Megszünteti az árstopot Szlovénia új balliberális kormánya

2022. május 2. 6:42
Szakértők szerint ennek hatására ugrásszerűen nő majd a benzin és a gázolaj ára a kutakon.

A ljubljanai kormány eddig másfél euróban határozta meg a benzin és a gázolaj árát, holnaptól azonban a piac irányít. Egy héttel ezelőtt veszítette el a Jansa-kormány a többségét a törvényhozásban, és a zöldpárti jelölt nyert. Magyarországon közben maradt a benzinárstop. Szerbiában viszont drágult a benzin, nem is kevéssel, csaknem tíz centtel literenként – írja a V4NA értesüléseire hivatkozva a Magyar Nemzet.

A lap azt írja: szakértők szerint ennek hatására ugrásszerűen nő majd a benzin és a gázolaj ára a kutakon.

Értéküket csakis a piac határozza meg.

A ljubljanai kabinet még márciusban hozott döntést arról, hogy a 95-ös benzin legmagasabb kiskereskedelmi árát befagyasztják, és 1,503 euróban határozzák meg. A gázolaj árát is maximalizálták, melynek legmagasabb ára 1,541 euró lett. A korlátozások vasárnap járnak le, a B92 hírportál közlése alapján pedig nem lesznek meghosszabbítva.

A villamos energia ára is nőhet

A szlovén kormány értékelése szerint az árstop már betöltötte szerepét az infláció mérséklésében, a kőolajszármazékok piacán pedig jelenleg nincsenek nagyobb kilengések. Ennek ellenére maradnak a csökkentett szinten az energiahordozókra kirótt jövedéki adók. A ljubljanai gazdasági minisztérium aláhúzta, hogy

az üzemanyagok ára várhatóan Szlovéniában is annyi lesz, mint amennyi az eurózóna államaiban átlagosan.

A kutak első becslése szerint a benzin ára 1,6, a gázolajé pedig 1,8 euróra ugrik napokon belül.

Szlovén sajtóértesülések szerint május elején nemcsak az üzemanyagárak nőhetnek drasztikusan, hanem a villamos energia ára is, mert megszűnik az az intézkedés is, amely megakadályozta, hogy a villanyszámlán egyéb hálózati szolgáltatásokat is felszámoljanak.

Múlt vasárnap választott Szlovénia

Nem tudott többséget szerezni a múlt vasárnapi parlamenti választásokon a Janez Jansa miniszterelnök vezette jobboldali Szlovén Demokrata Párt. A voksolást a Robert Golob által vezetett, újonnan alapított balközép Szabadság Mozgalom nyerte. Golob a választások éjszakáján nem tudott párttársaival ünnepelni, hiszen pozitív lett a koronavírustesztje. Egy videóüzenetben azt mondta a támogatóinak: 

keményen fognak dolgozni, hogy igazolják a bizalmat.

Szerbiában is emelkedett az üzemanyag ára

Szerbiában is korlátozásokat vezetett be a kormány az üzemanyagárak mérséklésére. Ennek részeként a külső körülményeket is figyelembe véve minden pénteken 15 órától lép életbe a következő egy hétre érvényes fogyasztói ár. Legutóbb nagyot ugrott a benzin és a gázolaj ára is. Mindkettő nagyjából 10 dinárral, azaz csaknem 10 eurócenttel drágult, így a 95-ös benzin literje 184 dinárba, az eurodízel literje pedig legfeljebb 206 dinárba kerül jövő péntekig, amikor is a kereskedelmi minisztérium új árakat tesz közzé.

Ez azt jelenti, hogy 1,56 euróba kerül Szerbiában a benzin literje, míg a gázolajé 1,75 euró. A határ menti lakosságnak így megéri pár kilométert autózni és inkább Magyarországon tankolni. Ötven liter, azaz egy tartálynyi benzin esetében akár 15 eurót is spórolhatnak az ügyeskedők.

Nyitókép: STEFAN SAUER / DPA / DPA PICTURE-ALLIANCE VIA AFP

Összesen 65 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A túlmozgásosnak már 2006-ban be kellett volna fagyasztani az árakat, hiszen a pannon puma hasított ezerrel.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés