Gulyás Gergely: Július elején jön a nyugdíjemelés

2022. április 28. 8:35
A szerdai kormányülést követően a legfrissebb kormányzati intézkedésekről tájékoztat Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő csütörtökön. Kövesse velünk a Kormányinfót!

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő 9 órától tart sajtótájékoztatót a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében, ahol először is szóba került a benzinárstop és az élelmiszerárstop meghosszabbítása. Orbán Viktor szerdán jelentette be, hogy az ársapka július elsejéig marad, részletesebben erről itt olvashat. Gulyás elmondása szerint az árstop és a rezsicsökkentés a háború okozta inflációt hivatott visszafogni. Aláhúzta: a kormány ezzel az intézkedéssel is a családokat kívánja védelmezni. 

Nyugdíjemelés júliustól 

Nagy nyomás nehezedik a kormányra, hogy engedje el az árakat, és júniusban vizsgálják meg a különféle árstopok jövőjét. Gulyás elmondta: az árstopokat egészen addig megtartják, amíg fenntartható, a határidő lejárta előtt 2-3 héttel a kormány mindig össze fog ülni, hogy megvitassa, meghosszabbítják-e az ársapkákat. A miniszter szerint 8,9 százalékos infláció lehet 2022-ben, ezért mielőbb indokolt a nyugdíjak emelése, 3,9 százalékos nyugdíjemelés lesz június elejétől, a megelőző hat hónapra vonatkozó emelt juttatást egy összegben megkapják – tette hozzá. 

Uniós ügyek: van, ahol Magyarország nem tud engedni

Az uniós ügyekről azt mondta, hogy  vannak olyan területek, ahol Magyarország nem tud engedni.

Továbbra sem szállítunk és fegyvereket, és nem lehet a háború árát megfizettetni az emberekkel”

– szögezte le. Gulyás szólt arról is, hogy a gyermekvédelmi népszavazás ügyében sem lehet engedni.

Az Európai Bizottság leveléről a miniszter azt mondta, tartalmilag üdvözlendő a levél, olyan megállapítások vannak benne, amelyekről már hónapok óta egyeztetnek. Azt is elmondta: semmi akadálya nincs, hogy a helyreállítási alapról szóló megállapodást aláírják, de jelenleg már az Európai Bizottság térfelén pattog a labda. 

A bizottság elvárásai kapcsán megjegyezte, hogy vannak olyanok amelyekben egyetértés van a felek között, így például az egyszereplős közbeszerzések arányának csökkentése. Hazánk vállalat, hogy ezt az arányt 15 százalék alá csökkenti. Ugyanakkor más ügyekben is körvonalazódik megoldás – tette hozzá. 

Gulyás arra, hogy a kis benzinkutak jelezték, az árstop miatt bezárás fenyegeti őket, azt válaszolta: ezek a benzinkutak literenként 20 százalékos kompenzációt kapnak és a jövedéki adót is csökkentették. További intézkedést nem terveznek.

Két hét múlva alakulhat meg az új kormány 

Az országgyűlési posztok elosztása kapcsán kialakult vitáról elmondta: mi azt tartjuk természetesnek, hogy ha valaki munkára jelentkezik, akkor dolgozni fog. A baloldalon viszont nem ezt látjuk. Mi ugyanazt az ajánlatot tettük, mint négy éve, annak ellenére, hogy most nagyobb arányú a mandátumkülönbség – hangsúlyozta Gulyás. Hozzátette: el kell dönteni, hogy részt akarnak-e venni a parlamenti munkában vagy inkább a botránykeltésben érdekeltek.

A miniszter megerősítette, hogy nincs veszélyben a magyar földgáz és a kőolaj ellátás.

Gyurcsány Ferenc és Fekete-Győr András találkozója kapcsán elmondta: ez az eddig is sokat hangoztatott álláspontunkat támasztja alá, a baloldalon Gyurcsány Ferenc a főnök. Ő most eligazítást tartott Fekete-Győrnek amit mi sem bizonyít jobban, mint, hogy a találkozóra a Vérmezőn került rá sor.

A Mandiner kérdésére közölte: a május 16-ai héten alakulhat meg az új kormány.

A gyermekvédelmi népszavazás és esetleges következményeire vonatkozó kérdésünkre kifejtette: a kormány alapvetően azt a célt tűzte ki, hogy védjék meg az elfogadott törvényt. A népszavazás pedig egy eszköz erre. A referendum rendkívül sikeres volt, Európán és a kontinensen kívül is egy jó gyakorlattá vált az ilyen szabályozás – hangsúlyozta.

Ha azonban a célunkat még jobban tudja szolgálni egy esetleges törvénymódosítás, akkor nem zárkózunk el előle,

– tette hozzá. Ezt szinte maximálisan sikerült teljesíteni, mert bár ténykérdés az érvénytelenség, de tény az is, hogy 1990 óta soha ennyien egy véleményt vagy egy pártot, egy politikai akaratot nem támogattak – húzta alá Gulyás Gergely. 

A háború kitörése óta összesen 646 ezer menekült érkezett Ukrajnából Magyarországra, és közülük több, mint 18 ezren nyújtottak be hazánkban menedékkérelmet – mondta egy kérdésre Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő.

A miniszter közölte: sem az orvosok, sem az ápolók esetében nem számít tömeges felmondásra, a tilalom feloldása után. Gulyás kitért arra, hogy az ápolók esetében négy év alatt 72 százalékos béremelést hajtottak végre, de a fizetések még valóban nem érték el a megfelelő szintet. 

Gulyás beszélt arról is, hogy nem számít arra, hogy a Gazprom felbontaná a hazánkkal kötött gáz-szerződést, miután Magyarország teljesíti a szerződésben foglaltakat. 

Cikkünk frissül...

Nyitókép: MTI / Illyés Tibor

Összesen 59 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ugyanígy kínlódnak a parlamentben a képviselőink az ellenzékiekkel, így nekünk is jobb rálátásunk van arra, milyen is ez.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés