Kiemelt beruházás lett az OPNI helyén megvalósuló nemzetközi magániskola

2022. április 20. 18:59
Így úgynevezett településképi véleményezési eljárást sem kell vele kapcsolatban lefolytatni.

Az április 19-i Magyar Közlönyben jelent meg egy kormányrendelet, amely alapján kiemelt beruházássá nyilvánították az egykori Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet helyén megvalósuló iskolafejlesztést, valamint meghatározták a rá vonatkozó sajátos beépítési szabályokat és egyedi építési követelményeket – olvasható az epiteszforum.hu-n.

Ennek alapján a beruházással érintett, 11186/6 helyrajzi számú ingatlan alrészletén és az ebből telekalakítással létrejövő ingatlanon oktatási, köznevelési, kereskedelmi, iroda-, szálláshely-, sport- és közlekedési célú építmények és azok kiszolgáló építményei helyezhetők el. 

A kiemelt beruházásokat taglaló 83/2021. (II. 23.) kormányrendelet annyiban is módosult a mostani rendelettel, hogy az iskolafejlesztés a kiemelten közérdekű beruházások közé is bekerült, és településképi véleményezési eljárást sem kell vele kapcsolatban lefolytatni.

Egy nemzetközi, bentlakásos intézmény létrehozása a cél

A 41 hektáros területen álló, 39 ezer négyzetméternyi, egyre rosszabb állapotú műemlék épületkomplexum sorsában 2020-ban állt be új fordulat, amikor egy törvény alapján az ugyanakkor létrehozott Közép-európai Oktatási Alapítvány vagyonkezelésébe került ingyenesen mint „közfeladat ellátásához szükséges terület”.

A két éve meghatározottak alapján egy nemzetközi, bentlakásos intézmény létrehozása a cél, amely középfokú oktatást nyújt majd tandíjért cserébe, az épületre vonatkozó konkrét tervekről azonban egyelőre nem tudni részleteket. Varga Mihály pénzügyminiszter korábban az épület megmeneküléséről beszélt, és arról, hogy felújítják a fejlesztés keretében.

A Budai Magyar Királyi Országos Tébolydaként alapított, nagy múltú, leggyakrabban Lipótmezőként emlegetett elmegyógyintézet Ferenc József rendeletére épült az 1860-as években, késő romantikus stílusban, Zettl Lajos tervei szerint. Közel 140 éves működésének 15 éve történt bezárása vetett véget.

Nyitóképen az OPNI épülete. Fotó: MTI / Fotó: H. Szabó Sándor

Összesen 65 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Mikor a kultúremberek végül is bemutatkoznak. Meggyőző.

Ez egy jó felhasználás lenne, az oktatás nagy üzlet lesz és NAGYON jó lenne együtt tanulni a környező és akár nem is környező országokból származó gyerekeknek még a fogékony serdülő korban. Nyilván lesznek bőven ösztöndíjas helyek a szorgalmasoknak és tehetségeseknek.

Szimpatikusabb, mint egy csomó más lehetőség.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés