A képviselői fizetés kell, de dolgozni nem akarnak érte?

2022. április 14. 9:21

Szilvay Gergely
Mandiner
Akit parlamenti képviselőnek választottak, attól elvárható, hogy a parlamentben képviselje a választói érdekeit.

Nem lesz ott a Momentum az Országgyűlés alakuló ülésén, mivel így akarja szimbolikusan bojkottálni azt – jelentette be nemrég Fekete-Győr András és Hadházy Ákos.

Azaz például Hajnal Miklós, akinek ez lesz első valódi munkahelye, rögtön első nap nem megy be oda. De a Parlamentben nincs három hónapos próbaidő, és nincs főnök, aki az első napi szimbolikus hiányzás után kirúgná őt valódi és szimbolikus értelemben is.

Hajnal, a frissen parlamentbe került ellenzéki amúgy a bojkottot azzal indokolta, hogy szerinte az ellenzéki képviselőknek kevesebb jogkörük van, mint korábban. Hozzátette: a Fidesz szerinte is úgy alkotta meg egyoldalúan a választási rendszert, hogy „nekik lejtsen a pálya”, ezért az ellenzéknek akkor volt a legtöbb esélye győzni, ha közösen indul a Fidesz ellen.

Nos, ez a „Fidesz felé lejt a pálya” egy ellenzéki mítosz: a választási törvény úgy tudna a Fidesz felé lejteni, ha beleírnák, hogy akármi is történik, a Fidesznek jár mondjuk 30 plusz mandátum. A győztesnek lesz parlamenti többsége, és ennyi.

Ja, hogy a választáson a legnépszerűbb, legtöbb egyéni képviselői helyet és legtöbb listás szavazatot kapott párt nyer? Ki látott már ilyet?

Az ellenzéknek nem a választási törvénnyel van problémája, hanem a saját népszerűtlenségével.

Aki elindult a választásokon, az elfogadta a szabályokat. Hajnal Miklóst és momentumos társait a választóik megbízták a parlamenti képviseletükkel. A távolmaradás meglehetős tiszteletlenség a magyar parlamentarizmussal szemben: rendes országgyűlési munkavégzés helyett szimbolikus tiltakozó performanszokra, hülyéskedésre használni a megbízást, az egyenlő a  választói bizalom megsértésével is.

Mondhatnám azt is, hogy a Momentum-féle bojkott valóban szimbolikus, de én máshogy értelmezem ezt a szimbólumot: a mandátumot azért veszik fel, mert

jó a képviselői fizetés, de nem igazán terveznek megdolgozni a pénzért.

És az egészet a fals magyarázataikkal igazolják a Fidesznek lejtő választási törvényről és arról, hogy nincs értelme a parlamenti munkának, mert szerintük ilyen módszerrel nem lehet megdönteni a rendszert, és nem akarnak díszellenzék lenni. Csak aztán nehogy szerzői jogdíjat kelljen fizetni Hadházy Ákosnak, aki eddig sem sokat dolgozott a Tisztelt Házban, és ezek szerint ezután se fog sokat dolgozni ott. Inkább színházat csinál.

Csak a választók nem performanszokra adtak felhatalmazást, hanem képviseletre és parlamenti munkára. Az ellenzéki képviselők nem kormányoznak, hanem a kormányt kritizálják, illetve képviselik a saját választóik érdekeit. A kormánytöbbség az kormánytöbbség: akkor is, ha nem kétharmados, ha koalícióban dolgozik és négy évig áll fenn; és akkor is, ha négyciklusnyi kétharmad áll mögötte.

Ezt az ellenzéki hisztit és előre bejelentett munkakerülést sürgősen abba kéne hagyni. A negyedik kétharmados többség pedig hozhatna egy törvényt, ami kötelezné a képviselőket a munkahelyre való bejárásra.

Összesen 119 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A némaleventék melyik pártban üldögélnek választóképviselőként?

Ja, hogy Hajnal Miklósék csak akkor jártak volna be rendesen a Parlamentbe, tettek volna le esküt, ha ők nyernek?
De hát ez már nem az óvoda. Valakik megbízták őket valamivel, ezért ők jó fizetést vesznek föl, tehát végezzék rendesen a képviselői munkájukat! Nőjenek fel hozzá, ne a sértett, sérült és frusztrált korlátművész példáját kövessék!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés