Magyar kitüntetést nyújtottak át Lily Ebert Londonban élő magyar holokauszt-túlélőnek

2022. április 27. 9:04
A Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést Kumin Ferenc nagykövet adta át, Áder János köztársasági elnök a holokauszt témájában végzett kiemelkedő oktatási tevékenység elismeréseként részesítette a kitüntetésben.

A 98 esztendős Lily Ebert a londoni magyar nagykövetségen a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést vette át Kumin Ferenc nagykövettől. Áder János köztársasági elnök a holokauszt témájában végzett kiemelkedő oktatási tevékenység elismeréseként részesítette a kitüntetésben Lily Ebertet.

Ismeretterjesztő tevékenységét egyik dédunokája, Dov Forman is segíti

Lily Ebertet Magyarországról 1944 nyarán az auschwitzi koncentrációs táborba deportálták. Édesanyját, öccsét és egyik lánytestvérét megölték. Két másik lánytestvérével együtt négy hónap után egy lipcsei hadianyaggyárba küldték kényszermunkára, ahol az amerikai hadsereg 1945 áprilisában felszabadította őket. A háború után rövid ideig Svájcban, majd csaknem két évtizedig Izraelben élt, ahonnan 1967-ben férjével és három gyermekével Angliába költözött. Itt kezdte el a holokauszt történetének megismertetését célzó, idővel az egész világra kiterjedő tevékenységét. Jelenleg Londonban él, három gyermeke, tíz unokája és 35 dédunokája van. Ismeretterjesztő tevékenységét egyik dédunokája, Dov Forman is segíti, aki Lily Ebertnek TikTok-oldalt is létrehozott.

Az oldalnak már több mint 1,6 millió követője van.

A kitüntetés átadása alkalmából rendezett keddi nagykövetségi ceremónián Lily Ebert elmondta: már Auschwitzban megfogadta magának, hogy "ha minden esélyt meghazudtolva" túlélné a borzalmakat, mindent elkövet annak érdekében, hogy megismertesse a világgal saját történetét és azokét is, akik nem maradtak életben. „Ezt teszem, mivel a világnak nem szabad elfeledkeznie az emberiesség ellen valaha elkövetett legrettenetesebb bűncselekményről” – mondta Lily Ebert. Hozzátette: a jelenlévőket is arra kéri, hogy legyenek az ő tanúi akkor is, amikor ő már nem tud majd többé beszélni a történtekről.

Megfestették a portréját

Kijelentette: az embereknek azt kell felismerniük, hogy ha valaki más, attól sem jobb, sem rosszabb, mint ők. Kumin Ferenc, Magyarország londoni nagykövete a rendezvényen elmondta: a kitüntetést a magyar kormány különösen fontosnak tartja, mert ezzel a gesztussal is tudatni kívánta Lily Eberttel, hogy Magyarország is ugyanolyan tisztelettel és elképedéssel kíséri figyelemmel az ő ismeretterjesztő teljesítményét, mint sok millió követője világszerte. Kumin Ferenc elmondta: Magyarország a maga részéről nagy utat bejárt – bár még nincs ennek az útnak a végén – azáltal, hogy az utóbbi években sikerült korszerűsíteni az iskolai történelemoktatáson belül

a holokauszt történetének bemutatását.

Ebben része volt Izrael budapesti nagykövetségének is, és olyan szakemberek vettek rész e munkában, akik meg tudták tisztítani ezt a tananyagot az ideológiai lerakódásoktól – tette hozzá a londoni magyar nagykövet.

Lily Ebert egyike volt annak a hét, Nagy-Britanniában élő holokauszt-túlélőnek, akiknek portréit Károly brit trónörökös személyes megbízásából az idén hét elismert brit festőművész megfestette. A hét portré a Korona kezelésében lévő páratlan képzőművészeti gyűjtemény, a Royal Collection része, és az év elején több hétig volt kiállítva a Buckingham-palotában, a brit királyi család első számú londoni rezidenciáján.

(MTI)

Összesen 35 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A zsidóktól nem kaphatott, mert ők is benne voltak:
"Amikor a zsidók rendszerszerű üldözése elkezdődött, azt nem a németek, nem a magyar kiszolgálóik hajtották végre, hanem - a legmeglepőbben - maguk a zsidók."
(Tivadar Soros: Masquerade, Arcade Publishing, 2001, 16. old.)
Az apa emlékirataiból.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés