Gazprom: Lengyelország Németországtól veszi az orosz gázt

2022. április 28. 18:25
Az orosz állami gázipari konszern cáfolja a lengyel politikusok állításait.

A Gazprom vitatja varsói politikusoknak azt az állítását, hogy az országnak nincs szüksége orosz gázra, ugyanis az energiahordozót most Németországból kapja Lengyelország – közölte újságírókkal Szergej Kuprijanov, az orosz állami gázipari konszern szóvivője.

„Lengyelország a héten elutasította, hogy az új eljárás szerint rubelben fizessen az Oroszországból érkező gázszállításokért.

Ünnepélyesen bejelentették, hogy az orosz gázra már nincs szükségük, és nem fogják megvenni. De valójában nem így van 

– állította Kuprijanov. „A közvetlen szállítások felfüggesztése után Lengyelország orosz gázt vásárolt. Most azonban Németországtól, ahonnan a Jamal-Európa gázvezetéken keresztül Lengyelországba érkezik vissza ellenirányban. Az ellenirányú gáz mennyisége – körülbelül napi 30 millió köbméter – szinte pontosan megfelel a Gazprommal kötött szerződésben szereplő, az előző napokban exportált gázigénynek” – tette hozzá a Gazprom szóvivője.    

A Gazprom szerdán leállította a gázszállítást a bolgár Bulgargaz és a lengyel PGNiG vállalatnak, mivel egyik sem nem fizetett rubelben a megállapított határidőn belül. Az orosz szövetségi vámszolgálat szerint a Lengyelországba irányuló orosz gázszállítások tavaly 9,4 százalékkal, 10,58 milliárd köbméterre emelkedtek, a Bulgáriába irányulók pedig megduplázódtak, és 3,15 milliárd köbmétert tettek ki. Lengyelország évente mintegy 20 milliárd köbméter gázt használ fel. Varsó közölte: megtalálta a módját annak, hogy ne használjon többé orosz földgázt, mivel cseppfolyósított földgázt vásárol az Egyesült Államokból és Katarból, valamint Norvégiából is importál majd.

(MTI)

Kép forrása: PATRICK SEEGER / DPA / DPA PICTURE-ALLIANCE VIA AFP

Összesen 87 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az ukránok meg tőlünk veszik az orosz gázt.

Arcvesztés, de lehet, hogy az USA most terítette ki, mit tud a lengyel vezetésről. Kézben tartják őket, nem hiszem, hogy csak Merkelt hallgatták le. Amit a lengyelek tesznek, már több mint fóbia. Lényegét tekintve hadviselő félként viselkednek.

Az. Az oroszok az ukránokat támogatják az ellenük vívott háborúban - az uniós logika szerint

Ez szerintem is fontos, pedig Brüsszel díjazza a hazugságot, álszentséget, álhíreket.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés