermelési jogát. A közelmúltban feltárt mező a Fekete-tenger mélyén van, és az Exxon felerészben volt a tulajdonosa. A másik felét az osztrák OMV romániai leányvállalata bírja. Az ígéretes mezőn a kitermelés még nem kezdődött el, bár már évek óta szó van róla.

Sokáig a magyar kormány is nagy reményeket táplált, úgy volt ugyanis, hogy az ottani gáz nagy részét Magyarország irányába szállítják majd.

A magyar kormány annyira bízott a Neptun mező gázában, hogy 2018 februárjában Orbán Viktor így fogalmazott az Exxon által vezetett kitermelésről és a gáz megvásárlásáról:

"Egy amerikai cég fogja ezt a munkát elvégezni, a meghirdetett tenderen pedig az első három helyen három, 100 százalékban magyar cég végzett. Ezért pillanatokon belül eljutunk oda, hogy aláírjuk azt a megállapodást, ami a következő 15 évre több mint négymilliárd köbméter gáz behozatalát teszi lehetővé Romániából Magyarország számára. A gázösszeköttetés magyar részét megépítettük, a román most épül, ez azt jelenti, hogy 2021-22-től új helyzetben leszünk, úgyhogy bejelenthetem kellő szerénységgel, de boldogan, hogy az orosz gázmonopólium korszaka Magyarországon véget ér."

Tehát konkrétan az amerikaiak miatt nem tudtuk megtenni az első lépést az orosz gáz kiváltása felé.

https://444.hu/2021/11/04/megv..

Másról sem szólnak a hírek, hogy vétózunk Ursula ostoba ötletelgetéseit.

Te gyagya, az ukránok is oroszgázt használnak! Tőlünk kapják.

Előbb összeülnek ahhoz, hogy vétózhassunk.

Az Európai Bizottság elnöke szerda reggel tett javaslatot arra, hogy más lépések mellett az EU az év végéig szüntesse meg az orosz olaj importját. Később kiszivárgott az a kompromisszumos javaslat, hogy Magyarország és Szlovákia 2023 végéig kapna felmentést az intézkedés alkalmazása alól. A csomagot az Európai Unió tagállamainak is jóvá kell hagyniuk, ennek keretében az EU-hoz delegált nagykövetek csütörtök este tárgyalnak – a magyar kormány hivatalos válasza az itt képviselendő álláspontot előlegezte meg. A várakozások szerint pénteken születhet megállapodás, ekkor derülhet ki, kaphat-e Magyarország (és Szlovákia) felmentést vagy átmeneti mentességet. A szlovák kormányfő egyébként már kedden jelezte: felmentést fog kérni a szankciók alól.

https://hvg.hu/gazdasag/202205..

Sok hülyeséget hordasz össze, miközben nem veszed észre, hányszor parentáltátok el Orbánt a 12 év alatt, aztán még mindig itt van.

Most például, miközben mindenki Orbánt kárhoztatja, hogy nem tudunk lemondani az orosz olajról, kiderül, hogy a csehek, szlovákok, sőt, a tengerparttal rendelkező bolgárok is így gondolják. De miután negyedszer estetek pofára a magas lóról, majd leporoltátok magatokat és visszaültetek rá, szégyenkezzetek nyugodtan a következő pofára esésig.

Tudtad, hogy az orosz olaj csupán 10%- a jön Európába? A többit a világ többi részén adják el.
Ezzel a 10%-kal, ha mi tönkre tesszük magunkat, szerinted az oroszok is tönkre mennek? Na ugye, hogy nem. Ezért értelmetlen kinyírni az európai uniónak saját magát.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés