Olaszországban tilos lesz 25 foknál alacsonyabbra állítani a klímákat

2022. április 21. 11:06
Télen pedig maximum 19 fokosra lehet felfűteni az épületeket.

Az olaszországi iskolákban és más középületekben májustól tilos lesz 25 Celsius-foknál alacsonyabbra állítani a légkondicionálókat – olvasható a Guardianen. Ezzel az orosz-ukrán háború által súlyosbított energiaválságot akarják elkerülni. A „termosztát-műveletnek” elnevezett kezdeményezést azután jelentették be, hogy Olaszország megállapodást kötött Angolával arról,  hogy növelik a gázszállítást a dél-afrikai országból. Olaszország jelenleg Oroszországból importálja földgázának 45 százalékát.

A légkondicionálással elpazarolt energiáról azután alakult ki vita, hogy Mario Draghi miniszterelnök ironikusan a légkondicionálást hozta fel példaként arra, hogy az olaszoknak esetleg fel kellene áldozniuk valamit az ukrajnai béke érdekében. „Békét akarunk, vagy a légkondicionálót akarjuk bekapcsolva tartani?” – mondta április elején, miután megígérte, hogy Olaszország eleget tesz a kérésnek, ha az EU úgy dönt, hogy embargót vezet be az orosz gázra.

A szabályok május 1-jén lépnek életbe, és jövő év március 31-ig lesznek érvényben. A nyári minimum 25 fokos klíma mellett pedig azt is szabályozzák, hogy télen maximum 19 fokosra lehet felfűteni az épületeket.

Hogy ezt hogyan fogják ellenőrizni, az egyelőre nem világos, de a határértékeket átlépőket 500 és 3000 euró közötti bírsággal sújthatják. Az intézkedés nem vonatkozik a kórházakra, de magánlakásokra kiterjeszthetik. Renato Brunetta közigazgatási miniszter szerint ezzel az intézkedéssel évente 2-4 milliárd köbméter gázt takaríthatnak meg.

Nyitókép: Romain Longieras / Hans Lucas / AFP

Összesen 136 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

19 fokban nem lehet ülő munkát végezni. Vagyis az iskolák és a munkahelyek 55%- a érdekes lesz...

Egy mediterrán országban ez nem nagy cucc.

Ha ez nem roppantja meg Putyin rendszerét, akkor semmi. :D

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés