Frankfurter Allgemeine Zeitung: Orbán egyre inkább elszigetelődik Európában

2022. május 2. 8:17
A lap szerint a jelenlegi cseh és szlovák kormányok már nem hajlandóak olyan szorosan a magyar kormányfőhöz igazodni.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung online felületén megjelent cikk szerint Orbán egyre inkább elszigetelődik Európában, különösen

miután a francia és a szlovén szövetségesei elveszítették a választásokat.

A cikk szerint Orbán 2015 óta a migrációval szemben kritikus irányvonal szószólójaként szerzett magának nevet, és ezzel egy időre megadta az alaphangot a visegrádi csoportban. A téma azonban háttérbe szorult, ugyanis a jelenlegi cseh és szlovák kormányok már nem hajlandóak – különösen Oroszország ukrajnai inváziója óta – olyan szorosan Orbánhoz igazodni.

Németországgal mindig is jól lehetett együttműködni

Orbántól az Ukrajnához való hozzáállása miatt sokan elfordulnak, mindenekelőtt legközelebbi európai szövetségese, a Lengyelországban hatalmon lévő Jaroslaw Kaczynski PiS pártja. A Fidesz azonban nem látja ilyen drámaian a helyzetet: „Az EU egy olyan szövetség, amelyben az ad hoc koalíciók mindennaposak” – mondta a lapnak Kiszelly Zoltán, a Századvég igazgatója.

Magyarországnak most erre kell támaszkodnia. Németországgal mindig is jól lehetett együttműködni az egyes kérdésekben, „például az adózási kérdésekben. A visegrádi csoport már az ukrajnai háború előtt sem értett egyet minden
kérdésben”
– mondta Kiszelly, utalva Szlovákia euróhoz való csatlakozására. A múltban is eltérő véleményük volt Oroszországról.

Kiszelly elmondta: „Orbán Viktor nagyon gyakran van Portugáliában, Spanyolországban, Olaszországban. Francia politikusokkal is dolgozik. De most, a franciaországi választási eredmény és az Oroszországgal való viszonyban mutatkozó különbségek után nem hiszem, hogy egy ilyen új európai pártföderáció napirenden lenne”.

A Fidesz számára más, értékalapú struktúrák is léteznek a kapcsolatépítésre

– mutatott rá Kiszelly, példaként említve a katolikus családegyesületek fórumait vagy a konzervatív politikusokat. Orbán továbbra is jó globális kapcsolatokkal rendelkezik, különösen a Trump-féle republikánusokkal az Egyesült Államokban.

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Összesen 80 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Némely közhely azért lesz közhely, mert az igazsága miatt sokat kell emlegetni. Ez az "Orbán-elszigetelődés" közhely viszont azért közhely, mert sok médiatermék van, ahol - különböző okokból - a hazudozás önmagát ismétli.

Ne kételkedjünk benne, most is ezt a szerepet osztanák ránk: a legnagyobb balekét. A belső ellenség ma is keményen dolgozik, a vezetőben van a különbség.
És, hogy mekkora? Zelenszkij zongorázni tudná a ..

Elszigetelődik? Még szerencse.

Ideje lenne kilépnünk belőle, de sok a házon belüli ellenérdekelt. Most is.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés