Guy Verhofstadt: Az egyik legfőbb javaslat az uniós vétójog megszüntetése

2022. május 4. 16:01
„Emiatt mindig túl kicsit és túl későn tudott lépni az Európai Unió” – fejtette ki a belga politikus.

Guy Verhofstadt az uniós polgárok javaslatairól szóló egyéves eseménysorozat részleteit foglalta össze az Euronews riporterének a Global Conversation c. műsorban. Uniós vétójog eltörlése, közös hadsereg, energiaunió, szociális minimum – egyebek mellett ezekre tettek javaslatot a polgárok a Konferencia Európa jövőjéről végére.

A javaslatok közül Verhofstadt kiemelte a vétójog megszüntetését. „Tehát, hogy

hagyjunk fel az egyhangú szavazással és a döntéshozatali folyamattal. Mert emiatt mindig túl kicsit és túl későn tudott lépni az Európai Unió.

Ez volt a helyzet a gazdasági válságnál. Ez volt a helyzet a migrációs krízisnél. Ez volt a helyzet a koronavírusnál is. És még ma is probléma a háború miatt. Vagyis azt kell tennünk, hogy ezt eltöröljük, és bevezetünk egy egyszerű többségű vagy egy minősített többségű rendszert minden egyes uniós témában, és akkor a korábbinál gyorsabban cselekedhetünk.”

„Az én kedvenc részem egész biztosan az Európai Unió közös hadereje. Hogy

legyen egy közös védelmi politikánk, mert látszik ennek hiánya az ukrajnai háborúban

– válaszolt arra a kérdésre, hogy melyik a kedvenc javaslata. Hozzátette: „Számomra a legnagyobb pénzpazarlás az Európai Unióban a 27 hadsereg fenntartása újra és újra, miközben a hatékonyság elmarad”.

A jogállamiságról is kifejtette véleményét Guy Verhofstadt: „A jogállamiságot nem olyan nehéz megérteni. De az a gond, hogy

néhány országban a hatalmon lévők, akiknek többségük van a parlamentben, azt gondolják, hogy mindent megtehetnek, amit akarnak, hiszen többségük van. És ez nem jogállamiság.

Fotó: ALEXANDROS MICHAILIDIS / POOL / HANS LUCAS / HANS LUCAS VIA AFP

Összesen 259 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Te szűnnél már meg te nyomorék kretén.

Föderalisták offenzivában. Kurva anyátokat azt!

Azt hiszem Orbán Viktornak fel kell adnia azt az álmát, hogy az EU
megreformálható. Nem reformálható meg. Az idióták újratermelődése
folytonos. Ami kihozható a helyzetből az egy normális Közép-Európa.
Olyan nagy a kultúrális és gazdasági törés a földrész két felel között,
hogy képtelenség egyben tartani.

Nincs európai azonosság, a többségnek nem is lehet arra hivatkozva ráerőltetnie akaratát a kisebbségre.

Nem kispajtás, félreérted. Az EU nem egy állam, mint Magyarország, ahol egységes, közös jogrend van minden területen. Az EU államok akaratán alapuló szövetség. Ennek a működési alapjai a szerződésekben vannak lefektetve, és olyan változásokat, mint a vétójog eltörlése, csak a szerződések kölcsönösen elfogadott módosításával lehet elérni. A vétójog alapjog, mert egyik tagra sem lehet alapvető érdekeivel ellenkező döntést rákényszeríteni.

Ez diktatúra lenne, ami azt eredményezhetné, hogy egy tagállamra akár alkotmányos berendezkedésével, sarkalatos törvényeivel ellentétes, gazdaságára káros, társadalmi berendezkedésével ellentétes döntést is rá lehetne kényszeríteni.

Azt pedig nem értem, hogy szerinted mitől zsarolás az, hogy mi továbbra is érdekeink szerint orosz olajat és gázt veszünk? Mindenki utasítsa el, ha nekik úgy jó, de a mi érdekeink ne legyenek idegen hatalmak játékszerei. Hogy jobban értsd, a mi érdekeink ne az amerikai-orosz meccstől függjenek, még akkor sem, ha a bamba kisgyerekként létező EU amerikai szolgálatban álló vezetőivel jobb híján velünk keménykedve akar valamilyen tényezőnek látszani.

Nem egyértelmű, hogy egyszerűen csak buta, vagy a legcsekélyebb mértékben sem érdekli a saját országának érdeke. Mert ugye jöhet olyan szitu, amikor a belgáknak lenne jó, ha vétózhatnának.

Még egyszer: A vétójog eltörlése diktatúra lenne, ami azt eredményezhetné, hogy egy tagállamra akár alkotmányos berendezkedésével, sarkalatos törvényeivel, társadalmi berendezkedésével ellentétes, gazdaságára káros, végzetes döntést is rá lehetne kényszeríteni. Mint már említettem ez elfogadhatatlan, mert diktatórikus.

Ezt próbáld értelmezni. A vétójog eltörlésével a többség szándékosan tönkretehet egy államot, amelyik saját, jól felfogott érdekei alapján nem fogadhatja el a többség döntését. Nem véletlenül teremtették meg az eredeti alapítók a vétó lehetőségét.

A vétó jogosságára példa a mostani helyzet: nem mondhatunk le az orosz energiahordozókról, amire történelmi okokból rá vagyunk utalva, mert belátható időn belül nem tudjuk pótolni. Ráadásul senki nem fog ebben minket segíteni, hiába építettük ki országon belül a diverzifikációt lehetővé tevő vezetékeket, ha ezeknek a szomszédos országokban nincs megfelelő folytatása. És a jelenleg határidőként elhangzott 2023 év végi dátumra sem lesz erre megoldás. Megértem, hogy az EU-ban Verhofstadt most, ebben a helyzetben a magyar gazdaság tönkretétele árán esélyt lát Orbán megbuktatására, de nekünk most nincs hova hátrálni.

Nem véletlenül kér Szlovákia három év haladékot, ami lényegében vétó, amit a többség ugyan nem fogad el és ezt úgy oldják fel, hogy elismerik a szlovák kérés jogosságát.

Azt pedig nem értem, hogy ha az elfogadható, hogy a NATO tagállamok lényegében a háborútól félve az egységes fellépést gondosan megkerülik, és egyedileg szállítanak fegyvert, ennek mintájára az EU miért nem bízza az olaj és gáz embargót a tagállamokra? Mondván, hogy a gazdasági érdekeink fontosabbak, mint a nagyhatalmak játszadozásai.

Kénytelenek leszünk megvétózni a vétó megszüntetését. Na, ezt védjék ki! :D

A szlovákok haladék kérése még nem jelenti azt, hogy addigra megoldják a kérdést. Mi lesz három év múlva, ki tudja? Lesz olyan eladó, aki a megnövekedett keresletben szállítani tud, lesz addigra kiépülő infrastruktúra, lesz rá pénzük nekik, vagy a recesszióba forduló EU-nak? Még az amerikai pénzügyminiszter is intené az EU-t a várható következmények miatt. A széthúzó érdekek miatt lesz egyáltalán EU? Senki nem tudja, az EU bürokraták sem, most csak improvizálnak.

De mi lesz, ha az oroszok jutnak el oda, hogy ők szankcióznak, vagy az ukránok robbantják fel csak úgy, barátilag a vezetékeket? Odáig már eljutottak, hogy még azokat is pimaszul sértegetik, akik segítenek nekik.

Nyugaton kármentést folytatnak, de nem mernek saját érdekükben az USA-val szembe menni. Megveszik az orosz olajat átcímkézve, kerülő úton. A lengyelek a németeken keresztül veszik meg az orosz gázt, ráadásul a lengyel alsóház leszavazta az autókba való orosz LPG gáz embargóját. Ukrajna orosz gázon, olajon él, nem hallottam, hogy lemondtak volna róla.

Nekünk a saját érdekeink szerint kell gondolkodni, és nem különböző, mások által kitalált határidők szerint. Senkinek nem tartozunk többel, mint amennyit a nyugat tett értünk 1956-ban. Befogadták az innen menekülőket, mi is befogadjuk, segítjük az ukrán menekülteket, és ennyi.

Szar életed lehet. Sajnállak.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés