Karácsony nem akart összekapni a DK-val, ezért egyszemélyben döntött fontos kérdésekről

2022. április 29. 13:00
Írta: Nagy Gábor
Transzparencia helyett átláthatatlanság. A baloldali főpolgármester a Fővárosi Közgyűlést szándékosan megkerülve döntött nagyobb horderejű közszolgálati szerződésekről. Közvetlenül a parlamenti választások előtt.

„A városnak nyitottan, átláthatóan és korrupciótól mentesen kell működnie, ahol minden közérdekű adat és szerződés nyilvános, könnyen hozzáférhető”fogalmazott Karácsony Gergely beiktatása napján. A főpolgármester leszögezte, a transzparenciát is olyan értéknek tartja, amelyhez a következő öt évben „foggal-körömmel” ragaszkodni kell.

De, ahogy az elmúlt időszakban már számtalan alkalommal, a baloldali politikusnak most sem sikerült betartani ígéreteit.

Mialatt mindenki az április harmadikai országgyűlési voksolásokra készült,

Karácsony saját hatáskörben eljárva, egyszemélyben hagyott jóvá nagyobb horderejű fővárosi döntéseket.

Ezeket azért tehette meg, mert márciusban – épp a választásokra hivatkozva – nem hívta össze a Fővárosi Közgyűlést. Ám, ha transzparensen, a lentebb részletezett lépéseket konzultációra bocsátotta volna – erre alkalomként szolgált mind a februári, mind az április tizenharmadikai közgyűlés –, közvetlen munkatársai mellett a közvélemény is értesülhetett volna e közszolgáltatási szerződésekről.

Úgy hírlik azonban,

a főpolgármester politikai indokok miatt nem lehetett érdekelt ebben.

Tlán nem véletlenül a háttérben döntött arról: a Budapesti Közlekedési Központ Zrt. (BKK) leányvállalatát, a Budapesti Önkormányzati Követeléskezelő Kft. (BÖK) követeléskezelő üzletágát nettó 23 millió 544 ezer forintért kivásárolják. A BKK ugyanis egyértelműen a Demokratikus Koalíció territóriuma – az igazgatótanácsban ott ül a volt miniszterelnök egykori tárcavezetője, Draskovics Tibor, a céget pedig Gyurcsány Ferenc utódjának, Bajnai Gordonnak a volt kabinetfőnöke, Walter Katalin vezeti –,

a DK-val való nyílt nézeteltérést a városvezető pedig nemigen kívánta felvállalni közvetlenül a választások előtt.

Egy utolsó csoportkép. Gy. Németh Erzsébet az Országgyűlésbe tart (Kép forrása: Facebook)

Az ügyre rálátó forrásaink szerint Karácsony szakmai érvekkel próbált tompítani. Azzal indokolta például egyszemélyes döntését, hogy a BÖK nem végezte hatékonyan, eredményesen a követelés-kezelési tevékenységét. Hozzátette, a BKK sem tett eleget ennek – ezzel egyébként odaszúrt a Gyurcsány-pártnak –, így reményei szerint a lépést követően a jövőben azon lesz a hangsúly, hogy a bírsággal sújtott utasok minél hamarabb, önként tesznek eleget díjfizetési kötelezettségüknek.

Úgy vélte, hogy ezzel jelentős működési költség spórolható meg. Ezentúl azt is hozzáfűzte, azért volt szükség a saját hatáskörű lépésre, mert a március harmincadika utáni döntéshozatal jelentős hátrányt okozott volna az üzletág-átruházási folyamatban, tekintve, hogy a szerződések egy nappal később léptek hatályba. Ha a jóváhagyás nem történik meg, közel ötven kontraktust kellett volna módosítani, újra kellett volna készíttetni az üzletág értékelését.

Karácsony utóbbi állítása sántít a legjobban. Miért kellett volna az összes megállapodást módosítani? – tették fel többen is a kérdést. Ha az áprilisi közgyűlésen születik döntés a tranzakcióról, csupán két hét eltérésről beszélhetünk. Ezen kívül, ha a főpolgármester ennyire fontosnak tartotta az adásvételt, akkor

meg lett volna rá a lehetősége, hogy március harmincadikán összehívja a grémiumot,

hogy a plénum döntsenek az előterjesztésről.

Nem így történt.

Ahogy egyszemélyben hagyta jóvá a Fővárosi Önkormányzat és a BKK közötti Feladatellátásról és közszolgáltatásról szóló keretmegállapodás szerinti 2022. évi közlekedésszervezői éves mellékletét, illetve az idei évi éves szerződését; a Fővárosi Önkormányzat és a Budapest Közút Zrt. közötti feladat-ellátásról és közszolgáltatásról szóló keretmegállapodás alapján létrejövő idei kontraktus megkötését; valamint a Budapesti Közlekedési Zrt. (BKV) 2022. évi éves közfeladat-ellátási szerződését.

Megjegyeznénk, utóbbi kontraktusok főpolgármesteri jóváhagyása nem volt feltétlen indokolt. Ezek előterjesztésére sor kerülhetett volna az áprilisi közgyűléseken.

Nyitókép: Facebook

Összesen 24 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés